Pályázat

2020.09.01. 13:55

Játékkal keltik életre Tessedik legendáját Szarvason

A város különböző pontjait és nevezetességeit ismerhetik meg egy kis játékkal fűszerezve azok, akik Tessedik kincse nyomába erednek Szarvason. Életre hívtak ugyanis egy városi kalandpályát, amelynek megnyitásáról hétfőn tájékoztattak.

Vásári Erzsébet

Sikeresen pályázott a Szarvasi Viribus Unitis Alapítvány a TOP-os Kulturális, elsősorban nemzeti örökség kutatása, feldolgozása, bemutathatóvá tétele című projektre, így mintegy 4,9 millió forint értékben megvalósíthatták az első városi kalandpályát – hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón. Megtudtuk, a Tessedik kincse nyomában című játék a szabadulószobák élményét ötvözi az ismeretátadással, a Szarvason élő nemzetiségek értékeinek bemutatásával és a korlátlan részvételi létszámmal. A terepet pedig maga a település adja, amelyen végighaladva logikai feladatokkal találkozhatnak a vállalkozó szelleműek. Fontos, hogy nincsenek győztesek és vesztesek, a cél csupán a kijelölt pontok érintése, a helyi értékek megismerése, valamint a logikai gondolkodás erősítése.

Fotók: Babák Zoltán

Roszik Zoltán, az alapítvány titkára köszöntőjében elmondta, nyertes pályázatuk feladata, hogy megmutassák az embereknek Tessedik Sámuel kincsét, amely különböző elemekben foglal helyet a város pontjain. Megvalósítában nagy segítségükre volt többek között az önkormányzat, azon belül is Dávid Zsófia, pályázati referens.

Fürj Erik, ötletgazda beszámolójából kiderült, a projekt ötlete egy néhány évvel ezelőtti, családi nyaraláson fogant meg. Balatonföldváron voltak éppen, amikor az időjárás zordra fordult, így más elfoglaltságot kellett találniuk a betervezett strandolás helyett. Ekkor akadtak rá a helyi városi játékra, amelyben emlékműveket, épületeket és szobrokat érintve kellett végigsétálni a településen. Mindez annyira jó hangulatúra sikeredett, még két, három és ötéves gyerekekkel is, hogy rögtön eszébe jutott: Szarvason is jó lenne egy ilyen program.

Az ott papírra vetett tervek azonban csak jó két év után kerültek elő a fiókból, majd először Roszik Zoltánnal egyeztetett róluk, a város történelmi háttere miatt, később pedig a szarvasi szabadulószobák „édesanyjának”, Hegedűs Évának kérték segítségét a megvalósításban. Ekkor kezdődött másfél éves közös munkájuk, amelynek végeredménye a Tessedik kincse nyomában című városi kalandpálya lett. Hozzátette, csapatuknak volt egy negyedik tagja is, Győri Erzsébet, aki a látványvilágért volt felelős, és nélküle nem valósulhatott volna meg a projekt.

Hegedűs Éva a kalandtúra kialakításáról elmondta, a TOP-os pályázat három nemzetiség – a szlovák, a roma és a magyar – értékein alapszik, melyek a kalandpályán is megjelennek. Hozzátette, ugyan eddig összesen hét szabadulószobát készített, illetve egy kalandpályát gyerekeknek, a városi túra mégis kihívást jelentett számára. Itt ugyanis a csapatok, vagy családok a város térképén keresztül haladnak, aminek előnyei és hátrányai is voltak a már adott elemek, épületek, valamint nevezetességek.

Hiszen nem kellett már sokat építni hozzájuk, de amit mégis, azzal gazdagítani szerették volna a települést. Ilyen volt például a sajtótájékoztató helyszínéül is szolgáló Ruzicskay Alkotóházzal szemben található, kétszer három méteres játékelem, amelyen a szarvasi nagy elődök Ruzicskay György, gróf Bolza Pál, báró Harruckern János György, Melis György és Tessedik Sámuel sorakoznak fel.

Túrázásra készen áll a városi kalandpálya

Hegedűs Évától megtudtuk, a kalandpálya immár száz százalákos készültségű, tehát kipróbálásra kész. Az első, jelentkezésen alapuló játékokat viszont szeptember 7 és 13 között szervezik, amelynek feltételei internetes oldalukon találhatóak. Hozzátette, a korosztályokat érintve, a családokon túl elsősorban az iskolásokat – 12-18 éves diákokat – szeretnék megcélozni a kezdésnél. A fent említett projekt zárása pedig egy úgynevezett demo játék lesz az azt követő héten, amelyben az érintett nemzetiségeket ültetik majd egy asztalhoz, akikkel egy nyomozós társasjáték formájában ismétlik meg a túrát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában