KMP

2020.09.04. 13:40

Változatos a nyár végi madárvilág a Kis-Sárréten

Rövidülnek a nappalok, végéhez közeledik a nyár, ezzel együtt megkezdődött az őszi madárvonulás is. A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén, azon belül is elsősorban a Biharugrai-halastavakon egyre népesebb, sokszínűbb madárvilágban gyönyörködhetünk.

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park

Mivel a térségben költő madarak jelentős része még nem kelt útra, északról viszont már jönnek az átvonulók, így most meglehetősen népes madárcsapatok tartózkodnak itt. A vadrécék száma már eléri a 8000 példányt, a zöme, mint általában, most is a tőkés réce, de barátrécéből is 550 példányt, cigányrécéből pedig 400 példányt számoltunk.

A nyári ludak száma eléri a 3500-at, így a táplálkozó-területekre való kihúzásuk igen látványos. A rétisasok száma szintén növekszik, 12 példányt figyeltünk meg az elmúlt napokban. Megjelentek az első halászsasok. A kiszáradó mocsarakban szürke gémek, nagy kócsagok és különböző partimadarak kutatnak táplálék után. A gyurgyalagok vonulása a vizes élőhelyek körül a legintenzívebb. A nagyobb csapatok egyedszáma eléri a 150-et.

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park

A pusztai területeken egyre több egerészölyvet és vörös vércsét lehet megfigyelni. A ritkább fajok közül két kígyászölyv tartózkodik nálunk. A napokban egy igen korán érkező kékes rétihéja is felbukkant. A szalakóták közül még többen itt tartózkodnak, az örvös galambok egyre nagyobb csapatokba verődve kutatnak táplálék után, s megérkeztek az első kék galamb csapatok.

Mivel az őszi madárvonulás csak most kezdődik igazán, így az elkövetkező hetekben még változatosabb képre, még több átvonuló madárra számíthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában