Koronavírus Békésben

2020.11.15. 16:15

Főként online tartják híveikkel a kapcsolatot

A koronavírus-járvány második hulláma miatt a napokban ismét csökkent a személyes kapcsolattartás. A kulturális intézmények után most egyre több egyház zárja be kapuit a megnövekvő betegszámok miatt. Persze a hívek nem maradnak magukra, hiszen a helyi televíziók csatornáin, interneten és telefonon keresztül továbbra is gyakorolhatják vallásukat.

V. E.

20201113 Békéscsaba Szigeti Antal plébános Békéscsabán Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Katona Gyula békési esperes, református vezető lelkész elmondta, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége a napokban ajánlást tett a gyülekezetek, lelkipásztorok és egyháztagok felé, hogy múlt hét szerdától szüneteltessenek minden közvetlen érintkezéssel járó egyházi alkalmat.

Tudomása szerint egyházmegyéjükben minden lelkész eleget tett ennek a kérésnek, így az istentiszteleteket híveik a helyi televíziókban, illetve interneten keresztül követhetik.

Hozzátette, az online közvetítés már tavasszal is olyannyira sikeres volt náluk, hogy azt lényegében abba sem hagyták, így nem okozott most gondot náluk a teljes átállás.

Szigeti Antal békéscsabai plébános elmondta, a katolikus egyháznál jelenleg nincsenek tiltva a szentmisék, melyeket a koronavírus terjedése miatt természetesen a szükséges óvintézkedések betartása mellett folytatnak.

Szigeti Antal fogadja a híveket szentmisére, de a felekezet tagjai csak maszkban érkezhetnek a kellő távolság megtartásával /Fotó: Imre György/

Templomaik tehát nyitva vannak, de kötelező a maszkviselés, a kézfertőtlenítés és a másfél méteres távolság betartása alkalmaikon.

Vannak azonban olyan híveik, akik a Covid-19 miatt felmentést kaptak kötelezettségeik alól, ők interneten követhetik a miséket, illetve telefonon tartják velük a kapcsolatot. Hozzátette, egy esetleges átállásra is felkészültek, így ha be kell zárniuk kapuikat, akkor az első hullámhoz hasonlóan online közvetítik majd a szentmiséket.

Kutyej Pál, a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség lelkésze elárulta, ők is úgy döntöttek, hogy digitálisan tartják a kapcsolatot híveikkel.

Templomaikat tehát bezárják, istentiszteleteiket pedig televízión és Facebook oldalukon közvetítik majd a megszokott időben.

Hozzátette, már eddig is csökkentettek alkalmaikon, a hétközieket nem tartották meg, mostantól viszont vasárnaponként is kerülik a személyes találkozást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában