Békéscsaba

2021.02.04. 13:37

Jót tesz, ha dicsérjük a gyerek igyekezetét

Eltelt az első iskolai félév, a szülők a bizonyítvány útján is értesülhettek arról, hol tart gyermekük a tanulásban. A megszerzett jegyek és a megfelelő teljesítmény mögött azonban sokszor külső-belső kényszer áll, a tanulás megfelelni vágyással, szorongással párosulhat, a helyes motiváció körül pedig sok a bizonytalanság. Mindezekről Lugosiné Pál Ildikó klinikai szakpszichológust, integratív gyermekterapeutát kérdeztük­.

Nagy Szilvia

Nem kell hideg zuhanyként fogadni, ha a jegyek nem a szülők elvárását tükrözik /Illusztráció: MW/

Fotó: Ádám János

– Gyakran tapasztalom, hogy a szülők túlreagálják a félévi bizonyítvány értékét, holott az iskola csak azt jelzi, hol tart éppen a gyermek a tanulásban – szögezte le Lugosiné Pál Ildikó. A szakember hozzátette, nem is biztos, hogy szükség lenne erre az értesítőre, hiszen ma már az e-naplókból a szülők mindent meg tudnak nézni, nem érheti őket hideg zuhanyként gyermekük előmenetele. A klinikai szakpszichológus elmondta, munkája során szokott találkozni olyan gyerekekkel, akik sírnak, mert a tanulmányi eredményük nem úgy sikerült, ahogy várták, de ilyenkor a szorongás mögött valójában a szülők reakciójától való félsz húzódik meg.

– Ilyen esetekben a felnőttek nem a megfelelő nevelési módszerrel próbálják meg a jó eredményt előcsalogatni a gyermekükből, esetleg saját álmaikat akarják rájuk erőszakolni – hívta fel a figyelmet Lugosiné Pál Ildikó. Hozzáfűzte, a legfontosabb éppen az lenne, hogy a szülők ne stresszeljék a gyereket, engedjék meg neki, hogy gyerekként viselkedjen, akkor sokkal jobban elő tudja hozni magából azt, ami képességei alapján benne rejlik. Kérdésemre, milyen motiváló eszközök állnak a szülők rendelkezésére, aláhúzta, elengedhetetlen a pozitív visszajelzés, a dicséret. Ez még rosszabb jegyek esetén is alkalmas lehet a változás beindítására.

Nem kell hideg zuhanyként fogadni, ha a jegyek nem a szülők elvárását tükrözik /Illusztráció: MW/

– Fontos, hogy ne elsősorban az eredményt, hanem az erőfeszítést, a befektetett munkát dicsérjük, és ugyanezt jó, ha a tanár is megteszi – ecsetelte Lugosiné Pál Ildikó. Hozzátette, rendszeresen javasolja a szülőknek, hogy ha bármi gond felmerül, kérdezzenek, kérjenek segítséget, tanácsot bátran a pedagógustól, cseréljék ki tapasztalataikat, észrevételeiket. Elmondta, fontos ismerni, tudni, milyen tanulási módszer válik be a gyermeknél, vizuális vagy akusztikus típus-e. Ez leghamarabb 3., legkésőbb 5. osztályban már körvonalazódik. Alsó tagozatban fény kell, hogy derüljön arra is, ha az iskolás valamilyen tanulási nehézséggel küzd, amit ki kell vizsgálni, hogy mielőbb megkaphassa a megfelelő szakmai támogatást és segítséget.

A szakember szerint, ha szükséges, a szülő leülhet a gyermekkel közösen tanulni, de óva int attól, hogy ez minden tantárgyra kiterjedjen. Ha van rá mód és lehetőség, érdemes inkább külön tanár segítségét kérni a korrepetáláshoz, hiszen a közös tanulás konfliktusforrás is lehet. Lugosiné Pál Ildikó kiemelte, az iskolai teljesítményt inkább jutalmazással, megerősítéssel, mintsem büntetéssel, megvonással lehet fokozni.

Leblokkolt, félt, hogy kinevetik

Egy 15 éves békéscsabai diáklány elmondta, előfordult vele, hogy leblokkolt felelésnél, az eset után pedig még jobban szorongott a szóbeli számonkéréseknél. Félt, hogy kinevetik, és hogy nem tudja bizonyítani tudását. Lugosiné Pál Ildikó kiemelte, a negatív tapasztalat fokozhatja a feszültséget, főként akkor, ha temperamentumbeli sajátosságokkal párosul.

A szakember hozzátette, a szorongás természetes folyamat, a kérdés az, hogy optimális szinten tudja-e a gyerek tartani. Ha ugyanis e fölé kúszik, a drukk csökkenti a teljesítményt. A görcsösséget azonban általában a környezeti tényezők, a magasabb szülői elvárás okozza. Fontos, hogy eredménye képességeihez legyen viszonyítva, kudarcait a szülő ne kezelje sajátjaként, éppúgy, ahogy beteljesületlen vágyait se akarja rajta keresztül megélni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában