Galériával

2020.09.19. 19:51

Átadták a felújított kápolnát Kondoroson

Újraszentelték szombaton a Kondoros melletti Batthyány-Geist kastély parkjában álló felújított kápolnát. Az évekkel ezelőtt megszépített parkban lévő szakrális épület igazi ékszerdobozként csillog, mely a várakozások szerint a maga csendességében és szépségében a nyugodt elvonulás, a múltra és az ősökre való emlékezés helyszínévé is válhat.

Busi Ottó

20200919 Kondoros Kondoros Város Önkormányzata nevében tisztelettel meghívom a TOP-1.2.1-16 BS1-2017-00003 azonosítószámú, „Turizmusfejlesztés Békésszentandrás, Kondoros és Csabacsűd településeken című pályázat keretében felújított Jézus Szíve Kápolna újraszentelésére és ünnepélyes átadására. A kápolna felújítása nettó 31.006.815.- Ft + Áfa EU-s forrásból valósult meg. A napokban kaptuk a visszajelzést, hogy a rendezvényen tiszteletét teszi, - a meghívóban nem került feltüntetésre, az idő rövidségére való tekintettel - és ünnepi köszöntőt mond: - Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa - Dr. Latorcai Csaba János, Emberi Erőforrások Minisztériuma, közigazgatási államtitkár - Dankó Béla, országgyűlési képviselő úr: pohárköszöntő A Geist kápolna újraszentelése – Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi egyházmegye megyéspüspöke által E nemes eseményre szeretettel hívtuk és várjuk a Geist család leszármazottait és a kereszténység eszmeiségét képviselő szervezetek, közösségek képviselőit is, úgy mind a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége delegációját, a Johannita Lovagrend delegációját valamint a Magyar Kastélyok és Kúriák egyesülete delegációját. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Újraszentelték a felújított Batthyány-Geist Kastély kápolnáját szombaton délelőtt a város melletti kastélyparkban. Az eseményen Ribárszki Péter polgármester köszöntötte a jelenlévőket, a több mint 31 millió forintos hazai és uniós forrásból kívül-belül megújult Jézus Szíve kápolna előtt. Kijelentette, a közös erőfeszítésekkel elért eredmény a legszebb, utalva arra is, hogy a város Békésszentandrás és Csabacsűd településekkel együtt pályázott, és nyert jelentős forrásokat turisztikai fejlesztésekre. Hozzátette, a vadászkastély a keresztény hit, a magyar függetlenség, a magyar vadászati kultúra szimbolikus helye, ahol az első magyar vadásztársaság is megalakult. A településvezető reményét fejezte ki, hogy a park és a kápolna után a kastélyépület rekonstrukciója is hamarosan megkezdődhet.

Az eseményen részt vett Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a 2021-es vadászati és természeti világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, aki elsőként Orbán Viktor miniszterelnök levelét tolmácsolta. Kovács Zoltán szavai szerint a múlt értékeinek megbecsülése, megóvása nélkül egyetlen nemzetnek sem lehet sikeres jövője.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, Dr. Latorcai Csaba János az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára, dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi egyházmegye megyéspüspöke /Fotók: Imre György/

Majd úgy fogalmazott, a kormányfő bízik abban, hogy a kápolna a következő évtizedek, évszázadok során a Geist család leszármazottai mellett még sok hívő keresztény magyar embernek nyújt majd alkalmat imádságra és elmélkedésre. Ezt követően a 2021-es hazai vadászati kiállításról is beszélt a kormánybiztos, mely elmondása szerint a magyar kultúra egy jelentős szegmensét, részét is bemutatja, utalva arra, hogy a vadászat hazánk egyik legrégebbi hagyománya.

Dr. Latorcai Csaba János az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára arra emlékeztetett, hogy a csákói Geist család a 18. században érkezett német földről a megyébe, és a helyi kultúra, valamint a katolikus egyház támogatói, jótevői voltak. Geist Gyula halála után felesége határozta el, hogy a csákói kastélykertben sírboltkápolnát építtet férje emlékére. Az államtitkár leszögezte, a kormány természetes szövetségesként tekint az egyházakra, amelyek jelentős szerepet vállalnak hazánk szellemi és lelki megújulásában. Kiemelte: az elmúlt három költségvetési évben az egyházi örökségvédelemre, szakrális épületekre fordított összeg éves szinten meghaladta a 100 milliárd forintot.

Az ünnepi beszédek után a Geist család leszármazottja, dr. Patay Géza mondott rövid köszöntőt, majd dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi egyházmegye megyéspüspöke szentelte fel az emlékhelyet. Az esemény zárásaként részlet hangzott el a Magyar miséből, ezt követően pedig egy emlékkövet helyzetek el a kápolna előtt, majd átvágták a nemzeti színű szalagot.

A csendes elvonulás, az emlékezés helye

Jelenlegi romos állapotában is jelentős látnivaló a Batthyány-Geist kastély Kondoros határában. A kétszintes vadászkastélyt Batthyány László építette 1844 és 1851 között, feltehetően Ybl Miklós és Pollack Ágoston tervei alapján romantikus stílusban. Parkjában találhatóak a legidősebb kondorosi fák, köztük a legendás Batthyány fa is, melyet 1848-ban az első magyar miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos ültetett. Napjainkra már csak a csonkja maradt meg a fának, mely ma is látható az épület keleti homlokzatának közelében.

A kastélykertet fél évtizede sikerült megszépíteni és a nagyközönség számára is hozzáférhetővé, élvezhetővé tenni. Ma pedig már a kápolna is igazi ékszerdobozként csillog, mely a maga csendességében és szépségében a nyugodt elvonulás, a múltra és az ősökre való emlékezés helyévé válhat. Különlegessége többek közt a benne lévő oltár, amely fehér márványból készült, és szépsége még ma is magával ragadja a látogatókat, de szembetűnő a két darab korinthoszi oszlopra támaszkodó, előtetővel fedett, díszes bejárat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában