BÉKÉS MEGYE

2020.08.17. 13:44

Kisarjadt a parlagfű, támadnak a pollenek

A napokban hivatalosan is elkezdődött a parlagfű szezonja. Jelenleg Békésben is magas koncentrációban, a megye nagy részén elsőfokú riasztással van jelen a parlagfű pollenje a levegőben. A megyei kormányhivatal ellenőrzi a parlagfű elleni védekezést, eddig mintegy kilenc hektár gyomnövénnyel fertőzött területet tártak fel.

Busi Ottó

Parlagfű

Fotó: AS

A Nemzeti Népegészségügyi Központ múlt hét szombaton közölte, hogy kezdődik a parlagfűszezon, az allergiások erős tüneteket tapasztalhatnak már a következő napokban is. Ezek enyhítésére fontos a gyógyszeres kezelés és a szakemberek tanácsainak betartása – tették hozzá. Kitértek arra is, hogy a parlagfűpollen koncentrációja általában augusztus végén-szeptember elején tetőzik, és a pollenszemek az első fagyokig jelen lehetnek a levegőben.

A parlagfű-mentesítés fontos, a növény pollenje egészségügyi problémát, súlyos allergiát is okozhat /Illusztráció: MW/

A központ friss előrejelzése szerint a következő napokban várhatóan emelkedik a parlagfű virágporának koncentrációja, amely a keleti megyékben, így Békésben is a magas tartományba lépett. – Egyedül az esetlegesen elszórtan jelentkező záporok enyhíthetik átmenetileg a tüneteket – egészítették ki.

A Békés Megyei Kormányhivatal munkatársai idén eddig 53 munkanap alatt 100 ezer hektáron ellenőrizték a parlagfű elleni védekezést. Tizenöt foltban mintegy 9 hektár gyomnövénnyel fertőzött területet tártak fel, mely elmarad a korábbi évek átlagos adataitól. Fontos változás, hogy 2019-től az ingatlantulajdonos, földhasználó immár egész évben köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Ez alapján türelmi idő már nincs, egész évben gondoskodni kell a gyomnövény elleni védekezésről.

A kötelezettség betartását helyszíni ellenőrzés keretében külterületen az illetékes kormányhivatal, belterületen a jegyző végzi. A megfelelő védekezés elmulasztása esetén a növényvédelmi bírság összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Mértéke az ingatlan elhelyezkedésétől, a terület nagyságától és a fertőzöttség szintjétől függ. A bírság kiszabása kötelező, felmentés nem adható. A jogszabály alapján meghatározott esetekben közérdekű védekezést (kaszálás) kell elrendelni, amelynek költsége ugyancsak a védekezést elmulasztó földhasználót ­terheli.

A parlagfű-mentesítés nemcsak a gyomnövény mezőgazdasági, nemzetgazdasági kártétele miatt fontos, hanem azért is, mert pollenje a lakosság mintegy 20 százalékánál egészségügyi problémát, allergiát okoz. Az allergia hazánkban a negyedik legelterjedtebb nem fertőző betegség, jelentősen befolyásolja a mindennapi életvitelt, csökkenti a teljesítőképességet – hívta fel a figyelmet a megyei kormányhivatal.

Ilyenkor nő az allergiások száma

A szakemberek szerint a légúti allergia a 15-30 évesek között a leggyakoribb, de minden korosztály érintett lehet. Dr. Halmai Zoltán fül-orr-gégész szerint a parlagfűvirágzás időszakában 20–30 százalékkal nő meg az allergiás betegek száma. Elmondása alapján a betegség elleni harcban a legfontosabb, hogy pontosan diagnosztizálásra kerüljön, mire érzékeny az érintett. – Az ilyentájt gyakori orrfolyást, orrdugulást akár már orrcseppekkel is enyhíthetjük, az állandó égő, viszkető érzés, szemkörnyék- és arcduzzadás esetén viszont gyógyszerre is szükség lehet. Ebben az esetben mindenképp forduljunk orvoshoz – hívta fel a figyelmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában