hétköznapi hős

2021.01.12. 17:25

A születésnapján adott vért századszor a csabai Baiczer Mátyás

Nem véletlenül választotta 100. véradásának időpontjául idén január 5-ét a békéscsabai Baiczer Mátyás. Ekkor ünnepelte ugyanis 66. születésnapját. Mivel a véradás korhatára 65 év, külön orvosi vizsgálaton is részt vett. Fiatalon elhatározta, hogy száz, önkéntes „karnyújtásig” meg nem áll, és célját teljesítette a Békéscsabai Területi Vérellátóban. Igyekszik egészségesen élni, majdnem minden nap 10 kilométert fut, tavaly 2700 km-t tett meg.

Nyemcsok László

Véradó és lakodalmi berkekben is jól cseng a Baiczer Mátyás név. Negyvennyolc éven át adott vért, és rengeteg lagziban játszott először az általa alapított és nevét viselő, majd a Joker zenekarban.

– Nagyapám több mint 90-szeres donorként a példaképem volt – hangsúlyozta Baiczer Mátyás.

– Mindig jó szájízzel beszélt a véradásról, hogy milyen jót tett neki, és az is örömmel töltötte el, hogy másokon segíthetett. Kis unokaként ittam a szavait, és elhatároztam, hogy amikor nagy leszek, én elérem a százat.

A múlt évben kihasználta a maximális lehetőséget, négyszer ment a véradóba önkéntesként, utoljára október 5-én. Kiszámolta, hogy legközelebb csak 92 nap múlva adhat vért, ez idén január 4-ére esett, de megtoldotta eggyel, mivel 5-én van a születésnapja.

Baiczer Mátyás századik véradásával teljesítette azt a célt, amit fiatalként kitűzött maga elé /Fotó: BMH/

– Jó a kondícióm a rendszeres futásnak és az egészséges táplálkozásnak köszönhetően, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztok. Hatvanhat évesen ugyanakkor külön orvosi vizsgálat is kellett, hogy meglegyen a századik

– ecsetelte.

– Nagyon készültem az alkalomra, kinyomtattuk a 100. véradás papírt, és lefényképeztek a véradóban egy emléklappal is. Eszembe jutott nagyapám és az, hogy véghez vittem, amit egykoron elterveztem.

A békéscsabai önkéntes a Pamuttextilműveknél dolgozott géplakatosként, sok fiatallal együtt. Szinte ünnep volt, amikor együtt vért adtak, közösségi élményt jelentett, miként utána a bográcsozás is.

– Önzetlen felajánlásról van szó, ami óriási segítség azoknak, akiknek vérre van szükségük

– emelte ki.

– Azt is tudom, hogy a vérkészítmények révén egy karnyújtással három embernek is segíthetek. Csak buzdítani tudok mindenkit, hogy legyen donor, neki ebből semmi baja nem származik. Ugyanakkor jó érzéssel áll fel a véradás után, hogy nemes cselekedetet vitt véghez, ami mindennel együtt bőven belefér 60 percbe. Emellett az előzetes kérdések, vizsgálat alapján képet kap az egészségi állapotáról. Egy-egy véradás után magamon is észleltem a jótékony hatást, megkönnyebbült, kevésbé lettem fáradékony.

És ha már a vérpezsdítő érzésnél járunk, ilyen zenét játszott és játszik ma is Baiczer Mátyás. Szaxofon a hangszere, emellett énekel. Nagyon szívesen tölti az időt unokáival, a tizenkilenc éves Henrikkel és az ötéves Ádámmal. Szinte minden nap teljesíti futásban a tíz kilométeres penzumját, és ma már a családból is többen kedvet kaptak a jó levegőn való mozgáshoz, például a több kilométeres gyalogláshoz. A Lencsési lakótelepen él, és a társasház előtti parkot is gondozza, szeret kertészkedni.

No, de vissza a véradáshoz, a csabai nyugdíjas elmondta, sokakkal beszélt a véradás fontosságáról a hosszú évtizedek alatt. Voltak, akiket meggyőzött, többen pedig akkor lettek véradók, amikor a családjukban olyan baleset vagy műtét történt, melyhez vérre volt szükség. Csak biztatni tud mindenkit, hogy éljen az önkéntesség egyik legszebb formájával, hiszen ez lényegében csak egy tűszúrást jelent.

Várják az önkéntes véradókat

A hét minden hétköznapján véradási lehetőséget biztosítanak a Békéscsabai Területi Vérellátóban (Békéscsaba, Gyulai út 20.), és arra kérik a másokon segíteni akarókat, hogy nyújtsák a karjukat. A véradás időpontjai: hétfő 8–18, kedd: 8–16, szerda: 8–14, csütörtök 11–18, péntek 8–12 óra. Véradás előtt rendesen kell enni és meginni legalább egy liter folyadékot. Tajkártya, személyi igazolvány és lakcímkártya szükséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában