születésnap

2020.10.07. 19:26

A százéves Magdi nénit köszöntötték Gyulán

Századik születésnapja alkalmából köszöntötte Várady Istvánnét dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere, Timár Andrea, a város aljegyzője és Kiss Szabolcs, a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézményének igazgatója, önkormányzati képviselő szerdán délelőtt, a gyulai Napsugár Idősek Otthonában megtartott ünnepség keretében.

Papp Gábor

20201007 Gyula 100. születésnapját ünnepelte Váradi Istvánné a képen Váradi Istvánné Fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

Az idősek otthona munkatársai az intézmény udvarán rendezték be az ünnepség helyszínét, ám oda külsősök, a városvezetők a járványhelyzet miatti szabályozások miatt, a lakók védelme érdekében nem léphettek be. Így néhány méternyi távolságból fejezték ki jókívánságaikat. A virágot, a tortát és Orbán Viktor miniszterelnök emléklapját a szociális szakemberek vitték be a Várady Istvánné Magdika néninek.

Szabó Erzsébet szociális munkatárs köszöntőjében különleges, felemelő, szívet melengető, reményt adó események nevezte Magdi néni századik születésnapját.

Századik születésnapját ünnepelte Váradi Istvánné Gyulán /Fotók: Bencsik Ádám /

– Keveseknek adatik meg, hogy ezt a kort megéljék, mi pedig különösen örülünk, hogy gondozóházunk legrégebbi lakójaként is köszönthetjük – fogalmazott.

Magdi néni Újkígyóson született, 1920. október 7-én. Édesapja cipész, csizmadia mester volt, édesanyja háztartásbeli. Elmondása szerint csodálatos életük volt. Öten voltak testvérek. A legfiatalabb fivér után – édesapja fogságból szabadulása után 16 évre – született. Mivel Ő volt a legkisebb: dédelgették, szeretgették. – Magdi néni átélte a nagy gazdasági világválságot, a második világháborút, 1956-ot, a csernobili atomkatasztrófát – ismertette a szociális munkatárs. – Olyan ismeretet, tudást, tapasztalatot sajátított el, amely felbecsülhetetlen értékkel bír. Magdi néni a velünk élő történelem, életbölcsességeiből sokat tanulhatunk. Gyakran mesél például arról, hogy bár akkoriban bűnnek számított, ők a férjével mégis a templomi esküvő mellett döntöttek. Amikor a leendő férjének odaszegezték, hogy „Pista, az állásoddal játszol”, ő csak annyit mondott: állást lehet találni, feleséget nem, és az ő kívánsága, hogy templomban keljenek egybe. Magdi néni négy évet dolgozott női szabóként, és a Honvédelmi Minisztérium polgári alkalmazottja is volt. Az ünnepeltet istenbe vetett hite, katolikus vallása vezérelte élete során. Hiszi, hogy a hosszú élet titka a szeretet.

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, sajnálja a körülményeket, de – mint hangsúlyozta – a szerdai mégis emlékezetes nappá vált valamennyiük számára.

– Százéves polgárral találkozni önmagában is élmény. Megtiszteltetés, hogy felköszönthetjük – fogalmazott a polgármester. – Száz év, hosszú, becsülettel, tisztességgel megélt élet áll Ön mögött, miközben olyan eseményeknek volt részese, amelyek nagy részét mi csak a történelemkönyvekből ismerhetjük.

Kiemelte, akik a rendkívül nehéz években helytálltak, feltétlen tiszteletet érdemelnek a mai kor embereitől. Dr. Görgényi Ernő elmondta, biztos abban, hogy rengeteg gyulai polgár jó kívánságokat küld Magdi néninek, amikor megtudják, hogy szerdán ünnepelte századik születésnapját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában