békés megye

2020.12.31. 06:55

Szeretetet vitt a csomagokban Bonnyai Sándor

Mintegy hétszáz, nehéz sorsú családoknak és gyermekeknek szánt szeretetcsomagot osztott ki az ünnepek előtt Békés megye több településén Bonnyai Sándor a Karácsonyi Angyalok kezdeményezésével. A gyűjtés és az akció a mostani járványhelyzet miatt a megszokotthoz képest másként zajlott.

Licska Balázs

Békés megye számos településére vittek adományokat

A Karácsonyi Angyalok cselekvő szeretete idén is megtöltötte az üres tasakokat, amelyekkel körbejárták Békés megye valamennyi anyaotthonát, meglátogattak állami gondozásban élő gyermekeket és fiatalokat, egyedül élő nyugdíjasokat, szegény körülmények között élő családokat, valamint az ünnep előtt meglepték a pszichiátriai osztályon karácsonyozó gyermekeket is – ismertette Bonnyai Sándor, akit lapunk és a BEOL.hu hírportál olvasói a 2018-as Év emberének választottak.

Kiemelte, a világ és hazánk ezeregy táján bontottak szárnyakat a Karácsonyi Angyalok, hogy egy-egy nehéz sorsú gyermek karácsonyát teljesebbé tegyék. Adományok, felajánlások érkeztek északról, délről, keletről és nyugatról, azaz például Kanadából, Németországból, Ausztriából, az anyaország határain belülről többek között Szombathelyről, Kőszegről, Győrből, Budapestről, Szegedről, Székesfehérvárról – és természetesen nem utolsó sorban Békés megyéből is.

Békés megye számos településére vittek adományokat

Bonnyai Sándor elmondta, a mostani gyűjtés a koronavírus-járvány miatt másabb volt, mint az előző esztendőkben. Idén nem voltak gyűjtőpontok, ahova eljuttathatták az adományozók, a felajánlók a szeretetcsomagokat. Arra kérte a közösségeket – például osztályokat, munkahelyi és gyülekezeti közösségeket, óvodai vagy épp sportcsoportokat –, hogy a saját berkeiken belül gyűjtsenek csokoládét, szaloncukrot, kekszet és egyéb édességet, valamint tartós élelmiszert, tisztálkodási szert, higiéniai eszközt. Azokat az akció végén összegyűjtötték, és önkéntesek segítségével családoknak, illetve gyermekeknek szánt pakkokat állítottak össze azokból.

Bár a Karácsonyi Angyaloktól a járványhelyzet miatt kevesebb „mozgást” kért, arra bátorította a kicsiket és a nagyokat egyaránt, hogy rajzoljanak, írjanak, osszanak meg egy-egy kedves verset, karácsonyi gondolatot, amelyeket szintén összegyűjtöttek az iskolák és az óvodák, majd azokat is kiosztották a szeretetcsomagok mellett. Hangsúlyozta: a felajánlók idén is kitettek magukért, ugyanis annyi adomány gyűlt össze, hogy abból 225, egyenként 5-5 ezer forint értékű családi, valamint 450 gyermekeknek szánt szeretetcsomagot készítettek.

Fotók: Bonnyai Sándor

Megosztotta: az elővigyázatosság érdekében idén a szeretetcsomagokat a gyermekek ablakaiba tette, ezzel talán még titokzatosabbá téve a Karácsonyi Angyalok szolgálatát. Idén Békés megyei nehéz sorsú családokat, gyermekeket leptek meg, jártak Békésen, Békéscsabán, Battonyán, Dobozon, Orosházán, Gyulán, Tarhoson, Kétsopronyban, Mezőkovácsházán, Zsadányban, Köröstarcsán, Újkígyóson és Szabadkígyóson. Amint javul a helyzet, ellátogatnak Kárpátaljára is, a nagydobronyi Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthonba, ahova tisztítószereket, tisztálkodási eszközöket, tartós élelmiszert visznek.

Bonnyai Sándor egy kedves történetet is megosztott. Az ötéves Ferkó ceruzát ragadott, hogy készítsen egy rajzot a vele egyidős Petyusnak, aki Békéscsabán, a családok és gyermekek átmeneti otthonában él. Elmesélte Petyusnak, hogy a rajzon egy olyan csodamozdony van, amely gyermekeknek visz csomagot karácsony előtt. Kifejezetten tetszett neki, bár megjegyezte, ő inkább sok szívecskét rajzolt volna rá.

Bonnyai Sándor vallja, a szeretet azért kaptuk, hogy megosszuk egymással

A szeretetet azért kaptuk, hogy megosszuk egymással – fogalmazta meg hitvallását Bonnyai Sándor. – Megosszuk azokkal, akiknek erre a legnagyobb szüksége van. A Karácsonyi Angyalok időről időre olyan gyermekeknek szereznek örömet, akiket személyesen nem is ismernek, de a szeretetcsomagokon keresztül ajándékok lehetnek egymásnak. Ez a különös csoda teszi teljesebbé valamennyi nehéz sorsú gyermek karácsonyát.

Kiemelte, a gyűjtést önként és önkéntes alapon végzi, mint ahogy azok is, akik segítettek neki a csomagok gondos összeállításában. Úgy véli, ebben a közös szolgálatban ez az egyik legszebb, hogy úgy cselekszenek, hogy ezért sem fizetést, sem érdemeket nem kapnak – csak azt a hálát, ölelést, puszit, amit a gyermekek adnak nekik, ám szerinte ez a lehető legtöbb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában