Békés megye

2020.12.27. 06:55

Cipőkre, mobilokra és a szolgáltatásokra érkezik több panasz

Tavaly közel háromszáz esetben fordultak a megyei békéltetőtestülethez terméket vagy szolgáltatást kifogásoló panasszal a békési fogyasztók, akik leginkább az utóbbiakra panaszkodtak. Ez, az idei év első felében tapasztaltak alapján nem változott: közüzemi számlákkal kapcsolatos reklamációk vannak döntő többségben. Jövőre a szavatossági és jótállási szabályok átfogó módosításával a fogyasztók megerősített védelmet kapnak jogaik érvényesítésében.

Busi Ottó

A kereskedők a jövőben nem utasíthatják vissza a vásárlók igényeit egy kaptafára készült szakvéleményekkel, mivel azok kötelező tartalmi elemeit 2021. január 1-től jogszabály rögzíti – tájékoztatott a napokban a Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Ha egy termék jótállási időn belül elromlik, elszakad vagy bármilyen más hibája merül fel, akkor azt visszavihetjük az üzletbe vagy közvetlenül a szervizbe.

A tavalyi évben a lábbelikre érkezett reklamációk voltak túlsúlyban /Fotó: shutterstock.com/

Ha nem lehet javítani, akkor ki kell cserélni, vagy vissza kell adni az árát. Az ITM szerint azonban előfordul, hogy a bolt a vevőt okolja a termék meghibásodásáért, és erre hivatkozva nem vállalja a javítást, nem fizet vissza pénzt. Ehhez korábban elegendő alapot szolgáltatott egy pár mondatos szakvélemény, amelyben például az is szerepelhetett, hogy „a vásárló járáshibája miatt deformálódott a lábbeli” vagy „ismeretlen külső behatás miatt nem működik a mobiltelefon”. A jótállási, szavatossági szabályok jövőre hatályba lépő módosításának köszönhetően

a hasonló „szakvélemények” teljes mértékben elfogadhatatlanná válnak – közölte a minisztérium.

Békésben tavaly a különféle áruknál éppen a lábbelikkel kapcsolatos panaszok voltak túlsúlyban, de a mobiltelefonokkal és a háztartási gépekkel is meggyűlt a bajuk az ügyfeleknek – olvasható ki a megyei békéltetőtestület beszámolójából. Az idei év első hat hónapját összegezve pedig kiderült:

elsősorban a közüzemi szolgáltatásokkal összefüggésben nőt az ügyek száma,

különös tekintettel az elektromos szolgáltatókra. Így a villamosenergia-szolgáltatási szerződések kapcsán, illetőleg a mobiltelefonos szolgáltatásokkal összefüggésben állapítható meg esetszám-növekedés, a további ügyek azonban nagyjából egyenletesen oszlanak meg.

A kérelmek döntő többsége, – mintegy 85 százalékban – megalapozott, az ügyek közel 11 százalékában pedig egyezség születik.

A vállalkozások a tapasztalatok szerint együttműködőek,

és jelentős azon ügyek száma, amelyeket a fogyasztó visszavont, mivel a békéltetőtestületi megkeresés után a vállalkozás teljesített. Mint kiderült, a személyes és a telefonos ügyfélfogadás során havonta átlagosan 25-30 fogyasztói megkeresés érkezik a testülethez, a békéltető eljárások időtartama pedig 30-45 nap közé tehető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában