időjárás

2021.01.07. 19:59

Közeleg a hó és az ónos eső, közlekedjünk óvatosan!

Köd, eső, ónos eső, hó, jég. Számos időjárási körülmény nehezítheti a közlekedést az elkövetkezendő hónapokban. A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság óvatosságra inti a járművezetőket és a gyalogosokat.

Havazás Debrecenben

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: Czeglédi Zsolt

A téli hónapokban a közúti balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekednek. Ebben az időszakban a legtöbb problémát a csúszós utak és a romló látási viszonyok jelentik. Fontos, hogy minden járművezető alkalmazkodjon ezekhez a körülményekhez és járművét s tartsa karban!

– Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer rendszeres ellenőrzése. Fontos kellékek a jól működő ablaktörlők, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék, páramentesítő. Gyakori, hogy a szélvédő menet közben belülről párásodni kezd. Veszélyes, ha a jármű vezetője nem, vagy nem jól lát ki a szélvédőn, ezért a párát leszárító fűtőberendezésnek is jól kell működnie. Tanácsos száraz törlőt is bekészíteni a kesztyűtartóba – árulta el hírportálunknak Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

A köd, a szitáló eső, a nedves, csúszós utak mindennapossá válnak.

Főleg éjszaka, de akár a nappali órákban is jellemző lesz a fagypont körüli hőmérséklet.

Illusztráció: Shutterstock

A száraz és nedves útszakaszok hirtelen válthatják egymást,

ami fokozott óvatosságot és figyelmet kíván a járművezetőktől.

– Nagyobb követési távolságot kell tartani, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata. Rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak. Az izzók fényereje sokévi használat után akár a felére is csökkenhet. A különböző szennyeződések, sár és vízpermet jelentősen ronthatják a fényerőt, ezért ellenőrizni kell a fényszórók állapotát.

Esős, latyakos időben, amikor a járda mellett széles sávban áll, folyik a víz, nehéz átkelni az úttesten. A gyalogosok ilyenkor jellemzően arra figyelnek, hogy ne lépjenek bele a vízbe. Az autósoknak tehát számítaniuk kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban lelép az úttestre és a jármű elé kerül.

– A járművezetők mellett a gyalogosoknak is mindent meg kell tenniük a balesetek megelőzéséért. Ügyelniük kell arra, hogy a mozgásuk kiszámítható legyen, ne teremtsenek váratlan, balesetveszélyes helyzetet.

A közlekedési balesetek megelőzéséért legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek. Tartsák be a szabályokat, vigyázzanak magukra, utasaikra és legyenek tekintettel közlekedőpartnereikre is, mert

mindenkit hazavárnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában