Békéscsaba

2021.01.28. 19:55

Nyáron is lehet majd csúszkálni a CsabaPark Körte sori oldalán

Újabb fejlesztések rajtolnak hamarosan a CsabaPark Körte sori oldalán csaknem félmilliárd forintból. A domb tetejére épül egy kilátó, ahonnan indul a drótkötélpálya, de helyet kap a dombon egy síoktató- és hófánkpálya is.

Licska Balázs

20210120 Békéscsaba Tovább fejlesztik a CsabaParkot. A képen Kozma János vezérigazgató. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Emellett a tónál lesz egy mászótorony és egy mászókötélpálya is. A munkálatok idejére, várhatóan év végéig teljesen lezárják a dombot.

Hanó Miklós alpolgármester elmondta,

a Modern Városok Program keretében valósulnak meg az újabb beruházások a CsabaParkban, mintegy 450 millió forint értékben.

A kilátóval, a drótkötélpályával, a mászótoronnyal és a mászókötélpályával kapcsolatban hozzátette, ezek olyan attrakciók lesznek, amelyek turisztikai vonzerőt jelenthetnek, és azok bevételt termelhetnek, így a CsabaPark működése ugyancsak eredményesebbé válhat.

Kilátó, valamint síoktató- és hófánkpálya is épül a Körte sori dombnál – mondta Kozma János, a CsabaParkot üzemeltető vagyonkezelő zrt. vezérigazgatója /Fotó: Bencsik Ádám/

Hangsúlyozta, vannak további terveik, amelyek révén tovább lehetne fejleszteni, bővíteni a területet. Például vidámparki elemekben gondolkodnak, illetve az ÁNTSZ volt Gyulai úti épületét és annak környezetét szintén bevonnák a beruházásokba. Az épület egy része diákszállásként szolgálhatna, egy része raktárként funkcionálhatna, illetve van egy olyan rész is, ahol nyáron és télen egyaránt igénybe vehető, fedett játszóházat alakítanának ki.

Teljesen lezárják a dombot

Az újabb fejlesztések rövidesen indulnak, a munkaterületet ebben a hónapban adnák át a kivitelezőnek, a cégnek idén be kell fejeznie a munkálatokat – ismertette dr. Sódar Anita. A városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője hozzátette, a domb a beruházás idejére munkaterületté válik, így azt teljesen le kell zárni. A tó északi oldalán ugyancsak várhatók építkezések, így a sétány ahhoz közel eső részén is számítani lehet időszakos korlátozásokra.

Kilátó, síoktató- és hófánkpálya épül

A domb tetején épül egy kilátó, amely a drótkötél-, úgynevezett canopy-pálya indítótornya is lesz egyben. A 270 méteres pálya másik vége a tó északi oldalán kap helyet. Szintén a dombon talál otthonra a síoktató- és hófánkpálya, amiket minden korosztály használhat majd. Ezek műanyag borítással készülnek, így akár télen, akár nyáron igénybe vehetők lesznek, lehet majd bérelni bakancsokat, léceket és botokat egyaránt.

A 60x10 méteres, azaz 600 négyzetméteres síoktatópálya a domb alsó felén létesül, lesz hozzá felvonó is. A kanyargós hófánkcsúszda 45–50 méter hosszú lesz, épül mellé egy futószalagszerű, emberek és eszközök szállítására is alkalmas felvonó, úgynevezett mozgó járda is.

Mászótornyot alakítanak ki a tónál

A tó északi, Gyulai út felőli oldalán kap helyet a mászótorony, amely egy 14 méter magas zsindelyfedéses toronyból és a hozzá kapcsolódó, eszközök tárolására hivatott kiszolgáló-épületből áll majd. Az építmény acélvázszerkezeten faburkolattal készül, és úgy épül meg, hogy annak három oldalán egyszerre hárman mászhatnak. A mászófogások folyamatosan változtathatók lesznek, így kialakíthatók könnyebb és nehezebb pályák egyaránt.

Ugyancsak a tónál, a leendő vízi színpaddal szemközti területen talál otthonra a mászókötélpálya, amit használhatnak kicsik és nagyok egyaránt. A felnőttpálya 17 szakaszból áll, annak hossza nagyjából 150 méter lesz, a gyermekek számára alkalmas gyakorlórendszer pedig 26 részből tevődik össze, annak hossza 230 méter lesz.

Egyre népszerűbb a terület

Kozma János, a CsabaParkot üzemeltető vagyonkezelő zrt. vezérigazgatója elmondta, a Gyulai úti és Körte sori játszótereket is tovább fejlesztik, lesznek például esélyegyenlőséget teremtő, sérült gyermekek számára ugyancsak használható elemek, valamint labirintus.

– Egyre népszerűbb a Csaba­Park – folytatta, hozzátéve, sokan használják a futópályát, a sétányokat, a sportparkokat és a játszótereket. Hiába vannak mínuszok, ha jó az idő, ha süt a nap, sokan látogatnak ki a területre, kerékpároznak egyik végéből a másikba.

– Eddig a sport- és szabadidős elemek valósultak meg a fejlesztések során, most pedig következnek a szórakoztatók, amelyek révén kalandparkká is válik a CsabaPark – ecsetelte. A most következő egy évben megvalósuló attrakciók, mint a drótkötélpálya vagy a mászótorony üzemeltetése állandó személyzetet igényel majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában