segítség

2020.11.23. 11:29

Akadnak még elérhető helyek az átmeneti szállókon Békésben

Békéscsabán nőket már nem, de férfiakat még tudnak fogadni az átmeneti szállón, és a nappali melegedő is nyitva áll a hajléktalanok előtt. Orosházán csaknem ötvenen veszik igénybe a szolgáltatásokat, a békési szállók szinte teljesen telítettek.

Hírlap-összeállítás

20201119 Békéscsaba Élet a békéscsabai hajléktalan szállón fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

– Nőknek immár nincs üres hely az átmeneti szállón, de férfiakat tudnak még fogadni – mondta Varga Éva, a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője, hogy jelenleg mennyire telített a Gyár utcai hajléktalanszálló. Hozzátette, a nappali melegedőt jelenleg hárman-négyen veszik igénybe, de ha az ügyfelek igénylik, és az időjárás is hűvösebbre fordul, akkor éjszakára is elérhetővé teszik. A nappali melegedőben a kliensek tévézhetnek, fürödhetnek, moshatnak, ételt készíthetnek maguknak, egymással beszélgethetnek, akár sakkozhatnak, társasjátékozhatnak.

Egyelőre csak páran veszik igénybe Békéscsabán a nappali melegedő szolgáltatásait, ahol tévézhetnek, fürödhetnek /Fotó: Bencsik Ádám/

Hozzátette, november 1-jétől elkezdődött a krízisidőszak a hajléktalan-ellátásban.

Az igazgató kifejtette, az intézmény két szociális munkása este 10 óráig dolgozik terepen, van, amikor a máltai szeretetszolgálat két munkatársával. A város szakemberei a fedél nélkülieket takarókkal, lángosjegyekkel, készétel-konzervekkel, megelőző céllal vény nélkül kapható gyógyszerekkel és vitaminokkal segítik. Folyamatosan igyekeznek arra ösztönözni az utcán lévőket, hogy vegyék igénybe a hajléktalanszálló szolgáltatásait a Gyár utcában.

Szarvas Péter polgármester elmondta, a hajléktalanszállón jelenleg nincs sem látogatási, sem kijárási tilalom érvényben.

A koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma óta fokozottan ügyelnek a fertőtlenítésre, mind a lakók, mind a dolgozók esetében a mindennapok részévé vált a fokozott védekezés. Például fertőtlenítő hatású mosogatószert, mosószert, szappant használnak, kétóránként fertőtlenítik a kilincseket, a mosdókat, az asztalokat. Az intézménybe való belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés és a hőmérőzés, illetve a maszk használata. Új lakót csak két negatív koronavírusteszt-eredménnyel fogadnak.

Szintén előírás, hogy a szakemberek számára szep­tember óta minden munkába állás előtt kötelező a hőmérőzés, és írásban nyilatkoznak, hogy ez megtörtént-e, találkoztak-e koronavírus-fertőzöttel, egészségesnek érzik-e magukat.

A dolgozók munkavégzésük teljes ideje alatt maszkot viselnek, a kliens térben gumikesztyűt is. A lakóknak nem írták elő a maszk kötelező használatát, de van, aki viseli a közösségi terekben. A lakók nagyon fegyelmezettek, igyekeznek egymástól tartani az előírt másfél méteres távolságot.

Orosházán a hajléktalanszálló ellátottjai fegyelmezetten vették tudomásul, hogy este 20 órától reggel 5 óráig kijárási tilalom él. A korrekt és időben történt tájékoztatásnak köszönhetően nem történt ezzel kapcsolatosan szabályszegés.

A nappali melegedő szolgáltatásait jelenleg 14 férfi és öt nő, az éjjeli menedékhely szolgáltatásait 16 férfi és három nő veszi igénybe. Az átmeneti szállón most nyolc férfi és két nő tartózkodik. Elmondható a szolgáltatások tekintetében, hogy – korlátozott számban – van még szabad kapacitás az intézményben.

Az Orosházi Egységes Szociális Központ tervezi az utcai szociális munka megvalósítását a városban, annak ellenére, hogy ilyen jellegű pályázat nem volt idén. Az utcai szociális munkával járó költségeket az intézmény a költségvetéséből finanszírozza majd.

Arra a kérdésünkre, hogy vannak-e még utcán élők, a válaszból kiderült,

az intézmény tudomása szerint jelenleg nincs utcán élő hajléktalan a városban. Ez annak is köszönhető, hogy a rendvédelmi szervekkel, egészségügyi és szociális szervekkel, illetve a civilekkel szoros és hatékony az együttműködés.

Két negatív koronavírustesztre van szükség a felvételhez

A békési átmeneti otthonokban nem léptek életbe új szigorítások, de a tisztaságra, a fertőtlenítésre, a szabályokra, előírásokra nagyon ügyelnek.

– A lakók között sajnos vannak koronavírus-fertőzöttek, de meg tudtuk oldani az izolációjukat – tudtuk meg Kádasné Öreg Juliannától, a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ igazgatójától. Ebben az időszakban még inkább figyelnek a hajléktalanok általános állapotára, például az étkezés, a gyógyszerek biztosításával, illetve természetesen a fertőtlenítés is folyamatos az intézményekben. A városban öt különböző épületben, egykori családi házakban alakították ki a férfiak és a nők átmeneti szállását, illetve egy nappali melegedőt is működtetnek.

Az új lakók felvétele bonyolultabb, mint korábban, hiszen ehhez két negatív PCR-tesztre van szükség. Ezt megelőzően tüdőszűrés, illetve háziorvosi vizsgálat kellett ehhez, ami most kiegészült a koronavírusteszttel. A háziorvosok nagyban segítik ezt a munkát, de természetesen idő kell ahhoz, hogy az eredmények megérkezzenek. Az érintettek, akik általában azért szorulnak rá a szállásra, mert nem lakáscélú épületben élnek, az átmeneti időszakban a nappali melegedő szolgáltatásait vehetik igénybe. A szállókon száz százalék körüli a telítettség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában