Múltidéző

2021.01.16. 20:30

Békéscsaba múltjába vezetnek vissza a régi fotók III.

Ezen a héten ismét az antikfoto.hu Békéscsabáról szóló képeiből válogattunk. Ha Önnek is vannak olyan régi felvételei, amit szívesen megosztana másokkal, küldje el leírással együtt a [email protected] címre!

G. Cs.

 

1920 – Az első Alföldi Mérleg- és Gépgyár kollektívája. Az üzem szekérhíd-, állat-, tizedes- és egyensúly mérlegek gyártásával is foglalkozott. Klein Vilmos és Szegedi Hugó üzeme Békéscsabán, a Gyóni Géza utca 22. szám alatt működött.

Katonai felvonulás Békéscsabán, a főtéren 1920 környékén.

Kenéz Andor tánctanár és tanítványai 1938-ban.

Katonai parádé 1944-ben a békéscsabai főtéren.

Egy vidám pillanat a békéscsabai tégla- és cserépgyárban az 1950-es években. A gyár az égető kemencékkel együtt 1909-ben épült fel Bohn Mihály közreműködésével. A gyártás 20-30 fő bányásszal és 200 fő kiszolgálóval indult el, 1911-re már négy millió tégla és tizenkettő millió cserép volt az éves termelés.

Szemle egy békéscsabai építkezésen az 1960-as években.

Koritár Mátyás Hentesáru pavilonja az 1960-as évek környékén egy békéscsabai kiállításon, vagy éppen egy május elsejei ünnepségen. A hentesüzlet a Berényi úton üzemelt.

Éljen május elseje! A Békéscsabai Gazdasági Vasutak dolgozói a felvonulás előtt 1960 környékén. Az Alföldi Kisvasút hálózatát 1960-tól kezdve fokozatosan megszüntették, később pedig a kisvasúthoz kapcsolódó gazdasági vasutakat is felszámolták.

Kisgyerekek figyelnek a dadusra a Lencsési lakótelep Pásztor utcai új bölcsődéjében 1978-ban. Ha valaki felismeri a képen szereplőket, az írjon nekünk!

Így nézett ki Békéscsaba első kövezett utcája, az Andrássy út eleje, amikor még nem volt lezárva a forgalom elől. A kép 1984-ben készült. A forgalmat ebben az évben, június 3-án szüntették meg véglegesen. Akkoriban sokan azt pletykálták, hogy azért kellett lezárni a forgalom elől a főutcát és kerülőre kényszeríteni az autósokat, mert azokat a pártfunkcionáriusokat, akik a Márvány cukrászda környékén laktak, zavarta a benzingőz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában