2020.10.27. 12:42
Konyhai maradékból készültek finomságok Békésen
Fenntarthatósági témahetet rendeztek a közelmúltban a Gál Ferenc Egyetem Békési Szakképző Iskolájában. A diákok számos érdekes programon vehettek rész.
A teljesség igénye nélkül a 9/b osztályban rendhagyó matematikaórát tartottak. A foglalkozáson a Központi Statisztikai Hivatal honlapján megtalálható interaktív korfát keresték meg. A múlt, jelen és jövő mutatóit elemezték, értelmezték. Ugyancsak az osztály tagjai a témahéthez, a környezettudatossághoz kapcsolódó plakáttervezésbe fogtak.
A közszolgálati technikus és vendégtéri szaktechnikus tanulók osztályfőnöki óra keretében két csapatra oszlottak, majd elkezdték tervezési munkájukat. Az öt- és hatfős csapatok a projekt megvalósításaként felosztották a „szerepeket”: egyesek a témába elmerülve az interneten kutakodtak, mások a megvalósításban segédkeztek, rajzoltak, színeztek.
Különleges része volt a rendezvénysorozatnak, amikor konyhai maradékokból finom fogások kerültek az asztalra a fenntartható háztartást népszerűsítő program során. A vendéglátó-szakmacsoport a Fenntarthatósági Témahéten a no waste irányzat népszerűsítését tűzte ki célul.
A vendéglátásszervező-évfolyamok tanulói konyhatechnológiai bemutatóval hívták fel a figyelmet a konyhai maradékok változatos és gazdaságos felhasználhatóságára.
Az elkészült ételekből kóstolót rendeztek, így a finomságok mind elfogytak, de a program során zajlott filmforgatás eredménye tovább hirdeti az élelmiszer-pazarlás elleni szemléletet. A rövid vágásokból egy kisfilm készül, mellyel a fiatalok saját korosztályukat szólítják meg figyelmeztetve a világméretű problémára.
A Fenntarthatósági témahét záróelemeként a 12/A és 12/B osztály németes tanulói barkácsoltak az iskola kertjében található diók, levelek, ágak, kukorica segítségével.