Pro Cultura Minoritatum Hungariae

2020.10.05. 13:59

Már harminc éve töretlen a csabai Balkán táncegyüttes sikere

Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat kapott a bolgár nemzetiségi néptánchagyományokat bemutató és népszerűsítő Balkán Táncegyüttes és Kulturális Egyesület. Az elismerés mögött rejlő harminc évtizedről a tánccsoport elnökét kérdeztem.

Nagy Szilvia

20200928 Békéscsaba Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap Békéscsaba Balkán táncegyüttes. Vezetője: Majtényi Dániel

Fotó: Imre György

Majthényi Dániel, aki az emlékplakettet és az oklevelet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől és Soltész Miklós államtitkártól vette át Budapesten, úgy fogalmazott, a díj eddigi munkájuk elismerése és bátorítás a jövőre nézve. Hozzátette, nagy öröm a 30 éve megalakult táncegyüttesnek, hogy az Országos Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat is felfigyelt hagyományőrző tevékenységükre. Az egyesület elnöke a kezdetekre visszaemlékezve elmondta, együttesük 1990-ben alakult, a táncházakban akkoriban már találkozhattak a görög, szerb, bolgár, makedón táncokkal és próba közben hamar kikristályosodott, ez a kultúra fogta meg igazán az alapító tagokat.

A Balkán táncegyüttes mindig rendszeres résztvevője a helyi fesztiváloknak /Fotó: Imre György/

– A bolgár táncok színpadi megjelenítése vonzott minket legjobban és máig kitartunk mellette – emelte ki Majthényi Dániel.

Hozzátette, van egy mag, akik köré a többiek szerveződtek: jöttek újak is, később néhányan tovább álltak, a törzsgárda azonban máig változatlan. A vezető elárulta, nem szerveznek utánpótlást, nincs mögöttük tánciskola, de akinek tetszik a bolgár ritmus és mozgáskultúra, annak van lehetősége bepillantani a Balkán táncegyüttes mindennapjaiba, békéscsabai táncházaiba.

Kérdésemre, hogyan élik meg a mostani, nehezebb időszakot, elmondta, legjobban a közönség biztató és elismerő tapsa hiányzik nekik.

– Az együttes mindig rendszeres résztvevője volt a helyi fesztiváloknak, megyei falunapoknak, jótékonysági műsoroknak – emelte ki.

Hozzátette, évente megtartották a Balkán Hangja fesztivált, rendszeresen léptek fel és tanítottak a Szegedi Nemzetiségek Házában is, a vírus megjelenése azonban társasági életüket lecsendesítette. Utoljára februárban volt fellépésük, a próbák is 2 hónapig szüneteltek tavasszal. Májustól viszont újra gyakorolni kezdtek, sőt, egész nyáron táncoltak, hogy formában maradjanak.

– Meghívás nem nagyon érkezik, de júliusban tarthattunk táncházat – emelte ki Majthényi Dániel. Hozzátette, idén a harmincéves jubileumi ünneplés is elmaradt, sőt, lefújták a várva-várt, nagy bulgáriai táncfesztivált, amit 5 évente rendeznek egy hegyi faluban, Koprivsticában. Mindez azonban nem tántorította el őket, sem fizikailag, sem lelkileg, hiszen a tánchoz hasonlóan az életben is mindig a megújulásra törekszenek.

– Évente új koreográfiákat alkotunk, hat nagyobb bolgár tájegység táncait járjuk rendszeresen és népviseletben, zenékben is megjelenítjük e régiók sajátosságait – emelte ki az együttes vezetője. A sokszor különös hangzású balkáni ritmusokról elárulta, mások a hangszerek, mint a magyar népzenében, kihallik a közel-keleti, török zenei hangulat sajátos keveredése, miközben a dallamokat szláv többszólamúság lengi át.

– Távol áll az Európában megszokottól, sajátossága a páratlan és a törtritmus – sorolta. Elmondta, a bolgár lánctáncok zenei aláfestését olyan ősi hangszerek teszik egyedivé, mint a duda, a furulya, a kaval, a török nagydob, a tambura, a gadulka és a térdhegedű.

A legendás tánccsapat önszerveződő, szinte mindent a saját erejükből teremtenek

Majthényi Dániel 1969-ben született Békéscsabán, 1998 óta tanít az Andrássy gimnáziumban történelmet és franciát. Alapítás óta tagja a Balkán táncegyüttesnek, a csapattal többször megjárta már Romániát, Görögországot, Svédországot, Franciaországot, Bulgáriát. Fellépéseikkel, koreográfiáikkal mindenütt nagy sikert arattak. Hetente kétszer próbálnak Békéscsabán, a fegyveres erők klubjában, ahol zenekaruk is rendszeresen adja élőben a talpalávalót.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában