Galériával, videóval

2020.10.30. 17:14

Füzesgyarmaton vettek végső búcsút a világháborús hőstől

Katonai tiszteletadás mellett Füzesgyarmaton temették újra Nagy Endre István ejtőernyős tizedest, aki a második világháború idején halt hősi halált Sülysáp határában. Az elesett katonát jegygyűrűje alapján kereste a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM), melyet végül lánya ismert fel, így több mint hét évtized elteltével került pont az esetre, és talált vissza szülőföldjére a Békés megyei világháborús hős.

Busi Ottó

Füzesgyarmat Az ejtőernyős tizedes azonosítása érdekében még nyáron fordult a múzeum a lakossághoz. Az esetről Kovács Vilmos ezredes, az intézmény parancsnoka korábban az MTI-nek elmondta: sülysápi helytörténeti kutatóktól kapták az információt, hogy a falu határában lévő szántóföldön, a második világháború alatt katonákat temettek el jelöletlen sírba. A sír nyári feltárásakor pedig három holttestet találtak, egyiküknél egy arany karikagyűrű volt, amelybe az „Esztike 1942” feliratot vésték. Mivel a katonáknál nem volt semmilyen irat, amely alapján azonosítani lehetett volna őket, a múzeum a közösségi oldalakon kért segítséget az Eszter nevű nő megtalálásához.

Katonai tiszteletadás mellett búcsúztak Nagy Endre István tizedestől a füzesgyarmati temetőben /A szerző felvétele/

Kovács Vilmos elmondta: a felhívást 15 ezren osztották meg és 1,5 millió ember látta. Jelentkezett az elesett katona családja is, így derült ki, hogy a gyűrű Nagy Endre Istváné volt, aki a második világháború idején ejtőernyősként teljesített szolgálatot, és társaival a védőállásban, a szovjetekkel vívott tűzharcban halt meg 1944 novemberében. Az ezredes kiemelte: a rengeteg megosztás is azt mutatja, hogy óriási a táradalom igénye „a múlt rendbetételére”, arra, hogy a második világháború hősi halottjai megkapják a kegyeletet, méltó sírhelyre kerüljenek.

(Videó forrása: honvedelem.hu)

A gyűrűt egyébként még szeptember végén adta át az ezredes Nagy Endre István lányának. A 77 éves Nagy Imréné Nagy Jolán ekkor elmondta: unokaöccse látta meg a felhívást a gyűrűről, és ezután keresték fel a múzeumot. A katona felkutatását irányító Maruzs Roland alezredes úgy fogalmazott: a közzététele után bő egy héttel jelentkezett a család, azzal, hogy a gyűrű valószínűleg az ő hozzátartozójuké, az 1944. november 10-én hősi halált halt Nagy Endre István tizedesé, aki feleségével, Eszterrel 1942 áprilisában kötött házasságot.

Végül a gyűrűátadás után közel egy hónappal, katonai tiszteletadás kíséretében temették újra pénteken kora délután a 25 éves korában elhunyt Nagy Endre Istvánt, akit felesége, Eszter mellé helyeztek örök nyugalomra. A település nyugati temetőjében sokan gyűltek össze, hogy leróják tiszteletüket a hősi halált halt tizedes sírjánál. Nagy Imréné Nagy Jolán, aki mindössze egy esztendős volt amikor utoljára látta édesapját, családja körében búcsúzott el szerettétől a szertartáson.

Előzmény:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/visszaadtak-a-bekes-megyei-csaladnak-a-masodik-vilaghaborus-ekszert-3082480/?fbclid=IwAR37es8zTJMMTNT3UgLEiNf-b0eplUPoi4PFHiUrDeSx9XXB6g3irQ4KViE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában