a pult mögött

2021.01.25. 13:58

Gyermekeiket nevelő családapákként népszerűsítik az olvasást Békésben

A könyvtáros szakma jeles képviselői között találunk olyan férfiakat, akik hobbijuk mellett a könyvek, az olvasás elkötelezettjei. Tagadhatatlan, e hivatás inkább a hölgyeket vonzza, ám mi Dél-Békésben ismerünk ellenpéldákat. Családapákat, szabad idejükben sportoló, zenélő, fiatal és a könyvekről soha le nem mondó férfiakat, akik napjainkban kisebb s nagyobb települések könyvtáraiban dolgoznak. A magyar kultúra napja (is) adta az apropót egy kis beszélgetésre.

Csete Ilona

20210118 Orosháza Buzai Csaba és Törköly József - Justh Zsigmond Városi Könyvtár igazgatója és munkatársa Fotó: Csete Ilona CSI Békés Megyei Hírlap

Fotó: Csete Ilona

Kezdjük mindjárt a sort az Év könyvtárosa Békésben 2020 díj birtokosával, az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár munkatársával.

Törköly József hajdan a kardoskúti termelőszövetkezet karbantartója volt. Egy író-olvasó találkozón az orosházi könyvtárigazgató, Varga Zoltán javasolta, legyen a könyvtáros csapat tagja. 1988-ban a zenei könyvtárban helyezkedett el, ahol a kezdetektől nagyszerűen tudta egyesíteni zenei képzettségét a folyamatosan bővülő könyvtári ismereteivel. Előbb könyvtárkezelő, könyvtárosasszisztens képesítéseket, majd 2002-ben könyvtárosi diplomáját szerezte meg. Azóta is folyamatosan képzi magát. 2013-ban az ő kezdeményezésére került be a zenei könyvtár szolgáltatásai közé a házi készítésű videó- és hangfelvételek digitalizálása, amelyre azóta is folyamatos az igény a lakosság részéről.

Buzai Csaba és Törköly József az orosházi könyvtár ismert, elismert munkatársai, számos munkán dolgoztak együtt, közösen írták meg például Kardoskút történetét /A szerző felvételei/

A zenei könyvtáron túl is számos projektben vesz részt akár ötletgazdaként, akár megvalósítóként. Hosszú éveken keresztül volt szervezője és oktatója a könyvtár számítástechnika tanfolyamainak. Az elmúlt években két ismeretterjesztő programsorozatot is kitalált és megvalósított: a Zenetörténeti esték sorozatot és a Társalgó című sorozatot. Emellett a könyvtár valamennyi nagyobb rendezvényén biztosítja a technikai hátteret, minden programot videóra rögzít, a felvételt szerkeszti és archiválja.

Nem a könyvek között kezdte dolgos életét

Főnöke, kollégája, a könyvtár igazgatója az a Buzai Csaba (együtt írták meg Kardoskút történetét), akiről éppen 14 éve mi is cikkeztünk: ő akkor kapta meg a harminchárom év alatti fiatal könyvtárosok kiemelkedő szakmai teljesítményéért járó Az év fiatal könyvtárosa címet a blogokról írt dolgozatával. Csaba se a könyvek között kezdte dolgos éveit...

– Szentesen tanultam erősáramú villanyszerelő szakmát. Ám a lelkesedésem alábbhagyott. Az orosházi könyvtárban volt üres állás. Jó döntés volt. Az internetes szoba kialakítása volt az első, komoly kihívás. Azóta is folyamatos a tanulás, a fejlődéssel való lépéstartás érdekében – mondta a fiatal vezető, aki rengeteget olvas, verseket ír (gyermekei is inspirálják). Egykoron Vágó István Legyen Ön is milliomos! című műsorából is nyertesként tért haza. Komoly futóteljesítményeire méltán büszke. A szakember nem utolsó sorban innovációkban bővelkedő városi könyvtárt igazgat egy kiváló szakmai csapat élén.

Korábban régész szeretett volna lenni

Albertus László, a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár vezetője, a térségben több mint 30 ember szakmai munkáját koordinálja. 2018-ban az Év könyvtárosa Békésben díjat ő kapta. Kollégái úgy fogalmaztak, innovatív, fiatal szakember, aki szerteágazó, színvonalas munkát végez. A kovácsházi könyvtárhoz 2002-ben került, mint informatikus. Nekünk elárulta, ennél is korábban régész szeretett volna lenni. Végül megszerette ezt a közeget és maradt.

Albertus László innovatív vezető

Munkatársaival rengeteg pályázatot nyernek s koordinálnak. Az olvasók is érzékelik, hogy a tradicionális könyvtári kép átalakul. Ezért ő is rengeteget dolgozik csapatával. A hagyományos könyvtári szolgáltatások mellett megjelennek a közösségformáló tevékenységek és az innovatív digitális eszközök. Albertus László indította útjára és lett országos akció az Ültess fát, olvass alatta könyvet! Helytörténészként fáradhatatlanul kutatja városának értékes múltját.

Már gyerekként gyakori látogatója volt a könyvtárnak

A békéssámsoni Tóth Attila már kisfiúként gyakori látogatója volt a falubeli könyvtárnak, hiszen nagyszülei a művelődési házban dolgoztak. Ám az élete úgy alakult, hogy az ipari iskola elvégzése után a kőolajosoknál helyezkedett el, de a továbbtanulásról nem mondott le.

Tóth Attila élete a könyvtár

– A tótkomlósi Jankó János Gimnáziumban érettségiztem, és olyan jól ment felnőtt fejjel a tanulás, hogy jelentkeztem a Szegedi Tudományegyetem könyvtár-pedagógia szakára. Ráadásul szülőfalumban megüresedett a könyvtárosi állás, így 2002. április 15-én itt munkába is álltam. A legjobb döntés volt. A könyvek meghatározzák az életemet, szeretek olvasni. Sőt, azt is mondhatom, a könyvtár a második otthonom – nyilatkozta Tóth Attila, aki főnök és beosztott egy személyben a békéssámsoni könyvtárban, ahol az elmúlt pár évben komoly fejlesztések nyomán minden megújult, XXI. századi környezetben várja a könyvtáros a helyi olvasókat.

Tudós kiválóságokkal találkozott a szellemi műhelyben

Orosháza díszpolgárát vajon be kell-e mutatnunk? A fantasztikus lexikális tudással, millió­nyi információval rendelkező volt könyvesboltos, helytörténész, Koszorús Oszkár is nem csak otthonról hozta a könyvek iránti rajongását, érdeklődését. Mondhatjuk azt, egész életét a könyvek között élte. A város jelenét, múltját, itt élt jeleseit bemutató kötetek fűződnek a nevéhez. Egykoron ő is dolgozott könyvtárosként. 1963-tól 1971-ig.

– Amikor hívtak, mentem. Fiatal, lendületes és érdeklődő voltam minden iránt. 1963 és 1966 között a szükséges végzettséget is megszereztem. A könyvtárban olyan tudós kiválóságokkal találkoztam, akik Nagy Gyulával együtt dolgoztak az 1965-ben megjelent Orosháza története és néprajza köteteken. Elhatároztam, szeretnék méltó szellemi partnerük lenni. Ehhez rengeteget olvastam. Így sikerült „bedolgoznom” magamat könyvtárosként és magánemberként is a város történelmébe – nyilatkozta Koszorús Oszkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában