avatás

2020.11.02. 17:02

Megszólalt az új lélekharang a magyarbánhegyesi temetőben

Lélekharangot avattak halottak napján a magyarbánhegyesi temetőben.

Cs. I.

Sódarné Varga Gyöngyi polgármester elmondta, az önkormányzat Start-közfoglalkoztatási mintaprogramjának részeként készült el, s adják át megszentelve a haranglábat, a lélekharanggal együtt. Mindazoknak köszönetet mondott, akik a közfoglalkoztatásban kamatoztatják tehetségüket, hozzáértésüket, s akik részesei voltak ennek a munkának.

A szerző felvételei

– Miként került a harang Magyarbánhegyesre? Nem tudom. Utoljára a régi iskolai rézcsengőt helyettesítette, most végre méltó helyére került. Vallom, a temető akkor teljes, ha van a lélekharangja. A kegyelet és a halottnak kijáró tiszteletadás rítusa minden földi halandót megillet – fogalmazott avatóbeszédében a település vezetője, majd a harangok történetéről szólt.

– Halottak napján mit is mondhatnék? Minél kevesebbszer szóljon a harang, Földről eltávozó szeretteinkért. Szóljon csengő hangja, de ne bánatért és ne könnyekért – zárta gondolatait. A harangláb lucfenyőből készült, 3,5 méternél is magasabb. A mesterek a tartóoszlopokba borostyánmintát martak, látható Magyarbánhegyes címere, illetve az örök életre utaló apostoli hitvallás a Feltámadunk, a lélek halhalhatatlanságának igéje. A harang Novotny Antal temesvári harangöntő munkája, 1896-ból való.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában