Kreatív Formák Alapítvány

2021.01.10. 19:56

Látássérültek mindennapjait segítik a csabai szolgáltatópontban

Látássérülteknek nyújt segítséget ingyenesen és többféle módon a szegedi központú Kreatív Formák Alapítvány, amely nemrég Békéscsabán nyitott szolgáltatópontot. Az emberek többsége, akiknek nincs problémájuk a látásukkal, bele sem gondolnak, hogy a vakok és gyengénlátók számára mit jelenthet akár a krumpli pucolása, a megfőzött tészta leszűrése, eljutni egyik pontból a másikba, számítógépezni, írni és olvasni –erről is beszélt hírportálunknak Nagygyörgy Éva szakmai vezető és Nagy Zsuzsanna szociális munkás.

Licska Balázs

20210106 Békéscsaba A látássérülteket segíti a Kreatív Formák Alapítvány a Békéscsabán nyitott szolgáltatóközpontja révén. A képen Nagygyörgy Éva szakmai vezető és Nagy Zsuzsanna szociális munkás. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A Luther és a Szív utca sarkán lévő épületben nyitott szolgáltatópontot a Kreatív Formák Alapítvány, amely a hátrányos helyzetűek életkörülményeinek javítását tűzte ki célul, és elsődlegesen látássérülteknek nyújt rehabilitációs szolgáltatásokat

– osztotta meg hírportálunkkal Nagygyörgy Éva szakmai vezető és Nagy Zsuzsanna szociális munkás, aki maga is látássérült, és éveken át vezette elnökként a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületét.

Hangsúlyozták,

a látássérültek elveszthetik teljes önállóságukat, beszűkülhetnek a társadalmi kapcsolataik, leértékelődhet a szerepük akár a munkahelyen, akár a családon belül, ha nem kapnak segítséget.

Nehézséget jelenthetnek számukra az olyan alapvető dolgok is, amelyek valaha könnyedén mentek. Elég csak a krumpli pucolására gondolni, hogy teljesen tiszta lett-e vagy maradt rajta héj. Ez és ehhez hasonló dolgok akár pszichés problémákhoz is vezethetnek. Ebben az élethelyzetben nyújt segítséget az alapítvány és immár a békéscsabai szolgáltatópont.

Nagygyörgy Éva és Nagy Zsuzsanna számos segédeszközt, köztük nagyítót mutatott be, melyek kölcsönözhetőek is /Fotó: Imre György/

Ottjártunkkor megannyi nagyítót kipakoltak az asztalra, és mutatták, hogy az úgynevezett látástréning során különböző optikai segédeszközöket ajánlanak a látássérülteknek, hogy azokat kipróbálhassák vagy éppen ki is kölcsönözhessék, mielőtt megveszik a boltban. Ugyanis több tíz-, akár százezer forintba is kerülhet egy-egy speciális eszköz. A legcsekélyebb nagyító kétszeres, ez egyébként nyolc dioptriának felel meg. Vannak olyan digitális nagyítók is, amelyek révén a fókuszált területen lévő szöveg és annak hátterének színe egyaránt változtatható gombnyomásra.

Egy konyhát is felszereltek, hogy bemutathassák a látássérülteknek, mit hol érdemes elhelyezni, használni. Hogyan érdemes elkészíteni egy teát vagy éppen leszűrni a tésztát – ahol ugye veszélyforrást jelent a forró víz –, esetleg egy összetettebb ebédet főzni, sütni. A vakoknál és gyengénlátóknál a folyadék öntése is problémás lehet, továbbá balesetveszélyesnek számíthat a körömvágás vagy a kés használata az éles dolgok miatt.

Példaként felhozták:

a kilincs megtalálása, így az ajtó nyitása, zárása is sokkal egyszerűbbé válhat, ha markáns piros színű matricákat helyeznek fel a kilincs környékén, ezt ugyanis ők is könnyebben érzékelik.

Az informatikai oktatásra szintén nagy hangsúlyt fektetnek. Minden látássérült számára ingyenes egy szoftver, amely felolvassa a képernyőn lévő szöveget, így ők is szörfözhetnek a világhálón, olvashatnak híreket, megnézhetik az időjárás-előrejelzést. Mivel a kurzor roppant pici, egeret nem használnak, helyette billentyűparancsokat sajátítanak el. Hozzátették, hogy az okostelefonok és az azokra letölthető alkalmazások egyébként rendkívül sok segédeszközt ki tudnak váltani. Például segíthetnek a navigációban, eljutni egy adott helyre.

Kiemelték:

a tapintható írás-olvasás vagy a fehér bot használatának elsajátítása mellett többek között pszichés tanácsadást is nyújtanak.

Hiszen a látás romlása vagy elvesztése nemcsak fizikai, hanem lelki szempontból is megterhelő lehet. El kell fogadni a helyzetet, és jó, ha van valaki, akivel a problémák megbeszélhetők. Hogy a látássérült valóban kezébe vegye a fehér botot, elfogadva a segítséget, és ne hajítsa be azt azonnal a sarokba.

 

A szemüveg már nem segíthet

Megyénkben háromezren lehetnek látássérültek – mondta Nagygyörgy Éva és Nagy Zsuzsanna. A látássérültek azok, akik látásteljesítménye 30 százalék alatti vagy más miatt korlátozottak, és akik látása szemüveggel nem javítható. Hangsúlyozták, jó, hogy a vakok és gyengénlátók egyesületének székhelyén nyílt meg a szolgáltatópont, hiszen az alapítvány és az egyesület céljai között sok a hasonlóság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában