szemet szúrnak az idegenek

2021.02.06. 11:25

Biztonságosak a megyei kis falvak

Kiemelkedő a közbiztonság a Békés megyei falvak többségében – ez derült ki egy friss statisztikából. Az előző év első felében hat településen egyetlen bűncselekményt sem regisztráltak. Időarányosan egyébként egész Békés megyében, valamint Békéscsabán is kedvezőnek látszik a helyzet. A hírportálunknak nyilatkozók szerint a rendőröknek, a polgárőröknek köszönhetőek a remek számok, valamint annak, hogy összetartóak az emberek.

Licska Balázs

A rendszeres közúti ellenőrzések is erősítik településeink közbiztonságát /Illusztráció: MW/

Fotó: Szendi Péter

A tavalyi első hat hónapban egyetlen bűncselekményt sem regisztráltak Biharugrán, Csabaszabadiban, Hunyán, Kisdombegyházon, Körösnagyharsányban, Kötegyánban, Magyardombegyházon és Újszalontán a Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattárban fellelhető statisztikák szerint.

Figyelnek egymásra

– Itt nem fújják meg a kerékpárt, hanem elviszik a tulajdonosának, ha elhagyta volna – mosolygott Jova Tibor. Újszalonta polgármestere szerint a közösségben rejlik az erő, összetartóak a helyiek, figyelnek egymásra, és ha például idegennel találkoznak a faluban, akkor megkérdezik tőle, hogy kit keres, mi járatban van. Jó pár éve volt egy biciklilopás, de azóta nem tud érdemi bűncselekményről, rablás vagy gyilkosság pedig szóba sem jöhet az alig százlelkes községben.

Sokszor látni a rendőröket

– Nem hallottam sem betörésről, sem lopásról – folytatta Makra Tibor, aki szerint fokozza Biharugra közbiztonságát a helyben lévő határrendészeti kirendeltség, és hogy annak hála sokszor találkozni rendőrökkel. Kiemelte, a biharugraiak mentalitása, hozzáállása is kiváló, követik a szabályokat. Bár polgárőrök nincsenek a faluban, több helyre tettek korábban térfigyelő kamerákat, amelyek pásztázzák a forgalmas utcákat, és most a hivatalnál is szereltek fel biztonsági berendezéseket.

A rendszeres közúti ellenőrzések is erősítik településeink közbiztonságát /Illusztráció: MW/

Felgyújtották a kiülőt

– Áldozatos munkát végeznek a határrendészeti kirendeltség dolgozói, valamint a polgárőrök, akik a koronavírus-járvány elleni védekezésből is kiveszik a részüket, segítik a helyieket – hangsúlyozta dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia. Kötegyán polgármestere elmondta, két olyan esetről tud az elmúlt időszakból, ami szóbeszéd tárgya lett, megbotránkozást keltett: az egyik, hogy felgyújtottak egy – pályázat révén készült – kiülőt az Öko-parkban, és elvitték onnan a padot, a másik pedig, hogy felszedték és ellopták a közfoglalkoztatási projekt során termelt krumplit.

Tímár József, a kötegyáni polgárőrök elnöke is a kiülő felgyújtását és a pad ellopását említette, mint olyan bűncselekményt, amely irritálta a helyieket. Hangsúlyozta, a polgárőrök tavaly 46 ezer órát teljesítettek, vigyázzák a települést, reggeltől estig tízen vannak szolgálatban. Azaz a bűncselekmények megelőzésére helyezik a hangsúlyt. Figyelnek a piactérre, a játszótérre, a temető is rendben van, egyetlen virág vagy csokor eltűnése miatt sem érkezett panasz.

Elköltözött a család

– Visszaesett a lopások száma, esetleg verekedés, garázdaság fordul elő – mondta Brandt Krisztián. Geszten tavaly az első fél évben két bűncselekményt regisztráltak. A polgármester szerint a csökkenés annak is köszönhető, hogy két, korábban sok problémát okozó család elköltözött. Vannak polgárőrök, tízen, gyalogosan, kerékpárral, valamint egyikük járgányával is járőröznek. Bár nincs térfigyelő kamera a községben, szeretnének, meg kell teremteni rá a kellő pénzügyi fedezetet.

Kiválóak a számok

Békés megyében 2019-ben 4056 bűncselekményt regisztráltak. Az, hogy tavaly az első fél évben valamivel több mint kétezer eset fordult elő, nagyjából megfelel az időarányosnak, tehát kijelenthető, hogy továbbra is biztonságos egész Békés megye. Békéscsabán 2018-ban kereken 1000, 2019-ben 885 bűncselekmény történt, tavaly az első hónapban ez a szám 442 volt, azaz időarányosan a megyeszékhely is kedvező képet mutat.

Betörtek az elhunyt idős férfihoz

– Amíg 2018-ban 15, addig 2019-ben csak hat bűncselekmény volt a faluban – mondta Dani Attila polgármester. Mezőgyánban az előző év első felében egy eset fordult elő. Szerinte az emberek immár nem szorulnak rá más vagyonára, mivel a közfoglalkoztatás sokaknak ad munkát és jövedelmet. A közbiztonságot növeli, hogy az emberek odafigyelnek egymásra, és visszatartó erőt jelent a potenciális bűnözők számára az, hogy az elkövetőket elcsípik.

Hozzátette, tavaly volt egy betörés, egy előtte pár nappal elhunyt idős férfi otthonát fosztották ki. Ez igencsak felháborította a helyieket, mivel a betörés idején a bácsit még el sem temették. Több más bűncselekmény száradt már az elkövetők lelkén, és a mezőgyániak várták is már, hogy mikor kattan a kezükön a bilincs. Szerinte ez is jelzi, hogy a közösség kiveti magából a bűnözőket.

Úgy gondolja, a közbiztonságot növelhetnék a térfigyelő kamerákkal, hiszen akkor figyelhetnék az átmenő forgalmat, ami a migráció miatt is fontos lenne. Kiemelte, működik polgárőrség a településen, két szolgálati autóval is rendelkeznek az egyenruhások, akikkel rendszeresen lehet találkozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában