madárvilág

2020.12.06. 10:23

Ritka hattyúkat figyeltek meg Kardoskúton

Ritka madár bukkant fel Kardoskúton – a hírre Verasztó Lajos, Kardoskút díszpolgára hívta fel a figyelmünket, akinek a természet, a szülőhely iránti elköteleződéséről már írtunk. Tanyája a puszta közepén áll, ő is gyakran rácsodálkozik a madárvonulásra, a védett természeti értékekre, e vidék állat s növényvilágára.

Cs. I.

Fotó: MME Csongrád megyei Csoport Facebook oldala

Fotó: FARKASDY PETER

A kardoskúti Fehér-tó és környéke minden évszakban kínál látnivalót. Két kis hattyút (Cygnus bewickii) figyeltek meg a kardoskúti Fehér-tónál, a sarkvidéken költő faj a Kárpát-medencében csak ritkán bukkan föl – közölte a Magyar Madártani Egyesület Csongrád-Csanád megyei csoportja a hétvégén.

Fotó: MME Csongrád megyei Csoport Facebook oldala

– A két példányt szerda délután először Orosházán, repülés közben figyelte meg Sárközi Edvin és Sárközi Egon. Tőlük teljesen függetlenül – ugyanitt, ugyanekkor, Kaczkó Ádám is észlelte a madarat. Ő és Sándor Bálint még aznap viszontlátták őket a kardoskúti Fehér-tónál. A madár másnap reggel kirepült és Nagykopáncsnál Balogh Gábor észlelte, utána pedig darvak között jó pár madarász megnézhette ezeket a ritka hattyúkat.

– A kis hattyúk Eurázsia északi területén költenek, nálunk a telelő területre vonuló példányokat lehet nagy ritkán látni. A hazánkban jól ismert bütykös hattyútól mérete és csőrmintázata jól elkülöníti – olvasható a MME Csongrád-Csanád megyei csoportjának a közösségi oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában