Koronavírus Békésben

2020.12.19. 11:28

A biztonságot kell szem előtt tartani karácsonykor

A 75 év alattiak – akik a második világháború befejeződése után születtek – gyakorlatilag még nem éltek meg ilyen hosszú bizonytalanságot, mint ami most érzékelhető a koronavírus-járvány miatt. Az ünnepi készülődés és várakozás sem a régi. Tovább nehezíti a helyzetet, ha családon belül is eltérőek a karácsonyi találkozással és érintkezéssel kapcsolatos vélemények.

Nagy Szilvia

Galambosné Varju Blanka kiemelte, a biztató kutatások és a védőoltások közelsége ellenére sem tudhatjuk, mennyi ideig tart a vírusveszély.

– Közeleg a karácsony, a szilveszter, ami a legtöbbünknek magától értetődő lelki táplálékot jelent, egyfajta megszokott örömforrás – mondta el a családterapeuta, hozzátéve, a naptárhoz igazodva már javában tervezünk, állítjuk össze az ünnepi menüt, miközben kevés az esély arra, hogy a távol élők a szokásos módon találkozzanak. Úgy összegezte: a megfosztottság érzése még az ember bőre alá is bekúszhat, hiszen

a karácsony körüli készülődés során az idősekben a félelem, a fiatalokban pedig a féltés mardosó érzése erősödhet fel.

– Ha az idős ember elfogadja, hogy védelemre szorul, mert nagyobb kockázatnak van kitéve, akkor valamelyest könnyebb helyzet áll elő: a fertőzésveszély minimalizálására és a jövőre fókuszálva igyekeznek elviselni a másik hiányát, esetlegesen az online térbe szűkítve az „együttlétet” – emelte ki a mentálhigiénés szakember.

Növelheti a biztonságérzetet az online térbe szorított köszöntés /Illusztráció: Shutterstock/

A másik variáció szerinti forgatókönyv ugyanakkor szó szerint feloldhatatlan konfliktushoz vezet: ha az idős családtag azt mondja, őt nem kell félteni, a megszokott módon akar ünnepelni, a fiatalt nehéz döntés elé állítja, hisz beviheti a vírust a sérülékenyebb szerettének.

– A ma 90 éves szépkorúak lehet, hogy a háborúban átéltek légitámadást, hallották a gyomrot összehúzó szirénaszót, de ilyen jellegű helyzetet ők sem tapasztaltak meg – emelte ki a Galambosné Varju Blanka. Hozzátette,

a fényszegény téli időszak, a nyirkos hideg szinte mindenkit megvisel,

ehhez jön még az ünnepi találkozások, a fertőzésveszély körüli aggodalom. Ennek ellenére ebben a helyzetben is lehet alternatívákat, új utakat, megoldásokat keresni. Véleménye szerint azt kell leginkább tiszteletben tartani, aki jobban fél vagy félt.

Példaként hozta fel, egy békéscsabai férfi családjában mindenki egyetértett: az idős nagyapa egészségét nem kockáztathatják. Az idei karácsonyt rendhagyó formában tartják meg, a gyerekek messziről érkeznek, hidegtálakkal egy mininappalit rendeznek be a teraszon. Így szabad levegőn rövid ideig a papa közelében lehetnek, megajándékozhatják, átélhetik a találkozás örömét, miközben óvják törékeny egészségét.

– Mi ugyanúgy elmegyünk a nagyszülőkhöz, a puszit és az ölelést kihagyjuk, de együtt leszünk és igyekszünk egy rövidebb időintervallumban csak egymásra figyelni – árulta el egy kisgyermekes csabai édesanya, aki hozzátette, ha elmulasztanák a családi karácsonyt, az rosszul esne a rokonoknak.

Galambosné Varju Blanka hozzáfűzte, szeretteink féltését sem lehet átírni annyival: „ne aggódj”, „fáj, ha nem jössz”.

Saját elvárásainkat nem terjeszthetjük ki másokra, nem szabad, hogy akár tudattalanul is érzelmileg zsaroljunk.

Felhívta a figyelmet arra, ha mégis megtörténik a baj, egy családon belüli fertőzés, a fiatalabbnak életre szóló bűntudata lehet. Aláhúzta, hogy most igazán fontos az indulat nélküli kommunikáció, az érzéseink, aggodalmaink őszinte átbeszélése, eltérő álláspontjaink konszenzusra juttatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában