egészségügy

2020.11.10. 13:44

Lányoknak és most már fiúknak is elérhető a HPV oltás

A mostani világjárvány sokunk gondolkodásmódját megváltoztatja, főként az egészséget érintően. A vírusokról ugyan eddig is tudtuk, hogy veszélyesek, és akár daganatos megbetegedéseket is okozhatnak, most mégis jobban odafigyelünk rájuk. Ilyen például a humán-papillomavírus (HPV), ami ellen ősztől már a 7. osztályos fiúk is kaphatnak védőoltást.

Vásári Erzsébet

Automatikusan generált description

Dr. Párducz László szülész-nőgyógyász, osztályvezető főorvos a HPV-ről elmondta, az emberi hámréteg egy olyan részét célozza meg, amit az immunrendszer nem tud elérni, és ahonnan könnyen továbbfertőződhet. Hozzátette, ugyan az esetek több mint 90 százalékában megszabadulnak ettől a vírustól az emberek, de bármikor újrafertőződhetnek, akár ugyanazon típussal, akár egy másikkal. Ezért

tévhit az, hogy ha már valaki HPV pozitív, akkor nem érdemes beoltatnia magát ellene.

Eddig a lányokat oltották, ma már a fiúk is dönthetnek a vakcina beadásáról /Archív fotó: MW/

A vakcináról szólva elárulta, a 4 komponensű 2006 óta, a 2 komponensű 2007 óta, a 9 komponensű 2015 év vége óta van forgalomban. Magyarországon jelenleg egyféle HPV elleni védőoltás érhető el, a legszélesebb védelmet nyújtó, 9 komponensű. Hozzátette, nálunk 2014 őszén vezették be a hetedik osztályos lányok HPV elleni védőoltását a Nemzeti Immunizációs Programban, idén ősztől pedig a hetedikes fiúkat is bevonták. 2006-os megjelenése óta 270 millió ilyen védőoltást hoztak forgalomba a világon, ami ma már 107 ország nemzeti oltási programjának része, ebből 40 országban zajlanak lányokat és fiúkat is célzó oltási programok.

A fent említett korosztályba tartozó serdülők szüleinek az iskolaév kezdetén kell nyilatkozniuk arról, hogy kérik-e gyermekük számára az ingyenes HPV elleni védőoltást, a programból kimaradt fiúk, illetve a felnőtt nők és férfiak pedig recept és térítés ellenében patikában válthatják ki azt. A korosztályokkal kapcsolatban kitért a főorvos arra, hogy a vakcina

a szexuális élet megkezdése előtt nyújtja a leghatékonyabb védelmet,

amíg az egyén nem találkozott a vírussal, amivel szemben így erősebb immunválaszt adhat a szervezete. Különböző vizsgálatok szerint ilyenkor akár 99 százalékkal csökkentheti a HPV okozta daganatok kialakulásának kockázatát.

Az oltás azonban később is pótolható, de

26 éves korig mindenkinek javasolt,

később pedig a kezelőorvossal való egyedi egyeztetés alapján adható. Kiemelte azonban nők esetében a vakcina beadása mellett a méhnyakrákszűrés fontosságát, még az oltottak esetén is, hiszen így lesz teljes a méhnyakrák elleni prevenció, illetve más nőgyógyászati elváltozásokra is fény derülhet.

Dr. Párducz László a fertőzés veszélyeiről elmondta,

a HPV a nőket és a férfiakat is egyaránt érinti.

A daganatos megbetegedések közel 30 százaléka a férfiakat érinti.

Az osztályvezető főorvos végül elárulta, hazánkban évente mintegy 3000 HPV okozta daganatos megbetegedést diagnosztizálnak. A fiúkat két okból is érdemes oltani: a saját és a nők védelme érdekében. Hiszen később nem csupán hordozhatják és terjeszthetik a vírust, hanem náluk is okozhat megbetegedéseket. Fontos tudni, hogy az óvszer nem nyújt teljes körű védelmet, és a férfiak esetében nincs megbízható szűrési módszer, ezért ajánlott számukra a védőoltás.

Az orvostudomány egyelőre nem ismeri a gyógymódot a fertőzésre

Dr. Párducz László hangsúlyozta, a HPV nagyon gyakori, és szinte mindenki elkapja valamikor az élete során. A vírus az intim területek bőrének érintkezésekor is terjedhet, így nemi aktus sem feltétlenül szükséges a megfertőződéshez. Tehát bárki elkaphatja, még akkor is, ha csak egyetlen szexuális partnere van. A fertőzés sokszor tünetmentes, így az azt hordozó férfiak vagy nők többsége nem is tudja, hogy a szervezetébe jutott, így még könnyebben terjeszthetik a vírust. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy előre meg lehet jósolni, ki tudja magától is legyőzni a HPV-t, ráadásul a már kialakult fertőzés a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, ezért a megelőzés kiemelt fontosságú.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában