Burai Milán

2020.11.07. 11:29

Az elmével játszik a mezőberényi bűvész

Néhány nappal ezelőtt a bűvészblog összeállította a legnépszerűbb, legtöbb követővel rendelkező hazai bűvészek listáját. A sorban mintegy negyvenezer követővel az előkelő hatodik helyen áll a mezőberényi mentalista, Burai Milán.

Papp Gábor

– Sokat gondolkodtam azon, hogy annak idején mi vezetett el a mentalizmus előszobájának számító bűvészethez. A 2015/2016-os tanévben, még általános iskolás koromban jött egy megérzés, egy sugallat, hogy vegyek elő egy kártyapaklit, és az interneten keresztül tanuljak trükköket – mesélt indíttatásáról a 18 éves fiatalember. – Utána folyamatosan gyakoroltam a kártyával.

A bűvészet két fontosabb ágát tanulmányozta, az úgynevezett close-up, vagy mikromágia formáját, illetve a színpadi, stand-up részét. Előbbivel Milán kevesebbet foglalkozott, utóbbiba viszont mélyen beleásta magát.

Milán már többször ámulatba ejtette a közönséget, a hazai bűvészek listáján is remekel /Fotó: BMH/

– Ekkor jött egy lehetőség, felléphettem Mezőberényben egy farsangon, amivel tulajdonképpen ténylegesen is belecsöppentem a színpadi bűvészetbe – fogalmazott. – Második fellépésem a késő tavaszi időszakra esett, amikor szerenádot adtunk az általános iskolai tanárainknak. Ennek részeként álltam ismét közönség elé. Mindez meghozta számomra a motivációt, igazi ösztönzőerőként hatott rám.

Nyáron is több meghívásnak tettem eleget, majd jött egy újabb áttörés.

Milán elárulta, hogy akkor Békéscsabára látogatott Danny Blue, a leghíresebb magyarországi mentalista, aki A kiválasztott című műsort is megnyerte.

– Elmentem, megnéztem, egészen elképesztő élmény volt, amit csinált. A látottak eredményeként úgy döntöttem, hogy áttérek a mentalizmushoz, az iskolája képzésén is részt vettem. Nagyon érdekelt, hogy amit Danny csinál, az trükk vagy nem trükk – tette hozzá. – Bár sok minden emlékeztetett a bűvészetre, mégis egészen másról van szó. A bűvész keze megtéveszti a nézőt, a mentalista viszont az elmével játszik, és mindig egy lépéssel a közönség előtt kell járnia. Utóbbi esetben úgy fogalmaznék, hogy egy-egy kísérletről van szó, amivel kapcsolatban őszintén el kell mondanom, hogy nem mindig válik be.

Az emberi psziché szubjektív dolog, nem olyan, mint egy trükk, amit sok-sok gyakorlással százszázalékosan be lehet gyakorolni.

Burai Milán kiemelte, a mentalizmusnak is két fő ága van. Az egyik, ahogy a népszerű krimisorozatban is láttuk, amikor a mentalista testbeszéd alapján talál ki dolgokat. A másik a színpadi mentalizmus, amelyben a már említett kísérletek dominálnak.

Bár a fiatalember mindent természetesen nem árulhatott el, annyit azért elmondott, hogy a felkészülés során arra helyezi a hangsúlyt, hogy milyen hatást és milyen módon akar elérni. Ilyen például amikor produkciójában kitalál egy kártyalapot, vagy megfejti, hogy a közönség egyik tagja milyen színre gondolt. Vannak persze bonyolultabb dolgok is, amikor egy „jóslatot” helyez el a teremben, ami az előadás végére általában be is teljesül.

Milán az elmúlt hónapokban 25-30 ezerrel növelte követői számát, elsősorban a TikTok megosztóra feltöltött videóknak köszönhetően, amelyeket saját maga rögzített mezőberényi otthonában, illetve az ottani ligetben. A felvételeknek egészen kiváló fogadtatása, jó nézettsége volt, egyre többen figyeltek fel a fiatalemberre.

Az emberi psziché szubjektív, így nem minden esetben válik be egy-egy trükk.

A marketing is meglehetősen érdekli

Burai Milán a békéscsabai Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziumban tanul rendészeti szakon, de később szeretne marketinggel foglalkozni, amelyben már alaposabban elmélyítette ismereteit, amikor a közösségi médiumokban való megjelenését megtervezte. A marketing mellett természetesen a mentalizmust is folytatni fogja.

– Ehhez vélhetően el kell mennem majd Budapestre, mert ott érthető módon nagyobb az érdeklődés az ilyen produkciók iránt, de mindig megmaradok berényinek, Békés megyeinek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában