Koronavírus Békésben

2020.11.12. 06:00

Az éttermek átálltak elvitelre, kiszállításra a megyében

Az ételkiszállítás nem újdonság a megye vendéglátásában, a koronavírus-járvány időszakában pedig már másodszor álltak rá erre az éttermek. A megkérdezettek az alkalmazottak megtartására törekszenek, remélik­, a forgalmuk sem csökken jelentősen. Természetesen a maszkviselés szabályait minden esetben betartják.

Nyemcsok László

Fotók: Lehoczky Péter

Fotó: LP6DMK2

A déli menüt már régóta sokan házhoz kérték, mert ez kényelmesebb volt számukra. Miután tavasszal, a járvány első hullámában meghozott intézkedések miatt a vendéglőkben nem is lehetett étkezni, ez maradt számukra. Akadtak, akik elmentek ugyan kedvenc helyükre, de becsomagoltatták az ételt. A vendéglátóhelyek aztán teljesen kinyitottak, de sokan maradtak a házhoz rendelésnél. Most viszont ez ismét kötelező.

Gazsó János, a békéscsabai Stones Étterem és Pizzéria tulajdonosa kiemelte, meglévő kapacitásaikat továbbra is kihasználják, az alkalmazottakat megtartják. Bizonyára többen dolgoznak ezentúl otthon, szabadságra mennek vagy küldik őket, így az ételkiszállítás fontos számukra.

A Jobb Mint Otthonban Krajcsó Zsoltné is az előírásokat betartva adja át az ételt elvitelre a vendégeknek

– Ami a legfontosabb, az a munkatársaink és a vendégek védelme – ecsetelte ­Gazsó János. – Minden szabályt betartva igyekszünk a vendégeink kedvében járni, biztosítani az ételválasztékot, valamint azt, hogy a szolgáltatásokat igénybe vevők elégedettek legyenek.

A steril környezet a konyhán, az étteremben, az étel kiadásánál, a megrendelőkhöz eljuttatásánál egyaránt fontos. A maszk és a kesztyű védi a futárt, valamint az ételt otthon átvevőket is. Az egyszer használatos dobozok a legbiztonságosabbak, mert tudni lehet, hogy hol vásárolták ezeket, mikor és milyen szerekkel fertőtlenítették.

– A konyha fertőtlenítése folyamatos, a szükséges védőfelszerelések kollégáink rendelkezésére állnak a szájmaszktól a kesztyűig, a kézfertőtlenítőkig – emelte ki Gazsó János. – A futár csak akkor indulhat, ha meggyőződtünk arról, hogy minden előírásnak megfelel.

Szkaliczki Ferenc mester­szakács, a békéscsabai Szkaliczki Vendéglő tulajdonosa hangsúlyozta, miként eddig, ezentúl is elvihetik a déli menüt vásárlóik, illetve az étlapról is választhatnak.

– Több vállalatnál járnak el úgy, hogy előző nap vagy délelőtt leadják a rendeléseket, és délben valaki eljön a megbeszélt időpontban az étterembe az ételekért – hangsúlyozta Szkaliczki Ferenc. – Hétvégenként ugyanakkor – péntektől vasárnapig – a jelenlegi helyzet miatt délidőben az étlapról kiszállítást is vállalunk.

A békéscsabai Jobb Mint Otthon Étterem a felújítás után éppen a koronavírus tavaszi időszakában nyitott ki. Így bent nem fogadhattak vendégeket, maradt a menü kiszállítása vagy az ­elvitelre csomagolás. Ahogy az üzemeltetők elmondták, nem így tervezték a nyitást, amikor a munkálatokat még tavaly elkezdték. Ugyanakkor alkalmazkodtak az új helyzethez, miként most is.

Fotók: Lehoczky Péter

Krajcsó Zsoltné, a Jobb Mint Otthon vezetője elmondta, a legnagyobb hátrányt abban szenvedik el, hogy az augusztusban újonnan megnyitott kávézójukat a legújabb döntések alapján be kellett zárniuk. Hozzátette, örülnek annak, hogy az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után (egyelőre 30 napra) nem kell járulékot fizetniük. Az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti. Ennek feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, és megkapják fizetésüket.

Előre menekülés mint megoldás

Várkonyi Tibor, a gyulai Várkonyi Bisztró és Bár ­tulajdonosa elmondta, tekintettel a kormány döntésére előreláthatólag december 10-ig bezárják éttermüket. Ételkiszállításra és elvitelre nem lesz lehetőség, a leadott asztalfoglalásokat törölték, egyben megköszönték vendégeik megértését.

– Elvégezzük azokat a munkálatokat az ingatlanban, amire még szükség van, hogy miután teljesen kinyithatunk, még inkább teljesítsük a vendégek elvárásait – ecsetelte Várkonyi Tibor. – Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy nem adjuk fel azt, amit eddig elértünk, sőt sokkal nagyobb elhivatottsággal folytatjuk a vendéglátást, amint lehetőséget kapunk erre. Kollégáink munkaviszonya és munkaköre változás nélkül megmarad. Úgy érezzük, hogy felelősséggel tartozunk feléjük, a cégünk iránt tanúsított lojalitásukért, bisztrónk sikereiért. Igyekszünk az előttünk álló időt hasznosan eltölteni, tesszük ezt azért is, mert az a mottónk: „Mindig előre kell menekülni!”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában