Hirdetés

2021.01.21. 14:12

Konnektor bekötés – szabályok és tévhitek

„A szaki, akit hívtam már megint nem jött pedig csak egy 5 perces melóról lenne szó. Csak egy konnektort kellene kicserélni!” Van, akinek ismerős az alábbi szituáció?

PR cikk

Forrás: shutterstock.com

Munkám során nemegyszer halottam már, hogy nagy munkára is nehéz szakmunkást találni kis munkára pedig egyszerűen lehetetlen. Ha segítségre van szükséged a konnektor bekötés elvégzéséhez, rendelj szakembert a Qjob.hu-n.

Alap igazság, hogy az árammal csakúgy, mint a medvével nem érdemes játszani. Ezért sem szeretünk hozzányúlni, de nézzünk meg pár tanácsot, amik segíthetnek áthidalni a félelmeinket és elhárítani ezt a hibát.

A legtöbb baleset a figyelmetlenség miatt alakul ki az villanyszerelés közben.

Az életed megvédése a legfontosabb, ezért az első lépés, hogy mielőtt bármihez hozzáfognál kapcsold le az áramot a lakásba és szólj a többieknek, hogy barkácsolsz és nem kacsolják vissza! Ezt a lépést nem lehet elégszer ellenőrizni.

Hogy 100%-osan biztos legyél akkor érdemes fázisceruzát használni és bedugni a konnektor két érintkezőjébe – a lyukacskákba – ha nem világít egyikben sem elkezdheted a munkát. Nem egy agysebészet, ezért képes vagy megcsinálni a konnektor bekötést.

Először is el kell távolítani a védőburkolatot, amit egy csavar fog. Majd két rögzítő csavart mely a falon tartja a dugaljat kicsavarjuk. Három vezetéket pillantunk meg. A 2000 évek után épült házak esetében sárga-zöldet, kéket és feketét annál régebbi rendszer eseté pirosat, kéket és feketét.

A színek jelentése nagyon fontos.

A hangtechnikában piros szokott a pozitív lenni és ez zavaró lehet mert a villanyszerelésbe a piros és a sárga-zöld a földelés, vagyis ami téged véd, a kék minkét esetben a 0 potenciájú vezeték, a feketék pedig a fázis vezetők, vagyis ezek ráznak. Sokan azt gondolják, hogy mindegyik vezeték veszélyes. Ha szakszerűen van kiépítve a hálózat – ami sok esetben nem igaz – akkor csak a fekete vezetéken jön az áram így csak az

ráz.

Hasznos lehet, hogy mielőtt szétszereled a konnektor vezetékeit csinálsz róluk egy fotót, hogy mi hova megy így könnyebb lesz a konnektor bekötésnél.

Ha ez megvan jöhet az új dugaszolóaljzat és a kép alapján, amit előzőleg készítettél mehet a visszakötés. Ellenőrizd le, hogy jól meghúztad-e a leszorító csavarokat.

Ezután rögzítheted a két csavarral a falra, majd visszarakhatod a burkolatot. Ezután jöhet a puding próbája, visszakacsolhatod az áramot a lakásba. Jó, ha egyből ellenőrized, hogy mindent jól kötöttél be. Ebben megint segítségedre lehet a fázisceruza, dugd be az érintkezőkben és érintsd hozzá a kiálló fémhez is, ennél soha nem világíthat. Ha csak az egyik lyukacskában – érintkezőnél – világít akkor jól csináltad.

Ám, ha nem érzed biztosnak magad akkor nem szabad erőltetni. Egyre több olyan oldalra találhatsz, ami kifejezetten segít megtalálnod a szakembert, kisebb nagyobb munkákra. Ilyen weboldal például a Qjob.hu, amiről itt olvashatsz véleményeket. Megannyi lehetőséget kínál. rákereshetsz a szakemberekre, akik a közeledben élnek vagy te is felrakhatsz feladatokat, amiket nem tudsz elvégezni és pikk-pakk már jön is

egy megbízható szerelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában