Békés megye

2020.08.10. 13:59

Sorozatként is meghódíthatja a hazai nézőket A martfűi rém

Alig néhány nap alatt a Neflix legnépszerűbb sorozatai közé került Magyarországon A martfűi rém című minisorozat. A négyrészes pszichothriller megszületésének több Békés megyei résztvevője is van.

Papp Gábor

Szabó Gábor operatőrrel nemrégiben Kulcsár Edina beszélgetett a sorozat kulisszatitkairól

Augusztus elsején került fel a Netflix streamingszolgáltató kínálatába A martfűi rém. A sorozat alapjául szolgáló filmet az utóbbi évek egyik legjobb magyar alkotásának tartanak. Varga Ádám, a Romis Film Békés megyei kötődésű ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy az alkotást eredetileg egész estés mozifilmként láthatta a közönség.

A thriller alapötletét egy 1957-ben, majd az 1960-as évek elején a kisvárosban és környékén kéjvágyból elkövetett gyilkosságsorozat adta. A mű felkavaró képekben idézi fel az eseményeket, s a bűntett háttérben feszülő politikai és emberi ellentéteket­.

1957-ben halálra ítéltek egy férfit a martfűi cipőgyár egyik fiatal munkásnőjének brutális meggyilkolásáért. A forradalom utáni politikai légkörben a megtorlás lázában égő rendőrség és ügyészség minden áron eredményt akart produkálni, s bár hamar bebizonyosodott, hogy nem politikai ügyről van szó, a hatóságok ezt az ügyet is a bizonyítékok figyelembe vétele nélkül, erőből akarták megoldani. A rendőrségtől gyors eredményt vártak, és ők nem is okoztak csalódást: gyors beismerő vallomást csikartak ki, melyet gyors halálos ítélet követett, bár azt másodfokon életfogytiglanra változtatták. Az ítéletet akkor senki sem kérdőjelezte meg.

Szabó Gábor operatőrrel nemrégiben Kulcsár Edina beszélgetett a sorozat kulisszatitkairól

Hét évvel később azonban újra kezdődtek a gyilkosságok, amelyek mind a körülményeket illetően, mind módszereiben kísértetiesen hasonlítottak a korábbiakhoz. A rém hol kalapáccsal, hol fojtással végzett áldozataival, megcsonkította őket, és volt, akiket meg is erőszakolt. Egyre több lett az áldozat egy olyan országban, ahol a hivatalos politika szerint ez a bűncselekménytípus nem létezik, hiszen a nemi erőszaktevők, pszichopaták, sorozatgyilkosok, szadisták és egyéb deviánsok kizárólag az „imperializmus betegei” lehetnek; pedig az esetek közötti összefüggés csak azok számára nem egyértelmű, akik azt nem akarják észrevenni.

Bóta, a helyi megkeseredett, enyhén alkoholista nyomozó, aki évekkel korábban lezárta az ügyet, valamint a kirendelt, lelkiismeretes és eltökélt ifjú ügyész együtt próbálják kideríteni a szexuálisan aberrált gyilkos kilétét. Csakhogy a hivatalos politika ellenében nehéz megtalálni az összefüggéseket és újra felvenni a nyomozás fonalát; főként úgy, hogy kettejük között is ellentét feszül.

Varga Ádám elmondta, a mozifilm eredetileg hosszabb volt, mint amit később a nézők láthattak. A kimaradt részekből is került a 43-46 perces, a Focusfox, a FilmHungary és a Romis Film koprodukciójában készült sorozat részei közé, illetve forgattak hozzá még jó pár jelenetet, valamint új főcím is készült.

– A váz természetesen továbbra is ugyanaz, mégis azt gondolom, hogy a nézők még többet kapnak a sorozat kapcsán – tette hozzá Varga Ádám. Azt egyébként több filmes portálon is megemlítik, hogy a 2016-ban bemutatott film sok szálon fut és számtalan karaktert mozgat, így ezekbe a mostani, kibővített verzió még nagyobb betekintést enged.

Varga Zoltán vágta a werkfilmet

Varga Ádám kiemelte: a Romis Tv-n hamarosan látható lesz a minisorozat készítéséről és a moziváltozat DVD kiadványáról készült werkfilm. Az alkotókkal a Romis egyik arcának számító Kulcsár Edina beszélget, míg a werkfilmet a Gyuláról ismert műsorvezető, televíziós szakember Varga Zoltán vágta. Ez utóbbi munkák a Romis Film produkciói. Varga Ádám elmondta, néhány héten belül újabb alkotások forgatását kezdik el, illetve várhatóan november 29-én indítják streamingszolgáltatásukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában