Kiállítás - Galériával

2020.10.18. 15:22

Ruzicskay György előtt tisztelegnek a szarvasiak

Ruzicskay György, a szarvasi születésű festőművész hagyatékát bemutató állandó kiállítást nyitották meg vasárnap, a frissen megújult Ruzicskay Alkotóházban. Az eseményen kiderült, az alkotó szívéhez olyannyira közel állt szülővárosa, hogy visszatért oda alkotni, majd megpihenni is.

Vásári Erzsébet

20201018 Szarvas Ruzicskay kiállítás nyílt Roszik Zoltán múzeumigazgató, Balogh Tünde néprajzos muzeológus, Molnár Etele alpolgármester Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A Magyar Festészet Napját tartották méltónak arra a Tessedik Sámuel Múzeum, illetve az önkormányzat munkatársai, hogy a híres szülöttjük és alkotójuk, Ruzicskay György egykori tárgyaiból és műveiből álló tárlatot megnyissák Szarvason, a festőművész egykori otthonában.

Hagyatékból rendeztek tárlatot /Fotók: Imre György/

Roszik Zoltán múzeumigazgató elmondta, örömükre szolgál, hogy a festőművész hagyatékából álló kiállítást már az Alkotóház nemrég felújított szárnyában rendezhették be. Az épület két ütemben újult meg, egy része tavaly, a régi csőszház pedig, amiben a művész lakott idén készült el. Hozzátette, a munkálatokra pályázaton nyertek összesen 23 millió forintot, amit az önkormányzat mintegy 3 millió forinttal egészített ki.

Molnár Etele alpolgármester köszöntőjében elhangzott, büszke arra, hogy az alkotóház immár teljesen megújult, és mostanra azt a részét is átadhatták, ahol szeretett festőművészük élt és alkotott. Régi adósságuk ez, amivel tiszteleghetnek Ruzicskay György és munkássága előtt.

Balogh Tünde muzeológus és Molnár Etele alpolgármester

A festő ugyanis hiába járta be a világot, mégis Szarvason lelt nyugalmat és alkotói békességet, ami jól látható abban a számtalan rajzban, festményben, és egyéb, ma is őrzött vázlatban, amiket a településen készített. Hozzátette, a most átadott szárny a Kubinyi Ágoston Program keretében újulhatott meg, emellett interaktív részekkel is kiegészült.

Végül Balogh Tünde, a tárlat tervezője megnyitójában elmondta, nagy megtiszteltetés volt számára, hogy Ruzicskay György, eddig a nyilvánosság elől rejtőzködő hagyatékát és gyűjteményét maga rendezhette be egy, a mai kor igényének megfelelő kiállításban. Folytatta, míg a helyszínen látható, 2019-ben megújult képzőművészeti tárlatban a Munkácsy Mihály-díjas, Kiváló- és Érdemes Művész alkotóművészetét ismerhették meg az érdeklődők, addig a most megnyílt részben a festőművész életútja, illetve annak legfőbb állomásai elevenednek meg. Nagyvárad, Budapest és Párizs is helyet kapott az összeállításban, melyek között természetesen szülőhelye, Szarvas is szerepet kapott, ahová Ruzicskay visszatért alkotni és megpihenni.

Édesanyja tanította festészetre

Balogh Tündétől megtudtuk, Ruzicskay György 1960-tól töltötte az alkotóházban nyarait, amely egyszerre szolgált otthonául, saját néprajzi gyűjteményének raktározási helyéül, valamint kiállítótérként. Ennek szelleme most újra feléledt, a tér pedig élettel telítődött. Belépve rögtön Szarvason találjuk magunkat, ahonnan a festőművész is elindult, és magával vitte azt az alföldi légkört, a benne élő emberek örömeit és szomorúságát.

Ahol meglátta, hogyan az ember válik eggyé földjével és gyökereivel. Ezeket jelképezik a szobában elhelyezett tárgyak, többek közt az édesanyja, Aradi Zsófia által festett bútorok is. Hiszen ő volt az, aki a festészet gyökereivel megismertette fiát. A folytatásban pedig helyet kaptak a művész életének további fontos állomásai, például Nagyvárad, München, Róma, Budapest és Párizs is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában