Körös-Maros Nemzeti Park

2020.11.06. 11:20

Téli álomba szenderülnek a mogyorós pelék

A Körös-Maros Nemzeti Park erdős területein a mogyorós pelék is téli álomra készülnek. Ezek az egér méretű, narancssárga bundájú, szőrös farkú, védett rágcsálók az erdők alján, fészkekben töltik a telet.

Mogyorós pelékkel minden olyan erdőben, vagy akár városi parkban is találkozhatunk, ahol van aljnövényzet. Ez ugyanis nemcsak a táplálékszerzés, hanem a telelés szempontjából is nagyon fontos számukra. Általában talajba ásott üregekben alszanak téli álmot, amihez fészket építenek maguknak az erdő aljnövényzetéből – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park honlapján.

Fotó: Hartay Csaba

Október végén már egyre jobban csökken az éjszakai aktivitásuk, egyre többet alszanak, majd hosszú téli álomba merülnek, melyből csak áprilisban ébrednek fel. Téli álmuk során akár 8-10 perces szünetek is lehetnek egy-egy lélegzetvételük között, miközben a szívük percenként 6-13-szor ver. Az egyes példányok külön-külön telelnek, mindegyik saját kis fészket készít magának, abba vonul el.

A téli elszenderedés előtt a mogyorós pelék jelentős zsírtartalékokat halmoznak fel. Már augusztusból intenzívebben táplálkoznak, a szokásosnál jóval több bogyós gyümölcsöt, magvakat, növényi részeket fogyasztanak. A felhalmozott zsírréteget tavaszig elhasználja a szervezetük, így az ébredés után nagy szükségük van fehérjékre, ezért abban az időszakban nemcsak növényeket, hanem rovarokat is fogyasztanak – olvasható a nemzeti park honlapán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában