Galériával-videóval

2020.09.15. 17:29

Új üzemcsarnokkal bővül a gyomaendrődi vállalkozás

Új üzemcsarnokkal bővül a gyomaendrődi Mamutec Hungary Kft. telephelye, melynek alapkőletételét kedden tartották. Az eseményen megtudtuk, a társaság eddigi, közel húszéves történetének legnagyobb, másfél éves beruházása kezdődhet el idén.

Vásári Erzsébet

20200915_Mamutec üzemcsarnok átadó_Toldi Balázs_Csipai Béla_Rákóczi Attila_Dankó Béla_Magyar Levente_Gyomaendrőd_BÁ_BMH

Fotó: BENCSIK ADAM

Csipai Béla cégvezető üdvözlő beszédében elhangzott, a Mamutec Hungary Kft. és tulajdonosa, a Seilfabrik Ullmann csoport hosszú évek óta igen erős növekvő szakaszban van, ami a koronavírus okozta helyzetben sem állt le. Így nyolc éven belül immár harmadik alkalommal helyezhetik el egy új épület alapkövét.

Elmondta, a jelenlegi beruházás az állam, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium versenyképesség-növelő, vissza nem térítendő támogatásával, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) lebonyolításában valósul meg. A vállalt beruházási érték 574 millió 544 ezer forint, támogatásuk pedig 287 millió 272 ezer forint. Ezen összegekből épül meg egy 1287 négyzetméteres gyártó és raktárcsarnok, illetve megtörténik a fonott és sodrott kötelek gyártásának bővítéséhez szükséges cérnázó-, spulnizó-, kötélfonó-, illetve kötélsodró gépek beszerzése.

Az üzemcsarnok két fő részből áll majd, egy 742 négyzetméteres gyártórészből és egy 545 négyzetméteres raktárrészből, melyekbe öt új munkavállalót is alkalmazhatnak, a már meglévő 123 főhöz. Végül hozzátette, egy másik pályázatban is sikeresek voltak, így a csarnok építésével szinte egy időben napelempark is készülhet náluk, amelyre közel 60 millió forintos energetikai korszerűsítési támogatás érkezett.

Dr. Rákóczi Attila, a megyei kormányhivatal főigazgatója elmondta, nagy öröm számára, hogy jelen lehet az üzemcsarnok alapkőletételénél, hiszen minden ilyen beruházás fontos Békés megyének. Mivel azon túl, hogy profitot termel a Mamutec Hungary Kft., több mint száz dolgozójának, illetve azok családjainak biztosítja megélhetését is. Ráadásul a társaság jelenleg a Gyomaendrődi Járási Hivatal meghatározó foglalkoztatója, amely a vírus időszaka alatt a létszám csökkentése helyett annak megőrzésén és bővítésén dolgozott. A jelenlegi fejlesztést követően pedig további negyven százalékkal növeli termelését, ezzel Európa egyik legnagyobb kötélipari vállalatává nőheti ki magát.

Dankó Béla országgyűlési képviselő beszédében kifejtette, az alapkőletétel ünnep lehet a cégnek, amely a beruházás által bővülhet, fejleszthet, dolgozóinak, akik így stabilabbnak, biztosabbnak érezhetik munkahelyüket, valamint a térségnek is, hiszen a Mamutec Hungary Kft. fontos feladatot lát el környezetében. Kiemelte továbbá a Csipai Béla által említett környezetvédelmi beruházást is, ami a napelempark építésével valósul meg náluk, hiszen az egybecseng a kormány klímavédelmi elképzeléseivel.

Toldi Balázs polgármester elmondta, a Mamutec Hungary Kft. egy sikeres, megbízható vállalkozás, amely dinamikusan fejlődik, utóbbit bizonyítja az új üzemcsarnok építése is. Egy olyan város vezetőjeként pedig, amely a 2020-ig tartó pályázati ciklusban rengeteg pályázatot nyújtott be, illetve nyert el, átérzi örömüket. Ezzel együtt biztosítja a cégvezetőket arról, hogy Gyomaendrőd továbbra is mellettük áll, és számíthatnak rá a partneri együttműködésben.

Videóért kattintson a képre

Győztessé válhat Békés megye

Magyar Levente, miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkár elmondta, több szempontból is rendkívüli az alapkőletétel, hiszen például a koronavírusnak köszönhetően olyan, új jelenségekkel, kihívásokkal néz szembe a lakosság, amelyekkel korábban nem találkozhatott. Ezekhez viszont alkalmazkodnunk kell, aminek egyik eredménye a gyomaendrődi vállalkozás bővítése is. Hozzátette, mindig nagy öröm számukra, amikor egy ilyen fontos vidéki beruházást bejelenthetnek, főként Békés megyében, amelynek az ipari fejlődés tekintetében még hosszú utat kell bejárnia.

Ugyanakkor az a gazdagság, amit ez a régió magáénak tud munkavállalóinak, mezőgazdasági adottságainak, termál kincsének, és természeti adottságainak köszönhetően, a jövő győzteseivé emelheti, amennyiben jól használják ki azt. A kormány ebben igyekszik segíteni a megyének többek közt az utak és az infrastruktúra megépítésével egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában