értékőrzés és értékteremtés

2020.10.04. 19:42

Megkezdődött az idei BÉTAZEN Békésen

A Békés Megyei Szimfonikus Zenekar és Illényi Katica nyitóhangversenyével megkezdődtek a negyvennegyedik Békés-tarhosi Zenei Napok vasárnap délután a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ színháztermében.

P. G.

20201004 Békés Békés Tarhos Zenei napok nyitása a Békés Megyei Színfónikus zenekarral megyitotta Dr Ragány Misa Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Nyitóbeszédében Ragány Misa, az Emberi Erőforrások Minisztériuma előadó-művészeti főosztályának vezetője elmondta, 1946-ban a néptanító, zenetanár, később Liszt-díjas, kiváló művész karnagy, Gulyás György Magyar Énekiskolát alapított, amivel máig élő hagyományt teremtett, és nemcsak reményt adott a jövő számára, hanem össze is fogta a múlt örökségét. Az itt folyó, egyszerre értékőrző és értékteremtő munka elismeréseként a Békés-tarhosi egykori Énekiskola 2007-ben megkapta a Magyar Örökség Díjat, mellyel a díj odaítélői elismerték a Gulyás György által megteremtett zenepedagógiai értéket, aztán 2016-ban felkerült a Magyar Értéktárba is.

A Békés Megyei Szimfonikus Zenekar adott koncertével kezdődött a sorozat /Fotó: Imre György/

Számos történeti és jelenleg is felmutatott értéke mellett itt indult el az országos hírnevű Békés-tarhosi Zenei Napok is, amit idén már 44. alkalommal rendeznek. Mint mondta, hazánkban kevés, ekkora múlttal rendelkező és értékeit tekintve ilyen hagyományápoló komolyzenei, kulturális fesztivál van.

A koncertet követő pohárköszöntőjében Vámos Zoltán alpolgármester elmondta, a kapott értéket testamentumként nem csak tovább kell vinni.

– Nem folytatni kell valamit, hanem a kapott szellemiségre, mint értékre építve, mindig egy újat kell teremteni – fogalmazott. Kiemelte, mindez nem volna lehetséges a kapott alapok nélkül.

– Gulyás György is fölkutatta a tehetséges gyermekeket, de nem a saját mintájára akarta formálni, ha nem mindenkiből az igazi egyéniséget kibontani, megtalálni – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában