2020.11.07. 15:33
Dorkával lett kolbászkirály Uhrin Mihály
A 24. Csabai Kolbászfesztivál szombati, rendhagyó szárazkolbászversenyére hatvannál több versenymunkával neveztek.
20201107 Békéscsaba Csabai Kolbászfesztivál 24. Rendhagyó Nemzetközi Szárazkolbász Versenye fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap
Fotó: BENCSIK ADAM
Mindig is ez a legnívósabb megmérettetés, ugyanis sok esetben egyéves kolbászokat adnak le a nevezők. A csabai kolbász pedig jellemzően a kuláréba töltött terméket jelenti. Ahhoz, hogy ezek minőségüket, állományukat, ízüket megőrizzék, nagy odafigyelés szükséges a tárolásnál is. A kamrákból ugyanakkor előkerültek a féltve őrzött kincsek, és bár a négynapos fesztivál elmaradt, a minimális létszámmal megrendezett szárazkolbászverseny valamit pótolt ebből. Látogatók nem lehettek a Csabai Kolbászházban, de a vártnál több jelentkező nevezett be kolbászával.
Dorkával lett kolbászkirály Uhrin Mihály
A hattagú zsűri is az eddig megszokottól eltérően bírálta el a versenydarabokat. Gumikesztyűben és maszkban végezték a bírálók a külső megjelenést (szín, forma), erre, és a metszéslapra, a termék állományára 10-10 pontot adhattak. A kóstolásnál ugyanakkor levették a maszkot, és 20 ponti díjazhatták a számukra legízletesebb készítményeket.
Szinte laborként funkcionált a kolbászház, annyira tüzetesen vizsgáltak meg minden kolbászt a pontozók. Először egészben nézték meg a kolbászt, ahogy a boltokban, piacokon látják a vásárlók. A megvágása után nyílt meg a termék, látszott a hús és a szalonna aránya, a fűszerek összedolgozottsága. A kóstolásnál számított a termék karakteres íze, ugyanakkor a jó csabai kolbásznak ,,kerek” az ízvilága, tehát egyik fűszer sincs túlsúlyban.
A pontok alapján az idei kolbászkirály a telekgerendási Uhrin Mihály lett. Mégpedig dorkájával, vagyis sertésvakbélbe töltött kolbászával. A legjobb csabai kolbászért ifj. Juhász Ádám vehette át a serleget. Harmadikként végzett a versenyben a szintén csabai Ancsin János.
A határon túlról, főként Szlovákiából csomagban érkezett kolbászok versenyét Jan Pozarko nytrte, második lett Ondrej Opavszky, harmadik pedig Jasna Opauska.
A kolbászkirály – aki a Teleki Csárda tulajdonosa – elmondta, egyéves dorkával nevezett a versenyre, ez két nagysúlyú koca és egy mangalica húsának keverékéből született meg. A legkülönlegesebb, egyedi fűszerezésű csabai kolbász díját a békéscsabai Péli István kapta.
Három városban jártak
A Kossuth Rádió Országjáró szombat című élő adásában Békéscsabát elsősorban a kolbász és annak készítése képviselte Munkácsy Mihály és a róla elnevezett múzeum mellett. Kondoroson betoppantak a nyolc út találkozásánál épült legendás csárdába, ahol egykor betyárok is bujkáltak. Az ételremekeket Mladonyiczki Gyöngyi és Csonka Zsolt, a csárda ügyvezetői mutatták be. Rózsa Sándor kedvencét is felvonultatták, ez az egyik legnépszerűbb étel a már felújított múzeummal is rendelkező vendéglátóhelyen.
Csorváson a Mesterremek-díjas viseletkészítő, Hudák Mariann magyar díszruháit csodálták meg a Kossuth Rádió munkatársai. A helytörténeti gyűjteményt is felkeresték, itt szorgalmas gyűjtőmunka eredményeként mintegy ötezer fénykép digitalizált változata és rengeteg, a csorvásiak által használt eszköz látható. Az erdélyi héricsre, a jégkorszak növényére, a náluk fellelhető ötszáz tőre is méltán büszkék a csorvásiak, mert ez a növény egész Európában rendkívül ritka.