Koronavírus Békésben

2021.01.28. 12:57

Több ezren kapják meg az oltást Békésben

Csütörtöktől vasárnapig harminckilenc megyei település 116 szociális bentlakásos intézményében több ezren kapják meg a koronavírus elleni védőoltást, a Pfizer vakcináját.

Papp Gábor

Fotó: LP6DMK2

Az 1936-os születésű Miklya Bélának, a békéscsabai Ady Endre utcai Idősek Otthona lakójának csütörtökön reggel adták be az oltást.

– Nagyon tapintatosak és körültekintőek voltak, szinte nem éreztem semmit – árulta el lapunknak. Mint elmondta, azért tartotta nagyon fontosnak a vakcina beadatását, mert személyesen és a teljes társadalom, a teljes emberiség szempontjából is lényegesnek tartja az egészség megóvását. – Folyamatosan követem a sajtóban az információkat, és azok alapján

úgy gondolom, hogy az oltás megbízható.

Ez nem ideológiai kérdés, én emberpárti vagyok, ezért is érzem megkerülhetetlennek a megelőzést – fogalmazott.

Az oltócsoportok csütörtöktől vasárnap estig dolgoznak /Fotók: Lehoczky Péter/

A védekezés új fejezetéhez érkeztünk

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott a békéscsabai Ady Endre utcai Idősek Otthonában megtartott csütörtök reggeli sajtótájékoztatón elmondta, ezekben a napokban a megyében is új fejezetéhez érkezett a koronavírus elleni védekezés.

– Csütörtökön megkezdődött a bentlakásos szociális intézményekben élők és az ott dolgozók komoly előkészítést követő, ütemezett oltása – fogalmazott a kormánymegbízott. Csütörtöktől vasárnapig harminckilenc megyei település, 116 szociális intézményében több ezer ember kapja meg a Pfizer oltását. Takács Árpád emlékeztetett arra, hogy három héttel ezelőtt már négy intézményben, Gyulán, Orosházán, Békésen és Nagyszénáson a szakemberek beadták az első körös oltást, ott most ott a második körben kapják meg a vakcinát az érintettek.

Az oltócsoportok csütörtöktől vasárnap estig dolgoznak.

Csütörtökön hét, pénteken tíz, szombaton szintén tíz, míg vasárnap nyolc csapat tevékenykedik a megyében. Az első napon 700 és 1000 közötti bentlakó és dolgozó, míg a csúcsnapon, szombaton lényegesen több mint ezren kapják meg az oltást.

A kormánymegbízott külön köszönetet mondott a Békés Megyei Központi Kórház és az orosházi kórház szakembereinek, az orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak, az oltócsoportoknak és a szociális intézmények munkatársainak. Kiemelte az önkormányzatok partneri hozzáállását a szervezésben. Mint megtudtuk, szerdán este ülésezett az oltási munkacsoport, amelynek a megyei védelmi bizottság elnökeként Takács Árpád a vezetője. A rendvédelmi, a közigazgatási szervek, a már említett egészségügyi és szociális szféra is támogatja az akciót, így egy széleskörű összefogás jött létre.

Takács Árpád (középen) arra kért mindenkit, hogy igényelje az oltást a járvány megelőzése érdekében.

A kormánymegbízott hangsúlyozta, nem csak az idős otthonok, hanem valamennyi bentlakásos intézmény érintett az akcióban. A megyei tisztifőorvos döntése értelmében egy-egy békésszentandrási és gerendási intézményben ezekben a napokban nem lesz oltás, mert azok jelenleg járványügyi zárlat alatt állnak. Az előzetes adatok szerint az érintett 116 szociális intézmény lakóinak átlagosan hetven, dolgozóinak több mint 50 százaléka igényelte az oltást. Takács Árpád arra kért mindenkit, hogy igényelje az oltást a járvány megelőzése érdekében.

Minél előbb elejét kell venni a járványnak

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, az oltást a bentlakásos intézményekben is önkéntes alapon adják be az igénylőknek. Mint mondta, az országban megközelítőleg 1900 ilyen intézmény érintett az ezekben a napokban zajló akcióban, ezek nagy része az idősellátásban tevékenykedik, de számos olyan is van, amely más területen nyújt ellátást a lakóinak. Szólt arról, hogy hamarosan lezárul az egészségügyi ágazatban dolgozók több körben zajló oltása, amivel párhuzamosan folyik a bentlakásos intézményekben a vakcina beadása. Ezt a szépkorúak oltása követi majd.

Az országgyűlési képviselő kifejtette, hétről hétre változnak az adatok, hogy mennyi vakcina érkezik hazánkba.

– Látszik, hogy a gyógyszerészeti cégek azt a mennyiséget nem tudják biztosítani, amelyben az uniós vezetők előzetesen gondolkodtak – tette hozzá. – A mostani hét végéig 200 ezret meghaladó, a lakosság mintegy 2 százalékát jelentő ember oltására elegendő vakcinát szállítanak Magyarországra. Korábban 150-160 ezren kapták meg az oltást. A magyar kormányzat éppen ezért minden lehetséges szállítóval tárgyal, hiszen minél előbb elejét kell venni a járványnak. Nyomatékosította, egészen határozott véleménye szerint, ha az egészségügyi, illetve a gyógyszerészeti hatóság áldását adja egy vakcinára, akkor felelősen elmondható, hogy azzal valóban lehet oltani.

Békéscsabán is több intézményben oltottak

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, a mostani oltási feladat a megyeszékhely több intézményét is érinti. Csütörtökön az Ady Endre utcai Idősek Otthonában, az Életfa Idősek Otthonában és hajléktalan szállón egyaránt beoltották azokat ellátottakat és a dolgozókat, akik ezt igényelték Az előzetes adatok szerint az Ady Endre utcai intézményben hatvannyolcan vették fel a vakcinát. Kitért arra, hogy nem ez az első ilyen akció Békéscsabán, hiszen már megvalósult, illetve a kórházban még zajlik az egészségügyi dolgozók jól szervezett, jól koordinált oltása. Hangsúlyozta, a védőnők, a háziorvosok és a pszichológiai tanácsadók esetében egyaránt mindent a legnagyobb rendben találtak a vakcina beadása kapcsán, ahogy csütörtökön is hasonló kedvező tapasztalatokat szerzett. A polgármester ugyancsak mindenkit arra biztatott, hogy vegyék fel a vakcinát, ami nagyon fontos a megelőzés miatt.

– Minél több kérik és kapják meg az oltást, annál hamarabb leküzdhetjük a járványt – húzta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában