jótékonyság

2020.09.08. 14:48

Egy vérből vagyunk: a röszkei határig futnak

Budapestről Kecskemétre tartottak kedden az „Egy vérből valók vagyunk” című országos jótékonysági futás résztvevői, akik vasárnap reggel indultak Szarvasról, célállomásuk pedig Szeged érintésével a röszkei határ lesz, várhatóan csütörtök délelőtt.

Vásári Erzsébet

Gui Angéla önkéntes főszervező és ötletgazda a programmal kapcsolatban elmondta, immár hatodik éve szervez jótékonysági futóversenyeket a határon túli magyar gyermekek számára. Ezeket három éve kötötték össze a véradással, azóta futnak az „Egy vérből valók vagyunk” szlogen alatt. Idén, a nemzeti összetartozás évében eredetileg június 4-hez kapcsolódott volna eseményük, de a koronavírus járvány első hulláma miatt csak vasárnap rajtoltak el résztvevőik. Változást jelentett még, hogy ezúttal csupán a röszkei határig tudják teljesíteni távukat, hiszen eredeti céljuk a vajdasági Muzslyán működő Emmausz fiúkollégium lett volna, akiknek sporteszközökre gyűjtenek.

Idén Szarvasról rajtolt el a jótékonysági futás /Fotók: Babák Zoltán/

A főszervezőtől megtudtuk, a pandémia okán 600 kilométer helyett most csupán 450 kilométert tesznek meg, a határnál pedig Magyarország szabadkai főkonzulja, Csallóközi Eszter várja őket, hogy továbbvihesse adományukat a kollégiumnak. Majd visszatérve szlogenjükre elmondta, annak szimbolikus jelentősége van, hiszen egy vérből valók vagyunk a határon túli magyarokkal, és azokkal is, akiken véradásunkkal segíteni tudunk. Utóbbira pedig különösen fontos most felhívni a figyelmet, hiszen a vírus miatt harminc százalékkal kevesebb vérkészítmény van az országban, amit ugyan tudtak növelni, de még mindig sok hiányzik a biztonságoshoz.

Babák Mihály polgármester elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy idén Szarvasról rajtolhatott el a jótékonysági futás, melyen egy helyi csapat is elindult. Városvezetőként a program végéig folyamatosan szurkol minden résztvevőnek.

A települést a programon női kézilabdázói, valamint a szarvasi futócsapat két tagja, Rohonyné Varga Mariann és Csipainé Sztricskó Ildikó képviselték, akik tíz kilométert tűztek ki céljukként az ultrafutók tempójában, a táv további részét pedig saját ütemükben szeretnék teljesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában