közlekedés

2020.11.09. 19:59

Ködpaplan nehezíti az autósok életét a megyében is

Szinte az egész országban köd nehezítette a közlekedést az elmúlt napokban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ez továbbra sem lesz másképp, országszerte többfelé kell számítani hasonló időjárásra. A szolgálat keddre minden megyére elsőfokú jelzést adott ki, azaz tartós, sűrű köd várható, a látástávolság pedig nem lesz több pár száz méternél. Ilyenkor a közlekedés a szokásosnál is nagyobb odafigyelést igényel.

Busi Ottó

Fotók: Bencsik Ádám

Fotó: BENCSIK ADAM

A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, emiatt a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok jelennek meg előtte. A rendőrség kommunikációs szolgálata szerint ilyenkor az egyik legfontosabb, hogy az érintett útszakaszokon csökkentsük a járművünk sebességét. Gyakran még a megengedett sebesség felső határa is eltúlzott lehet. Emellett fontos a követési távolság növelése, ködben ugyanis nehezebb megbecsülni a biztonságos követési távolságot. A hatóság szakemberei kiemelték: ilyenkor lehetőleg tartózkodjunk az előzésektől is.

Fotók: Bencsik Ádám

A rendőrség arra is figyelmeztet, hogy számoljunk az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése a párás időben ugyancsak nehézkes. Ködben ráadásul fárasztóbb a vezetés, így idővel a reakcióképességünk jelentősen csökkenhet, a feszült figyelem miatt pedig az emberi szem is elfárad, ezért nagyon fontos, hogy hosszabb utaknál tartsunk gyakrabban pihenőt.

– Amennyiben pedig kiszállunk a járműből, lakott területen kívüli útszakaszokon mindig vegyük fel a fényvisszaverő mellényt, mely észlelhetőségünket, és ezáltal biztonságunkat sokszorosára növelheti – emelte ki a hatóság.

Pap András, a békéscsabai Thermál Autósiskola vezetője szerint hangsúlyos, hogy a lámpák, és a szélvédők is tiszták legyenek.

Tanácsa szerint, ha nincs ködfényszórónk, akkor a tompítottat kell használni, a távolsági fények pedig ilyenkor kerülendők: a páraszemcsékről visszaverődő éles fény miatt ugyanis még kevesebbet látunk. A párás, hűvös időben gyorsan lecsapódik a nedvesség az autó üvegfelületein, a szakemberek szerint sokan nem tudják miként lehet ezt a leggyorsabban megszüntetni: be kell kapcsolni a légkondicionálást, és a levegőt a szélvédőre kell irányítani. Ha nincs klíma, akkor meg kell várni, amíg felmelegszik fűtés, és a meleg levegőt kell az üvegre fújatni, ugyanis párás szélvédővel vezetni fokozottan balesetveszélyes.

Amikor leszáll a pára, nem elég látni, látszani is kell a közlekedés résztvevőinek, legyen szó kerékpárosról vagy gyalogosról

Díjmentesen ellenőrzik az autókat

December 6-ig tart az ORFK-Országos Baleset-megelőzési Bizottság „Látni és látszani 2020” kampánya, amellyel a rendőrség munkatársai szeretnék felhívni a figyelmet az őszi időjárás okozta vezetésbiztonsági kihívásokra. A szervezők arra ösztönzik a gépjárművezetőket, hogy éljenek a felkínált lehetőséggel, vagyis térítésmentesen vizsgáltassák át az autójuk világító és fényjelző berendezéseit, gumiabroncsait, valamint ellenőriztessék látásukat: ezekről igazolást is kapnak.

Az akcióban részt vevő optikusok és szervizek listája, és pontos elérhetősége megtalálható a kampány honlapján, a Békés megyei látszerészek közül egy, míg az autójavító műhelyek közül három csatlakozott a figyelemfelkeltő akcióhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában