Koronavírus Békésben

2020.11.11. 10:23

Szigorú előírások mellett, de minden osztályban pályára léphetnek a csapatok

A szerdai állás szerint nemcsak a férfi NB I-es és NB II-es, illetve a női NB I-es labdarúgó-bajnokságok, hanem – zárt kapuk mögött – minden osztályban folytatódik a pontgyűjtés. A Magyar Labdarúgó Szövetség közleményt adott ki, melyben jelezte, hogy szigorú előírások mellett, de folytatódhatnak a bajnokságok.

G. P.

20201107 Megye 2/B Mezőmegyer - Köröstarcsa futball mérkőzés fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

Bár hétfőn még úgy tűnt, hogy az első két osztályt leszámítva leállnak a labdarúgó-bajnokságok, zárt kapuk mögött mégis minden osztályban folytatódnak a küzdelmek.

A folytatásra a Magyar Közlöny november 10-i 242-es számában közzétett, a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés kapcsán megalkotott 484/2020. (XI. 10.) Kormányrendelet lehetőséget biztosít, amely többek között kimondja:

„A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket, korcsolyapályákat.”

Kedden az MLSZ területi igazgatói videókonferencia keretében arról állapodtak meg, hogy folytatódik az őszi labdarúgóidény, bár azt még az MLSZ főtitkárának és az operatív igazgatónak is jóvá kell hagynia.

Nem áll le tehát a megyei kvalifikációs bajnokság (melyből egy forduló és több elmaradt mérkőzés vár lejátszásra), illetve a másod-, és harmadosztály sem, amely az alábbi kitételekkel folytatódhat:

a) Az amatőr bajnokságok nem kerülnek felfüggesztésre (a futsal és az utánpótlás sem).

b) Csak azok a mérkőzések kerülnek lejátszásra, amelyeken mindkét érintett sportszervezet részt kíván venni.

c) Bármelyik sportszervezet indoklás és igazolás nélkül kérheti a mérkőzés elhalasztását.

d) A halasztási kérelmet az ellenfélnek nem kell jóváhagynia.

e) A holnapra ütemezett mérkőzések is az a) és a d) pont szerinti eljárás alapján lejátszásra kerülnek.

f) Labdarúgó mérkőzést – függetlenül attól, hogy a jogszabály nem lépett életbe – csak nézők nélkül lehet megrendezni. Erre nyomatékosan felhívjuk a figyelmet!

g) A mérkőzéseket kiemelten fogjuk ellenőrizni, rendezői létszám kötelező, a rendért a rendező csapat a felelős!

„Az MLSZ továbbra is kivétel nélkül elfogadja és betartja a hatósági korlátozásokat, ugyanakkor minden lehetőséget megragad, amely felelős körülmények között a futball folytatását segíti. Amíg a hatósági szabályok – bár szigorú korlátozás mellett, de – engedik az edzések és mérkőzések megtartását, az MLSZ a csapatok kérését figyelembe véve dönt a bajnokságok folytatásáról” – olvasható az MLSZ a hivatalos honlapján.

Az MLSZ területi igazgatósága szerda délelőtt kiadott tájékoztatója szerint a kvalifikáció után kialakuló megyei I. és a megyei II/A osztályokból nem hoznak előre fordulót, így a hátralévő mérkőzéseket a november folyamán le lehet játszani.

A megyei II/B és a megyei III. osztályban a küzdelmek tovább folytatódnak, azzal a kitétellel, hogy ha bármelyik csapat nem kíván játszani, akkor a mérkőzés átkerül – jelen állás szerint – februárra. A februári mérkőzésekre rossz pályaviszonyok esetén műfüves pályákra jelöl ki helyszínt.

Ebben a két osztályban 3-3 forduló van még hátra, vagyis aki már nem játszik, annak tavasszal 18 mérkőzést kell megvívnia. A tavaszi szezon vége 2021. június 12-13-a. Ekkor már elindul az Európa-bajnokság, így a további júniusi játéknapok bevonása sem lesz problémamentes, főleg, ha a magyar válogatott is résztvevő lesz!

– Kérem a megyei II/B és a megyei III. osztályú csapatok vezetőit, hogy csütörtök délelőtt 10 óráig nyilatkozzanak, hogy a hátralévő mérkőzéseket le kívánják-e játszani, kifejezetten legalább az e hétvégét érintően – fordult a csapatok felé Szpisják Zsolt területi igazgató.

A fentiek szerint az utánpótlás bajnokságok sem állnak le, azokat hivatalból a jelenleg érvényes szabályzatok szerint nem lehet központilag tavaszra halasztani, de a csapatok ebben az esetben is kérhetik, hogy ne legyen mérkőzés.

– Nyilvánvalóan az utánpótlás korosztályok felelős védelme miatt is érdemes ezen mérkőzésekkel kapcsolatban a döntéseket meghozni – mondta az igazgató. – Nem kívánjuk meg, hogy a csapatok vezetői a szülőkkel, iskolákkal, polgármesteri döntésekkel szemben mindenáron erőltessék a játékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában