békés megye

2020.12.16. 13:59

Csökkent a zsúfoltság az idősáv eltörlésével

Érezhetően csökkent az üzletekben a zsúfoltság az idősáv múlt heti eltörlésének köszönhetően. A lépést egyébként maguk az idősek túlnyomó része is üdvözölte, közben lassan finisébe érkeznek a karácsonyi bevásárlások.

Nyemcsok László–Papp Gábor

Hrabovszki György elmondta, a műszaki cikkeket, ékszereket keresik a legtöbben /Fotó: Imre György/

Fotó: Imre Gyorgy

A nyugdíjasok többsége üdvözölte a vásárlási idősáv eltörlését Békés megyében is – nyilatkozta hírportálunknak Szrenka Pálné. A Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetségének elnöke elmondta, majd’ mindenki örömmel fogadta a döntést, de természetesen akadtak, akik szerették az idősávot, azt, hogy szinte egyedül vásárolhattak.

– A nyugdíjasok többsége azonban egyetértett a változással, hiszen érzékelhető volt a feszültség a nemzedékek között. A fiatalokat zavarta, hogy nem tudtak vásárolni az érintett reggeli, délelőtti két órában – tette hozzá Szrenka Pálné. – Mellesleg az élelmiszerboltok, drogériák és gyógyszertárak kivételével amúgy is együtt lehettek a különböző generációk.

Kérdésünkre a szövetség vezetője elmondta, hogy sok idős egyébként is a gyermekeivel, unokáival vásárol be, mert nincs autója, illetve nehezebben emel.

Hrabovszki György elmondta, a műszaki cikkeket, ékszereket keresik a legtöbben /Fotó: Imre György/

A nyugdíjasok amúgy is érzékenyebben élik meg a járványhelyzet időszakát, különösen nehezek ezek a hónapok azoknak, akik nem tartoznak egyetlen szervezethez vagy közösséghez sem.

– Arra törekszünk, hogy tagjainkkal e-mailen vagy telefonon keresztül tartsuk a kapcsolatot – ecsetelte. – Köszönet illeti a szolgáltatókat, akik ebben a nehéz szituációban pluszperceket is biztosítanak. Lelkileg ez egy megterhelő időszak, különösen, ha valakinek távol él a családja, éppen ezért lényeges, hogy folyamatosan beszélgessünk. Az idősekben amúgy is van egy természetes bizalmatlanság, sok a csalás, átverés, ezért is szívesebben beszélnek azokkal, akik egy klubba vagy egyesületbe tartoznak.

Szrenka Pálné elmondta, tapasztalataik alapján az idősek többsége megpróbál karácsonykor együtt lenni a családjával. Arra mindenki törekszik, hogy szűk körben töltse az ünnepet. Akár be is osztják az időpontokat, hogy ne legyenek sokan egyszerre egy helyen. Az elnök külön kiemelte, köszönet jár önkénteseiknek, akik folyamatosan és önzetlenül segítik a munkát ebben a nehéz helyzetben is.

Tyetyák Magdolna, a megyében húsz üzletet működtető Élésker Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, örülnek, hogy az idősek idősávját eltörölték, így a zsúfoltság érezhetően csökkent. A karácsonyi élelmiszer-bevásárlások a szokásos ritmusban zajlanak.

– Ez azt jelenti, hogy az ünnepi előkészülethez szükséges alapanyagokat beszerzik a vásárlók. A süteményeknél ez többek között igaz a margarinra, vajra, tojásra, élesztőre, a darált mákra és a dióbélre – ecsetelte Tyetyák Magdolna. – A kenyérért, kalácsért és az egyéb friss termékekért minden bizonnyal az ünnephez legközelebbi időpontokban keresik fel boltjainkat. Amennyiben a jelenlegi rendelkezések maradnak, december 24-én üzleteink délben bezárnak, hogy dolgozóinknak is legyen idejük a szentestére való felkészülésre. Ugyanakkor aranyvasárnap és december 27-én is délig nyitva tartunk. Utóbbi azért fontos, mert sokan ilyenkor veszik meg azt, ami karácsonykor elfogyott, és szükség van rá.

Hrabovszki György, a Csaba Center igazgatója kiemelte, az ajándéktárgyak, a műszaki cikkek, az ékszerek, órák a legkeresettebbek ezekben a napokban az üzletekben:

– A boltok árukészlete biztosított, miként a szükséges személyzet is a bevásárlóközpontban. Megerősítettük a biztonsági és a takarítószolgálatot, a parkolószemélyzetet – hangsúlyozta. – A Center üzemeltetési irodáján folyamatos ügyeletet látunk el, figyeljük a ház életét. Ahol, és amikor döntéseket kell hozni, megtesszük.

Átlagosan hatvanezer forintot költünk idén az ajándékokra

Az idei ünnepekkor a tavalyi évvel megegyező összeget, átlagosan 58 ezer 600 forintot terveznek karácsonyi ajándékok vásárlására költeni a magyarok, amely keretből az előző éves adatokhoz képest több, összesen hét szerettüket tervezik megajándékozni – derül ki a Budapest Bank megbízásából készített, karácsonyi költéseket vizsgáló kutatásból. Az ajándékokért a többség érintésmentesen, bankkártyával fizet majd, a vásárláskor pedig idén jelentősen nagyobb a webáruházak szerepe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában