Videóval

2020.11.17. 19:55

A koraszülöttek világnapjára hívták fel a figyelmet a gyulai kastélynál

A koraszülöttek világnapja alkalmából ismét lilába borult, lila világítást kapott a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont kedden délután.

Papp Gábor

20201117 Gyulai Koraszülöttek világnapja alkalmából az Almásy kastélyt lilára viláhították Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A világban 2011 óta november 17-e a koraszülöttek napja – nyilatkozta hírportálunknak dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány elnöke.

Mint megtudtuk, szervezetük évek óta rendez a Korábban Érkeztem Alapítvánnyal közösen, az Almásy-kastéllyal együttműködésben ezen a napon felvilágosító programot.

Csoportos esemény életre hívására idén a járványhelyzet miatt nem volt lehetőség, de a patinás, gyönyörű épület ezúttal is magára öltötte a lila színt.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed kérdésünkre elmondta, bár sokan nem tudnak róla, de hazánkban minden tizedik gyermek koraszülöttként jön a világra.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamednek szoptatópárnát adott át Krisztován Anikó az Almásy-kastély előtt /Fotó: Imre György/

– Ez az arány hosszú évek óta változatlan. A világnap egyik célja éppen az, hogy a kockázatokra ráirányítsa a figyelmet – ecsetelte. – Emellett szeretnénk érzékeltetni, hogy a gyermekek, a családok és az egészségügyi szakemberek micsoda küzdelmet vívnak. Az 1500 gramm alatti koraszülöttek átlagosan két-három hónapot a koraszülött intenzív osztályon töltenek. A kezdeményezés érzékelteti azt is, hogy van élet ezután is, de a lila szín szimbolizálja a bátorságot, a reményt, a hitet egyaránt.

A szakember hírportálunknak elmondta,

a járványidőszak alatt a korábbinál kevesebb volt a koraszülések száma.

– Még csak az első hullám tapasztalatiról rendelkezünk adatokkal. Bár mi is csak találgatunk, de vélhetően ebben a helyzetben az édesanyák sokkal óvatosabbak voltak, jobban figyeltek a legapróbb dolgokra – tette hozzá.

A Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány munkájával kapcsolatban elmondta, a járványhelyzet alatt is folyamatosan dolgoztak, dolgoznak. A keddi délelőttön is kisgyermeket szállítottak Szegedre, akinek sürgős műtétre volt szüksége.

– Természetesen a Viharsarki Koraszülöttmentő működésének jelentősek a költségei – válaszolta felvetésünkre. – Többen, többféle módon igyekeznek segíteni a tevékenységünket. Van, aki viharsarki koraszülöttmentős maszkokat varr, és a bevételből segít. Egy virágüzlet adventi koszorúkat és díszeket tett fel licitre az internetre. Sok rendszeres adományozónk van, akik havi néhány ezer forinttal segítenek. Egy vállalkozó nemrég nagyobb összeggel támogatta céljainkat. Mindenkinek köszönjük, aki a jó ügy mellé áll, különösen, mert minden forint sokat számít a mentőautó működése szempontjából.

/Videó: Kiss Zoltán/

Fekete-Dombi Ildikó, a gyulai kiállítóhelyeket is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta,

a kezdeményezéshez a kastély nem pusztán helyszínként csatlakozott, az épület lilára színezésével is felhívták a figyelmet a problémára, amely 10 újszülöttből egyet érint.

– Kollégáimmal úgy gondoljuk, miénk a megtiszteltetés, ha a koraszülöttekért mi is tehetünk valamit – mondta a szakember. – A kastély egykori tulajdonosaitól kapott „örökségünk” is kötelez, de anyukák, apukák is vagyunk és tudjuk, mennyire fontos, hogy minden korábban érkezett baba esélyt kapjon és nagyra nőjön.

Fontos a figyelemfelhívás

Magyarországon minden tizedik gyermek koraszülöttként, azaz a terhesség 37. hete előtt jön a világra. Ma már a modern orvostechnológiai eszközök lehetővé teszik a nagyon kis súlyú koraszülöttek szövődménymentes felnevelését is. November 17-én sötétedés után számos magyarországi épület is lila színt öltött, kivilágításával is ráirányítva a figyelmet a koraszülöttekre és családjaikra. Szerdán a kastélynál is sokan készítettek fotókat, amelyeket feltöltöttek közösségi felületekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában