Koronavírus Békésben

2021.01.09. 11:29

Marad a távoktatás: a megyei iskolákban jól működik a rendszer

Február elsejéig marad a középiskolákban a digitális oktatás. A tapasztalatok alapján a Belvárban, a Békéscsabai Szakképzési Centrumban és a békési református gimnáziumban is jól működik a rendszer.

Hírlap-összeállítás

20201113 Bordány Újra megy a digitális oktatás. így fejezte be az általánost és most így folytatja a 9-es diák. Képen: Vas Nimród Tanuló Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Forrás: MW

Fotó: Karnok Csaba

A hétszázból közel háromszázan vannak otthon

– Most a gimnazisták digitális oktatásban vesznek részt. Az általános iskolások, valamint a hat évfolyamos gimnázium hetedik és nyolcadik osztályos tanulói pedig bejárnak – mondta dr. Malatyinszki Anita, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium megbízott igazgatója. Az intézményben 700-an tanulnak, közülük tehát 280 gyermek otthon van a digitális oktatás miatt. Szeretnék, hogy a gimnazisták is visszatérhessenek, és immár ők is az intézmény falai között legyenek, hiszen nélkülük üresnek tűnik az épület. Ugyanakkor tisztában vannak azzal: a járvány elleni védekezés miatt fontos a 14 év felettieknek a digitális oktatás fenntartása.

– A visszajelzések szerint, ha nem is tökéletesen, de sokkal jobban működik most, ősszel és télen a digitális oktatás, mint tavasszal

– folytatta. Kevesebb gyermek „tűnt el” a rendszerből, illetve a pedagógusok is rutinosabbak. Nem csak feladatokat és tananyagot adnak, hetente legalább egyszer minden tanár minden tantárgyából tart videókonferenciát, hogy lássák a gyerekeket. A számonkérések is rendben zajlanak. Átállás előtt felmérték a laptopokra való igényeket, és most nem volt szükségük a diákoknak ilyen jellegű segítségre.

A csabai Belvár általános iskolásai most is bejárnak, várják vissza a gimnazistákat /Fotó: Bencsik Ádám/

Konzultációs lehetőséget biztosítanak

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) főigazgatója elmondta, teljesen beállt a rendszer, hatékonyan működik a digitális oktatás, nem tapasztalt problémákat, illetve kérdések sem merülnek fel. Úgy véli, a középiskolások életének részévé vált a digitális oktatás, azok, akik eddig is szívvel-lélekkel tanultak, most is gond nélkül elérik az intézményt, a pedagógusokat. A gyakorlatokon részt vevő diákok most is bejárnak – akár a tanműhelybe, akár a cégekhez –, de csoportokra bontották őket, hogy minél ­inkább csökkentsék a találkozások számát. Akik szeretnék, azoknak biztosítanak egyéni konzultációs lehetőséget­.

A főigazgató elmondta, természetesen a BSZC-ben is készülnek a visszatérésre, ennek érdekében megtettek minden intézkedést – például fertőtlenítettek –, illetve a szükséges eszközök, így hőmérők is rendelkezésre állnak.

Mucsi Balázs szerint a BSZC-ben beállt a rendszer /Fotó: Imre György/

Vázlatokat, segédanyagot készítenek

A békési Szegedi Kis István református gimnáziumban a digitális oktatás idején is igyekeznek a legtöbbet megtenni a diákokért, az intézmény külön sorozatban mutatta be, hogy az egyes tantárgyak keretein belül hogyan is zajlik mindez.

Hírportálunk most a gimnázium két történelemtanárát kérdezte. Bagita Attila hangsúlyozta, személy szerint nem kedveli a digitális oktatást, mert a tanítást „személyes műfajnak” tekinti.

– A hangsúlyt a leckék magyarázatára helyezem – fogalmazott. – Emellett vázlatot készítek a téma könnyebb áttekintéséért, valamint az összefüggések jobb megértéséért. A vázlatot vagy előre elkészítve feltöltöm, vagy együtt ­készítjük a magyarázat közben. Egy-egy téma lezárásaként érettségi feladatokat ­töltök fel, amelyeket együtt megbeszélünk, együtt „oldunk meg”.

Mucsi András elmondta, mivel számított arra, hogy a vírushelyzet miatt lehetnek gondok a személyes óratartással, számos segédanyagot, munkafüzetet készített az általa oktatott tárgyakhoz.

– Történelemből van vaktérképünk, érettségi feladatgyűjteményünk, ezekkel remekül lehet dolgozni – nyilatkozta.

– Az érettségizők esetében talán az átlagosnál is fontosabb a minőségi munka, a készülés. Az értékelés szóbeli feleletek és pdf-ben beküldendő fogalmazások alapján történik. Az internet rengeteg lehetőséget ad: elsősorban a zanza.tv rövid filmjeit és a Wikipedia német, angol, magyar oldalait használom a történelemoktatáshoz, amelyeket belinkelem a diákok számára a Discord alkalmazás felületén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában