Parlamenti döntés

2021.02.22. 17:38

Felfüggesztették Simonka György mentelmi jogát

 A Legfőbb Ügyészség indítványára hétfőn vesztegetés gyanúja miatt felfüggesztette a parlament Simonka György mentelmi jogát. A képviselő szerint egyetlen egy bűnöző négy évvel ezelőtti vallomására alapozva adták ki mentelmi jogát.

Simonka György /Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu/

A Legfőbb Ügyészség decemberi közleménye szerint a képviselő és társai ellen bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás, amely ügyben a főügyészség 33 vádlott ellen 2019. augusztus 21-én emelt vádat.

Mint az ügyészség írta, a megalapozott gyanú lényege szerint, miután Simonka György tudomást szerzett a büntetőeljárás megindításáról, pénzért azt akarta elérni, hogy az egyik őrizetbe vett gyanúsított ne tegyen rá terhelő vallomást, illetve, hogy az egyik tanú előre megbeszélt tartalmú vallomást tegyen. A vádhatóság szerint az, amit az országgyűlési képviselő tett, vesztegetés megállapítására lehet alkalmas.

„Egyetlen egy bűnöző négy évvel ezelőtti vallomására alapozva adták ki a mentelmi jogomat, mely vallomásával ez a szélhámos mentesült a korábban elkövetett bűncselekményeinek felelőssége alól” – írta közleményében Simonka György. „Bár kértem, hogy jelen lehessek a bizottsági ülésen és megvédhessem magam, ennek ellenére a február 22., 10 órára szóló meghívót csak késve kaphattam meg. Nem követtem el semmilyen bűncselekményt és ahogy eddig is tettem, ezután is mindenben együttműködök a hatóságokkal annak érdekében, hogy mielőbb kiderüljön az igazság.”

 

Előzmény:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/egy-ujabb-ugyben-is-felfuggeszthetik-simonka-gyorgy-mentelmi-jogat-3542860/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában