önkormányzati segítség

2020.10.07. 11:29

A lakásálmok valóra válását támogatják Békésben

Megyénk önkormányzatai több módon igyekeznek segíteni a fiatalok első lakáshoz jutását. A leggyakoribb formát talán a kedvező bérleti konstrukciók mellett igénybe vehető fecskelakások jelentik, emellett a kamatmentes kölcsön is fontos támogatás a nemzedék tagjai számára.

Papp Gábor-Nagy Szilvia

Békésen már hosszú évek óta él a kamatmentes kölcsön lehetősége.

– Tizenegy évvel ezelőtt, 2009-ben például tizennyolc békési igénylő összesen több mint 12 millió forintos kamatmentes kölcsönt kapott lakásvásárláshoz. Ez átlagosan 700 ezer forint nagyságú összeget jelentett – tájékoztatott Kálmán Tibor. Békés polgármestere elmondta, ezt követően 2014-ig az igénylők száma évente 10 és 21 között mozgott, viszont az igényelt összeg mértékének átlaga két ok miatt csökkent. Egyrészt az önkormányzati keret mérséklődött, másrészt a megvásárolni szándékolt ingatlanok ára alacsonyabb értékű volt az előző évekhez képest. 2015 után családonként 500-700 ezer forint közötti kamatmentes kölcsönnel tudta támogatni az önkormányzat az első lakást vásárlókat. Az elmúlt tíz évben több mint 150 békési részesült kamatmentes kölcsönben lakóingatlan vásárlására.

Nagyon fontos cél az is, hogy a fiataloknak valós alternatíva legyen a helyben maradás /Fotó: shutterstock.com/

Kálmán Tibor hozzátette, támogatási forma még az Esélyt a fiataloknak elnevezésű pályázat egyik része is. Ebben 19 békési fiatalt választottak ki, akik két éven keresztül felújított lakásban élhetnek, lakbért nem kell fizetniük, viszont kötelező volt egy megtakarítási számlát nyitniuk, hogy mire a 24 hónap letelik, legyen megtakarításuk és el tudjanak indulni.

– Ez a lehetőség abban nyújt segítséget, hogy a fiatalok számára fontos alternatívává váljon a helyben maradás – fogalmazott a településvezető.

A Leromlott városi területek rehabilitációja című projektben tizenöt szociális bérlakás építése valósulhatott meg, amelyek ugyancsak fiatalok lakhatását is segíti.

Mezőberényben szintén igyekeznek támogatni a fiatalok első lakáshoz jutását.

– Tizenhat fecskelakás segíti a korosztály tagjait, akik kedvező feltételek mellett, jóval a piaci ár alatt lakhatnak az ingatlanokban, ugyanakkor félre is kell tenniük, hogy megfelelő mértékű önerő álljon rendelkezésükre később a saját lakás vásárlásához – nyilatkozta Siklósi István polgármester. Mint megtudtuk, fiatalok nemcsak fecskelakásokban, de önkormányzati bérlakásban is élnek, ott viszont nincs a fentebb említett kötelezettségük. Az „Esély Otthon” projektben két év bérletidíj-mentes lakhatást biztosít az önkormányzat.

Köröstarcsa polgármestere, Lipcsei Zoltán elmondta, településükön igyekeznek kiemelt figyelmet fordítani a fiatalokra.

– Minimális összegért, még jelképesnek sem mondható 1-2 forintért tudunk önkormányzati telket biztosítani azoknak, akik építkezni szeretnének. Sajnos nem állnak sorba a jelentkezők, de bízunk benne, hogy ez változhat – fogalmazott. – Az önkormányzat keresi a lehetőségét, hogy miként lehetne fecskelakásokat vagy fecskeházakat építeni, amint lesz megfelelő pályázati lehetőség, lépni fogunk ebben az irányban. Tizenegy önkormányzati bérlakással rendelkezünk, amelyek közül néhányban fiatalok laknak, úgy érezzük, ez is segítség lehet.

Letelepedési támogatást adnak

Csárdaszálláson több mint húsz éve ad az önkormányzat támogatást azoknak, akik a településen ingatlant vásárolnak, vagy lakásfelújításba kezdenek. Nagy Zsoltné elmondta, jelenleg 200 ezer forint kamatmentes hitellel tudják segíteni a tulajdonjogot szerzett lakosokat, legyen szó élettársakról, házaspárokról vagy éppen testvérekről. A polgármester hozzátette, a letelepedési támogatás összege az évek során folyamatosan emelkedett, és elsősorban a fiatalok élnek a lehetőséggel, nekik jelent vonzerőt. A településen 2000 óta egyébként a gyermekszületés kapcsán is részesülnek támogatásban a családok: az oklevél és az önkormányzati ajándékcsomag mellett 25 ezer forintnyi egyszeri összeghez jutnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában