ötszáz gyertya

2020.12.20. 15:29

Egyedülálló dal és videoklip hirdeti az újjászületés üzenetét

A közelmúltban elkészült Németh Gabriella Újjászületés című, különleges, az ünnepvárás időszakát egyedi megközelítésbe helyező dala és a hozzátartozó videoklip. Utóbbit maga a szerző és Vámos Zoltán operatőr rendezte. Kivételes képi aláfestést ad a felvételeknek ötszáz gyertya és a pusztaföldvári evangélikus templom.

Papp Gábor

„Valami készül, valami magasztos, valami felemelő,/mi a szívnek fontos./Lelkedet kibontod, végre de­cemberre, igazi önvalód/felfénylik őbenne.” – csendülnek fel az Újjászületés első sorai, amelynek egyik különlegessége, hogy a cappella stílusban, zenei kíséret nélkül szólal meg a szerző Németh Gabriella, illetve a gyerekekből álló kórus előadásában.

A dal megvalósulása kapcsán a szerzőtől és a rendezőtől megtudtuk, egy átlagos délután egészen váratlanul érkezett egy ihlet, egy üzenet, majd Németh Gabriella lejegyezte a dallamot és a szöveget. Ezt követően bemutatta Vámos Zoltánnak az alkotást, majd hosszas beszélgetés, eszmecsere kezdődött a hogyan továbbról.

A klip alkotói: Kiss Marcell, Pelle László, Németh Gabriella, Vámos Zoltán és Dézsi Máté /Fotó: BMH/

Az első komoly kérdés az volt, hogy szülessen-e zenei kíséret a dalhoz. Végül Vámos Zoltán javaslatára amellett döntöttek, hogy ne legyen, csak az emberi hang szólaltassa meg az üzenetet.

– A világ, amit megjelenít a dal, nem igényli a zenét, a mondanivaló lényegét az a cappella előadásmód tükrözi leginkább. Szerettük volna elkerülni, hogy elcsépelt popsláger szülessen, és elvegye azt az erőt, amit az „Újjászületés” képvisel. Gabi hangja pedig kiegészül gyerekek, fiatalok kórusával.

Olyan diákok szerepelnek az alkotásban, akik már felléptek a Békéscsabai Jókai Színház darabjaiban,

így nem idegen számukra ez a világ – árulta el lapunknak Vámos Zoltán, aki elmondta, Albrecht Izabel, Albrecht Jázmin, Albrecht Máté, Cseh Fruzsina és Laczkó Patrik énekel a produkcióban, illetve vesz rész a klipben is.

Érdekesség, hogy mindenki első szóra a produkció mellé állt, átérezte, hogy a dal valami pluszt tud adni ezekben a nehéz időkben. A felvételt Kohári Imre és Tóth Gábor rögzítette, majd következett a videóklip elkészítése. Németh Gabriella és Vámos Zoltán úgy határozott, hogy a felvételeket Pusztaföldváron rögzítik, ahova Gabi ezer szállal kötődik, és jelenleg ott is él. Felvették a kapcsolatot az evangélikus egyházzal, amely engedélyezte, hogy a helyi templomában is forgathassanak.

A dal körüli összefogást mutatja, hogy a helyi bolt félezer gyertyát biztosított a stáb rendelkezésére.

Segítették a munkát Vámos Zoltán tanítványai is a szabadidejükben. A jeleneteket egy nap alatt rögzítették, majd Békéscsabán elvégezték az utómunkálatokat, a vágást. Megszületett a videóklip, amelynek tudatosan nem csaptak nagy hírverést, mégis az már számos kedvező visszajelzést kapott. Az egyik legpozitívabb véleményt egy édesanya fogalmazta meg, akinek gyermeke nem igazán szereti a zenét. Ezt a dalt, amikor véletlenül meghallotta, elsírta magát, de ezek most örömkönnyek voltak, és azóta szeretné, ha újra és újra lejátszanák neki.

– Ezért már érdemes volt – fogalmazott ennek kapcsán Németh Gabriella, akit elsősorban rendezőasszisztensként, de színészként is ismerhet a közönség. A Szarvasi Vízi Színházban Józsa Mihály-díjjal tüntették ki.

Lélekemelő lett a végeredmény

Vámos Zoltán a Jókai színház videótárának vezetője, a Színitanház pedagógusa, színházi mozgóképkultúra-szakember.

Sok egyedi produkció fűződik a nevéhez, például Nagy Szilárd és Ragány Misa emlékezetes, Európa 2020 című klipjének vezetőoperatőre és vágója is volt.

– Bár a korábbi kihívás és az „Újjászületés” több szempontból eltér egymástól, mégis jelentős a hasonlóság. Két lélekemelő, a mindennapokban fontos üzenetnek adtunk képi világot – tette hozzá Vámos Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában