Jimmy bohóc

2021.01.03. 19:56

Kerekerdőben hoz létre színházat a csabai ceremóniamester

A sokak által csak Jimmy bohócként emlegetett személyiség olyan sokoldalú, hogy szinte már gömbnek tekinthető. Korunk reneszánsz embere jelenleg az egyik eredeti szakmájában, asztalosként képzeli el a jövőjét. Ez a terv azonban korántsem jelenti azt, hogy elengedte volna élete nagy álmát. A teátrum megvalósítása jó úton halad, immár rendelkezésre áll egy másfél hektáros kerekerdő, aminek a közepén található épület szolgál majd a tanyaszínház főhadiszállásaként.

Erdei-Kovács Zsolt

20201219 Békéscsaba Berta Jimmy János ceremóniamester Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Gyakorlatilag most semmit sem csinálhatok, amit korábban csinálhattam – fogalmazta meg az életét, a mindennapjait érintő tornádószerű változások lényegét, hozzátéve: a színházat bezárták, a lakodalmakat, rendezvényeket megtiltották.

– Nem lehet koncerteket adni és még csak nem is bohóckodhatok, hacsak nem a családomnak, nekik viszont este 8 óra után is. Éppen ezért kitaláltam, hogy az elkövetkezendő időszakban asztalosként fogok tevékenykedni.

A színházalapítás jó ideje, hetedik éve köti le Jimmy kevéske szabad kapacitásait és idén még akár be is teljesülhetett volna az álom, ha nincs a járvány. Előkészítés alatt áll a műhely, ahol a színházhoz, a darabokhoz szükséges díszletek születhetnek, luxus kutyaházak valósulhatnak meg.

Jimmy, alias Berta János jó kedélyét szívesen megosztja másokkal, sőt ez élteti /Fotók: Bencsik Ádám/

A fenti mondat második fele még akár viccesen is hangozhatna, de Jimmyt azért mindenképpen érdemes komolyan venni. Továbbra is ceremóniamesterként, színészként, bábszínészként, zenészként képzeli el az életét, de mindenképpen szükséges az, hogy valamiféle kiegészítő tevékenységet végezzen, legalábbis addig, amíg a helyzet valamennyire rendeződik. Az első megrendelése két labrador számára készül, a gazdi elképzelése az, hogy a kutyák közös házban, mégis jól elkülönült térben lakjanak. A lényeges dolgok között említette, miszerint áprilisban töltötte be az ötvenedik életévét és mostanra jutott el odáig, hogy végre beszerezhetett egy hatdarabos étkészletet. Ez a momentum abból a szempontból meghatározó, hogy mindkét lányának, Fanninak és Virágnak is komoly udvarlója akadt.

A saját színház megvalósításának szempontjából azonban mégiscsak az a legfontosabb, hogy megvan a főhadiszállás. Egy düledező, de varázslatos tanya, ami Csabától néhány kilométerre egy másfél hektáros fenyőerdő kellős közepén található. Reményei szerint 2021-ben tudják bemutatni az első előadást, az épület rendbetétele jelenleg is gőzerővel zajlik.

– Szuper a hely szellemisége, fantasztikus erők tombolnak, nagyon jó érzés ott lenni.

Heti három-négy alkalommal tud kimenni, a színházat mindenképpen itt képzeli el. Azon kérdésre, hogy mi lesz, ha a helyzet egyáltalán nem változik és jön az újabb hullám, elmondta, azért is kiemelten fontos, hogy a biztosabb megélhetéssel kecsegtető asztalosműhely mielőbb megvalósulhasson. Nem fog kétségbe esni, a legfrissebb forgatókönyv, terv szerint az is benne van a pakliban, hogy lovas kocsival, mobil színházzal járja majd a megye településeit.

– Nagyon szeretem az itt élőket, a Békés megyeieket, nektek szeretnék játszani, titeket szeretnélek szórakoztatni

– foglalta össze motivációit.

A jó kedv, a pozitív kedélyállapot alapvetően meghatározó, hiszen mulattatnia, szórakoztatnia kell a közönséget és ez olyan teherrel jár, amit csak kevesen tudnak megfelelően hordozni. A megújulás képessége és a mérhetetlen kreativitás is rendelkezésre áll, s mellé erős családi kötelék, szeretetteljes közeg társul. Igazán szereti a feleségét és természetesen a lányait is, akik nagy büszkeséggel és örömmel töltik el a szívét.

A hivatását, a komédiázást gyermekkora óta imádja, s ha ez nem volna talán meg is halna – legalábbis ezt állítja, s jobban tesszük, ha hiszünk neki, mert ugyan a hamiskás félmosoly ott bujkál az arcán, azért a szemében könnyes szomorúság tükröződik. Az első alkalom, amire vissza tud emlékezni az általános iskolában történt. Akkor az első padban ülve egy tükörbe vágott grimaszokat azért, hogy a mögötte ülőket szórakoztassa.

– Gyakorlatilag ezt csinálom azóta is – tette hozzá végül.

Bár vérbeli komédiás, őszintén vallja, az internetes előadás nem az ő világa

A házat, ahol ő és a családja él, egyébként el sem lehet téveszteni, hiszen egy óriási bohócfej található a kapuban, amely mintegy beszédes cégér, minden arra járónak mosolyt csal az arcára. Ez a célja, ezt szeretné elérni, ezért is csinálja ezt az egészet – ismertette.

Ha megtudja, hogy egy ismerőse szomorú, akkor egyszerűen lefotózza a hatalmas bohócfejet és elküldi neki Messengeren. S, ha már a Messenger szóba került, nem lehet megkerülni a kérdést, hogy egy ilyen nagy formátumú komédiás miért nem próbálkozik az online térben, hiszen olyan sokan kedvelik. Megfogalmazása szerint az első hullám időszakában, március közepétől kezdődően nagyon sokan éltek az internet, a közösségi felületek és a videós tartalommegosztó oldalak adta lehetőségekkel.

– Azt láttam, hogy mindenki próbálkozik, de sajnos nem igazán értek hozzá – mondta. – Sok-sok gagyit csináltam már életemben, s elhatároztam, soha többet nem szeretnék félkész dolgot kiadni a kezem közül. Volt egy koncert, ahol nem érezte jól magát, mert nem volt teljes, kiforrott a műsor. Ez volt az a pont, amikor eldöntötte, meg kell érnie, ki kell forrnia az általa képviselt produkcióknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában