ifjú tűzoltók

2020.09.01. 18:20

A legjobb tíz között a Csabaszabadiért Polgárőr Egyesület

A Csabaszabadiért ­Polgárőr Egyesület szervezésében immár negyedik alkalommal vettek részt a helyi fiatalok a szlovákiai Spišská Nová Ves településen megrendezett ifjú tűzoltók versenyén. Ebben az évben a lelkes diákok a hatvanméteres egyéni akadálypályán öt csoportban mérték össze tudásukat. A nemzetközi szakmai versenyen a megyét ezúttal négy tehetséges fiatal képviselte.

Vágvölgyi Nóra

Kesjár Mátyás, a Csabaszabadiért ­Polgárőr Egyesület vezetője elmondta, immár negyedik alkalommal mérettették meg magukat az ifjú tűzoltók a nemzetközi versenyen.

– Öt kategóriában indulhattak a fiatalok, hat év alattiak, hét és tizenkét év közöttiek, valamint tizenhárom és tizenhat év közöttiek. Az utóbbi kettőben a lányok és a fiúk külön nevezhettek. Idén azonban a koronavírus-járvány miatt a verseny kicsit más volt, mint az elmúlt években. A csoportos feladat ezúttal elmaradt, csak egyénileg tudtak bizonyítani a tűzoltópalánták – osztotta meg velünk Kesjár Mátyás.

Az iglói házigazdák a tamásfalvi kilátóhoz és Lőcse városába szerveztek programokat /Fotók: K. M./

Hozzátette, a megyéből négyen vettek részt az eseményen, Békéscsabáról, Telekgerendásról, Tótkomlósról és Csabaszabadiból érkeztek gyerekek, így állt össze a ­helyi csapat. Közülük hárman, ­tizenhárom és tizenhat év közöttiek, egy fiú pedig a hét és tizenkét év közöttiek kategóriájában indult.

– Az első három évben videófilmekből próbáltunk felkészülni, de nagyon sok segítséget kaptunk a rendezvény szervezőitől is, minden információval elláttak minket a versenyszámokkal kapcsolatban. Idén először pedig már komolyabban tudtunk edzeni a gyerekekkel, hiszen egy korábbi pályázatnak köszönhetően sikerült beszereznünk a versenyen is használt felszereléseket – ismertette Kesjár Mátyás.

Mint mondta, a hatvanméteres egyéni pályához már minden technikai eszköz a rendelkezésükre állt. Többek között a hetven és a százötven centiméter magas gát, melyeket át kellett ugraniuk a fiataloknak. A sugárcsöveket pedig egy négy méter hosszú és nyolcvan centiméter magas gerendán vették át a versenyzők, amit végül egy osztóra csatlakoztattak.

– Mindezt alig több mint tíz másodperc alatt kell teljesíteniük a gyerekeknek. Így sok múlik a szerencsén is. Ennek ellenére a szlovák és a cseh profi versenyzők mellett, tavaly csapatban ötödikek lettünk, idén pedig egyéniben a legjobb tízbe kerültek a versenyzőink – hangsúlyozta az egyesület vezetője.

A versenyzők a hatvanméteres egyéni akadálypályán összesen öt csoportban mérték össze tudásukat a szlovákiai településen

Ugyanakkor a kihívás mellett, a helyi polgárőr-egyesületnek ezekkel a versenyekkel az is a célja, hogy minél hamarabb megismertessék a fiatalokkal a polgárőrség hétköznapjait, népszerűsítsék ezt a hivatást, hiszen a gyerekek akár már tizennégy éves koruktól ifjú polgárőrökként szolgálhatják a települést.

– Azok a Csabaszabadiban élő gyerekek, akik korábban indultak ezeken a versenyeken, mostanra ­valamennyien ifjú polgárőrökként segítik a munkánkat, illetve többen, korukból adódóan, már polgárőrök lettek az egyesületben – mesélte büszkén Kesjár Mátyás.

A nyelvet is gyakorolhatják

A nemzetközi ifjú tűzoltók versenyének egyik résztvevője elárulta, hamar megszerette ezt a sportot, amely alkalmat ad a résztvevőknek arra, hogy más országok fiataljaival mérhetik össze ügyességüket.

– Miután szlovák iskolába járunk, így arra is van lehetőségünk, hogy hazai környezetben használjuk a nyelvet, erre egyébként a versenyen ­kívüli programok nyújtanak jó lehetőséget. Ebben az évben az iglói házigazdák a ­tamásfalvi kilátóhoz és Lőcse városába szerveztek programokat nekünk – mesélte az iskolás.

Kesjár Mátyás elmondta, az ifjú tűzoltók versenyének szervezői nagyon komolyan vették a koronavírus-járvány elleni védekezést. – Először nyilatkoznunk kellett, hogy az elmúlt 14 napban nem voltunk olyan helyen, ahol megfertőződhettünk. Mindenhol kihelyeztek kézfertőtlenítőket, illetve a maszkok használata is kötelező volt. Csak a saját eszközöket engedték használni a gyakorlat végrehajtásakor. A pályára pedig kizárólag a játékosok léphettek – ismertette az egyesület vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában