mobiljegy

2020.08.14. 19:44

Megyénkben is sokan buszoznak telefonon vásárolt bérlettel

Lassan fél éve lehet mobiljegyet vásárolni a Volánbusz járataira, Békésben jelenleg a távolsági és helyközi járatokon kívül négy település helyi buszaira is. Augusztustól ráadásul az ily módon megváltott egyes jegyek ára csökkent.

Busi Ottó

20200504 Eger fotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Tömegközlekedés Egerben a koronavírus járvány idején.

Fotó: Daniel Beran

Idén tavasztól a menetjegyeiket és a bérleteiket is megvásárolhatják mobiltelefonos alkalmazás segítségével a Volánbusz utasai. Az applikációban megtalálható a társaság valamennyi helyközi jegyfajtája, azon települések helyi díjterméke, ahol a Volánbusz a szolgáltató, illetve az övezetes 30 napos, helyközi, teljes árú és kiemelten kedvezményes bérletek is.

Békéscsaba, Gyula, Mezőberény és Orosháza lakosai a helyi buszjáratokra is vásárolhatnak jegyet mobilon keresztül /Fotó: MW/

– A társaságunk járataira vásárolt menetjegyek egy utazásra, a megadott időponttól a leszállásig érvényesek, a vásárlást követően legkorábban 2 perccel használhatók fel; a bérletek a beállított első naptól kezdődően 30 napig érvényesek – informált a társaság. Hozzátették, egyre többen választják ezt a vásárlási formát. – Békés megyében utasaink a távolsági és helyközi járatokon kívül négy település – Békéscsaba, Gyula, Mezőberény és Orosháza – helyi járataira is vásárolhatnak díjterméket ezzel a kényelmes és egyszerű módszerrel a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és partnerei applikációiban – tájékoztatott a Volánbusz.

Augusztustól ráadásul öt százalékkal csökkent az ily módon megváltott teljes árú, 50 százalékos és 90 százalékos helyközi (távolsági) Volánbusz-menetjegyek, valamint a menetjegyekhez megvásárolt kiegészítő jegyek ára. Mindezek mellett pedig a gyorsabb és egyszerűbb QR-kódos ellenőrzés a társaság valamennyi járatán elérhetővé vált.

Használják a mobiljegyet

A megyeszékhely Lencsési buszfordulójában a közeli kollégium féltucatnyi fiatalja álldogált, ők tudtak a lehetőségről, sőt egyikük várakozás közben meg is mutatta telefonján a jegyvásárlás folyamatát. A középiskolás fiú körülbelül fél perc alatt jutott el a vásárlásig, ő a Simple elnevezésű alkalmazást használta mindehhez. Nem messze tőlük egy fiatal anyuka várakozott az árnyékban, miközben kisgyermeke a babakocsiban pihent. Ő is ismerte a mobiljegyvásárlást, és mint elmondta, nagy segítség neki, mert csak alkalmanként használja a buszközlekedést, ilyenkor pedig szavai szerint jól jön, hogy nem kell bajlódnia az apróval és a papírjeggyel, amit ráadásul sokszor a buszon kellett megvásárolnia.

Tablettel járnak az ellenőrök

A menetjegyeket az autóbuszon kihelyezett QR-kód beolvasásával az utazás megkezdése előtt érvényesíteni kell. A rendszer a kódbeolvasástól számítja az érvényességet, az érvényességi idő az adott autóbuszon helyi menetjegyeknél 1 óra, helyközi menetjegyeknél 2–10 óra (a távolsági kategóriától függően). A megvásárolt menetjegyek a vásárlástól számítva 30 napon belül használhatók fel. A Volánbusz Zrt. szerződéses partnerének alkalmazottjai tabletre telepített programmal ellenőrzik a díjtermékek érvényességét. Ellenőrzéskor az utasnak meg kell mutatni az esetleges kedvezményre jogosító eredeti igazolást, vagy igazolványt, illetve azt az eredeti igazolványt, amelynek a számát a bérlet vásárlásakor megadta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában