Koronavírus Békésben

2020.10.14. 11:30

Beosztás alapján ebédelnek Békésben a diákok

Nem egyszerre, hanem beosztás szerint mennek ebédelni az osztályok a Békés megyei iskolákban is, tehát figyelembe vették a szaktárca koronavírus-járvány miatt megfogalmazott ajánlásait. A legtöbb helyen csúsztatott órarendet, szüne­tet alkalmaznak.

Licska Balázs

20201002 Kaposvár Akár még a tanórát is félbeszakíthatják az iskolákban azért, hogy minden gyerek tudjon ebédelni. A koronavírus-járvány miatt több új szabály is életbe lépett az intézményekben, előbbi is része a változásoknak. Fotó: Muzslay Péter MP Somogyi Hírlap

Fotó: Muzslay Péter

A köznevelési intézményeknek fokozott figyelmet kell fordítaniuk a szakaszos, időben elkülönített, osztályonkénti ebédeltetésre vagy a lehetőség szerinti térbeni elkülönítésre – írták az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, kiemelve, részletes ajánlásokat fogalmaztak meg az étkeztetésekre vonatkozóan, hogy megfelelő higiéniai körülmények között, a torlódás elkerülésével szervezhessék meg azt az óvodák és az iskolák.

Hozzátették: ha a helyi adottságok miatt nem lehet biztosítani az éttermi étkeztetés során az osztályok elkülönítését, az érintett osztályok a saját osztálytermükben is ebédelhetnek. Ebben az esetben viszont az adott tantermek takarítására, fertőtlenítésére az étkezéseket követően is fokozottan ügyelni kell. A szaktárcánál kiemelték: a visszajelzések alapján az étkeztetés zavartalanul, a megfelelő óvintéz­kedések mellett zajlik az intéz­ményekben.

Mindenhol megoldják, hogy ne torlódjanak fel az étkezéseknél a gyerekek /Illusztráció: MW/

Egyszerre egy osztály ebédel Vésztőn

– Egyszerre csak egy osztály ebédelhet – mondta arról Mucsi István igazgató, hogy a vésztői Kis Bálint Református Általános Iskolában, ahol 175 gyermek tanul, hogyan zajlik az étkeztetés. A Wesselényi utcai telephelyen vannak az első és második osztályosok, tehát ők így is hamar végeznek. A Bartók téri telephelyen viszont hat osztály van, és az ottani ebédlőben amúgy is csupán kétosztálynyi, azaz ötven diák férne el. Hogy megoldhassák az osztályok külön-külön ebédeltetését, csúsztatták a szüneteket.

A kicsik már 11.45 óra körül étkeznek, a nagyok viszont lehet, hogy csak 14 óra után végeznek, egy-egy osztály nagyjából fél órát kap az ebédelésre. Úgy véli, mind a diákok, mind a szülők megértőek és türelmesek.

Két osztály mehet át a konyhára Zsadányban

A Zsadányi Református Általános Iskolába 156 tanuló jár, és egyszerre két osztály, azaz mintegy 40 diák mehet át a szomszédos önkormányzati konyhára, amely nagyjából 70 ember befogadására alkalmas, tehát a kötelező távolságtartás megoldható a gyerekek között. Eszenyiné Fábián Ildikó intézményvezető elmondta, a legkisebbek már 12 óra előtt elindulnak ebédelni, a legnagyobbak viszont lehet, hogy csak 13.30 óra körül. Ez azonban nem jelent gondot, az órabeosztásokat eleve ezt figyelembe véve készítették el, és van, hogy a felsősöknek ebéd után is tartanak órákat, vannak akár hetedik, sőt nyolcadik órák is. Tehát nem volt morgolódás a csúsztatott ebédeltetés miatt sem a fia­talok, sem a szüleik részéről.

Az óvodában megmaradt a napos rendszer

– Ahol két csoport használja ugyanazt a mosdót, ott a csoportok felváltva, időben nagyjából 15 percnyire elcsúsztatva mennek – mondta Királyné Egri Mónika, a békéscsabai Szigligeti Utcai és Kazinczy-lakótelepi Óvoda intézményvezetője, hozzátéve, így van lehetőség két csoport között azon részek – például csaptelepek – fertőtlenítésére, takarítására, amiket sűrűn megfognak a gyerekek. A csúsztatásnak köszönhetően az öltözőtérben sem alakul ki torlódás. A napos rendszert megtartották, mivel az fontos eleme az óvodai nevelésnek, az óvodai létnek. Ennek lényege, hogy a csoporton belül pár kicsi segít a dajkáknak a terítésben, majd ebéd után az elpakolásban.

Konkrét menetrendet készítettek

– Hogy rendben és ütemezetten menjen, az eddigieknél korábban, 11.20 órakor kezdik az étkeztetést, valamint csúsztatott órarendet alkalmaznak – mondták a békéscsabai Lencsési Általános Iskolában, ahol nagyjából 660-an tanulnak. Vida András igazgató hozzáfűzte, változott a korábbiakhoz képest az ötödik és hatodik órák kezdési és befejezési időpontja. Kiemelte, sikerült megoldani, hogy konkrét beosztás keretében menjenek ebédelni a gyerekek. A diákok öt-tíz perces bontásban érkeznek, ezzel elkerülik a sorban állást, valamint lehetővé teszik a folyamatos körforgást. Egyszerre, egy időben legfeljebb 140-en tartózkodnak az étkezőben. Ha egy osztály feláll, és elhagyja az ebédlőt, akkor rögtön törlik, fertőtlenítik az asztalukat, mielőtt egy másik osztály leülne ugyanoda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában