Békéscsaba

2021.02.14. 10:25

Frankó Attila huszonnégy éve szervezte Balázs Pali első koncertjét

Különleges nap február 7-e Frankó Attila életében: 24 éve erre a napra szervezett nagyszabású nosztalgiaestet Balázs Palinak, ami a Frankó Dance Fesztiválok előfutárának tekinthető, valamint 15 éve ekkor indult el az irodalmi estek sorozata.

Licska Balázs

Frankó Attila elmondta, Balázs Palinak megjelent egy kazettája Slágerek házibulihoz címmel, és segített az énekesnek értékesíteni azokat, árulták a piacon, boltokban, a postán is. Mivel egyre népszerűbbé vált Balázs Pali, gondolták, érdemes lenne egy koncertet, nosztalgiaestet életre hívni. Volt tapasztalata a rendezvényszervezésben, hiszen korábban vidéki művelődési házakba vitt eseményeket, valamint a vendéglátósokat is ismerte, mivel egykor fuvarozóként dolgozott, egy piros Barkasszal járva szállította az üdítőitalokat.

Frankó Attila Balázs Pali 24 évvel ezelőtti plakátjával /Fotó: Bencsik Ádám/

Így jött el 1997. február 7-e, amikor az Irányi utcai, mozi melletti Winchester Pubba 1300-an zsúfolódtak be, 300-an hazamentek, mivel nem fértek be. Háromszáz forintba került egy jegy, elképesztő volt a siker. Frankó Attila elárult egy kulisszatitkot is: Balázs Pali azzal pörgette fel magát a koncertre, hogy előtte az Edda legjobb slágereit hallgatta.

Frankó Attila 1998 szep­temberében Aradszky Lászlónak szervezett koncertet a sportcsarnokban,

ő mondta neki, folytassa a rendezvényeket. Rá pár hónapra, december 4-én volt az első Frankó Dance Fesztivál a főiskola sportcsarnokában, a kor öt sztárvendégével, az AD Studióval, az Emergency House-zal, az UFO-val, a Skylanddel és a Bionickal. A hóvihar miatt nem számítottak sok érdeklődőre, de hatalmas tömeg volt akkor is. Összesen 35 Frankó Dance Fesztivált szervezett, a legutolsó 2012 októberében volt. Elhozta Békéscsabára többek között a Kozmixot, a Groovehouse-t, Ganxsta Zolee-t, Kasza Tibit, Győzikét, Lolát, Tóth Gabit, az Irigy Hó­naljmirigyet, Demjén Ferencet, a Bikinit, Pataky Attilát.

Szerinte a siker kulcsa az volt, hogy olyan rendezvényt hívott életre, ami addig nem volt

– később persze jött több fesztivál és gasztrorendezvény. A támogatók révén olcsók voltak a jegyek. Mint mondta, sokat köszönhet a városnak, Békés megyének, így igyekezett ezt meghálálni.

Aztán 2006. február 7-én elindították a Békéscsabai Irodalmi Estek sorozatot, a 15 év alatt 24 ezer néző vett részt a 163 előadáson, 150 kortárs írót, költőt mutattak be. A tervei között szerepel, hogy több hazai nagyváros után jövőre az Amerikai Egyesült Államok magyarlakta területeire is elvigye.

Lángokból mentette ki a lecsót

Frankó Attila az elmúlt 25 évben számos rendezvény szervezésében, életre hívásában vállalt komoly szerepet – és nemcsak azokban, hanem azok népszerűsítésében is. A Lecsófesztiválon volt, hogy kaszkadőrmutatványként egy égő faházból „mentette ki” a lecsót; egy másik eseményen előfordult, hogy teknősnek öltözött és négykézláb mászott; de olyan is akadt, hogy egy lovas kocsiról, betyárnak öltözve osztogatta a dobozos sört.

Frankó Attila nagy álma, hogy a rendezvényei hangulatát egybegyúrva egy három- vagy négynapos fesztivált hívjon életre a CsabaParkban, és, mint ahogy a véradásokat, az események szervezését is tanítaná a fiataloknak, mindenképpen szeretné átadni a tapasztalatait.

Ezek is érdekelhetik