Elismerés

2020.10.05. 16:06

Gránit díszoklevelet kapott a csorvási születésű Fehér Dezső

Az Állatorvostudományi Egyetem tanévnyitóján azokat is köszöntötték, akik évtizedekkel ezelőtt vették át diplomájukat. Békés megye szülötte, dr. Fehér Dezső, hazánk legidősebb állatorvosa is jubileumi díszoklevelet kapott. A professzor 75 éve végzett ebben az intézményben.

Cs. I.

Fotó: Karpati Zsuzsanna

Az Állatorvostudományi Egyetem 234. tanévnyitó ünnepségének megható pillanatai voltak, amikor a rektor, dr. Sótonyi Péter arról beszélt, milyen példás életúttal adnak útravalót az ifjú generációnak azok az állatorvosok, akik az idén ősszel vehetik át jubileumi díszokleveleiket.

Dr. Fehér Dezső a rektortól vette át díszoklevelét. /Fotó: Kárpáti Zsuzsanna/

Az egyetem vezetője megilletődve köszöntötte az idős szakembereket, akik hajdan oktatói, kollégái voltak. Ott ült a vendégek első sorában Békés megye, Csorvás szülötte, dr. Fehér Dezső. A professzor 1945-ben szerezte meg állatorvosi diplomáját. Ő a gránit díszdiploma kitüntetést vehette át a rektortól és fogadta személyesen a tanévnyitón dr. Kövér László házelnök gratulációját. Az állatgenetika és a nemesítés doktora, Csorvás díszpolgára, Kincsem lelkes kutatója és relikviáinak gyűjtője, 14 szakkönyv írója, több mint 400 ismeretterjesztő szakcikk szerzője. Életútja és a sportdiplomáciában elért sikerei máig meghatározzák a magyar lóverseny és lovassport pozitív nemzetközi megítélését.

A magyar lóversenysport egykori vezetője, dr. Fehér Dezső, az állatorvos tudományok kandidátusa, szinte napra pontosan 75 esztendővel ezelőtt, 1945-ben diplomázott az Állatorvostudományi Egyetemen. Miközben ő a tanévnyitó ünnepségen a gránit díszoklevelét vette át, a feleségével, dr. Ravasz Magdával közösen alapított Fehér-Pusztai Alapítvány ösztöndíjat az orosházi evangélikus iskola egyik csorvási diákja kapta meg. A professzor egyébként évekkel ezelőtt dr. Guoth Gy. Endre professzor emlékére sebészeti műtéttani ösztöndíjat is létrehozott a szigorlóknak az Állatorvostudományi Egyetemen.

Dr. Fehér Dezső, hazánk legidősebb állatorvosa számtalan megbízatása és feladata mellett, a magyar lóversenysport első embere volt 1971-1990 között a Magyar Lóverseny Közös Vállalat ügyvezető igazgatójaként. Kincsem pályafutását feldolgozó könyvei nem hiányozhatnak a lovat szerető emberek könyvespolcáról. Békés megyéhez, Csorváshoz, Békéscsabához, Orosházához, a szülőföldhöz ezer szállal kötődik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában