Dolcetta Kft.

2021.01.14. 13:05

Hétszázmillió forintos fejlesztés valósul meg a csabai vállalatnál

Egy 725 millió forintos beruházás eredményeként, részben a kormány támogatásából egy 1100 négyzetméteres új gyártó- és raktárcsarnokot épít a Dolcetta Kft. a Csorvási úti telephelyén – jelentették be csütörtökön.

L. B.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a versenyképesség-növelő program csütörtöki szerződésátadó rendezvényén ismertette: a szaloncukorgyártásban piacvezető szerepet betöltő Dolcetta Kft. békéscsabai gyárában 1100 négyzetméteres új gyártó- és raktárcsarnok jön létre 725 millió forintos beruházással.

– A beruházás összköltségének 33 százaléka, tehát mintegy 240 millió forint érkezik kormányzati támogatásként

– mondta Nyemcsok Zoltán, a cég egyik ügyvezetője. A pályázat révén egy 1100 négyzetméteres új gyártó- és raktárcsarnokot építenek a Csorvási úti telephelyen, ahol egyébként most is zajlik egy fejlesztés, önerőből egy 500 négyzetméteres csarnokot húznak fel.

Magyar Levente, a külgazdasági és külügyminisztérium parlamenti államtitkára adta át a támogatási szerződést Nyemcsok Zoltánnak, a Dolcetta Kft. egyik ügyvezetőjének csütörtökön a minisztériumban /Fotók: MTI/Illyés Tibor/

– Kinőttük azt a cipőt, ami eddig volt

– indokolta a beruházás szükségességét. A vállalat forgalmának 30 százalékát teszi ki a szaloncukor, mint szezonális termék, és tavaly, valamint az elmúlt években nehezen elégítették ki az igényeket, tehát a piac diktálta, hogy fejleszteni, bővíteni kell – a koronavírus-járvány ellenére is.

Az infrastrukturális fejlesztés a beruházás egyik pillére, a másik pedig az, hogy technológiai korszerűsítést is végrehajtanak. Olyan automata gépsorokat helyeznek majd üzembe, amelyek segítségével sokkal nagyobb mennyiséget tudnak előállítani egyenletes minőségben.

Szijjártó Péter miniszter

A termékeik keresettek, és bár tavasszal volt némi visszaesés – pont húsvétkor, ami a karácsonyhoz hasonlóan fontos a cég életében –, egy hónapon belül hatványozottan visszajöttek a megrendelések, így év végére teljes mértékben pótolták az akkori kiesést. Sőt, 2019-hez képest tavaly a saját gyártású termékeikben tíz százalékos növekedést realizáltak.

A fejlesztés során nagy szerepet játszik majd az automatizálás, ám ez nem jelenti azt, hogy csökkennének a munkahelyek /Fotó: Bencsik Ádám/

Nyemcsok Zoltán ügyvezető elmondta, a munkahelyek számát megőrzik, sőt növelik is. Tavaly a statisztikai átlaglétszámuk 86 fő volt, de az utolsó hónapban is vettek már fel négy embert a beruházás előkészületei, a megnőtt igények miatt, és összességében legalább 10-15 fő körüli létszámbővüléssel számolnak a beruházások eredményeként.

Hozzátette, most a Dolcetta Kft. meglévő, Csorvási úti telephelyén bővítenek. Azonban pont a napokban írták alá azt a szerződést, amellyel megvettek az önkormányzattól egy több mint egyhektáros területet az Ipari úton. A középtávú terveikben szerepel, hogy ott zöldmezős beruházásban egy termelői és logisztikai központot létesítenek.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a cég 30 éves múltra tekint vissza, mintegy száz munkatársat foglalkoztat főállásban, valamint további kétszázat alkalmaz szezonálisan, és az elmúlt időszakban évi 10 százalékos növekedést ért el. Elmondta, a kft. a beruházás révén újfajta technológiákat vezethet be, a raktárát is bővítheti.

– Mindig jó, ha egy cég fejleszt, hiszen több embernek ad munkát, több bevételt termel és több helyi adót fizet az önkormányzat számára

– folytatta az országgyűlési képviselő. Herczeg Tamás elmondta, hamarosan újabb jelentős bejelentések várhatók, hiszen van olyan, a városban lévő vállalat, amely bővítést tervez, illetve van olyan magyar tulajdonban lévő cég, amelyik Békéscsabára érkezhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában